Bayern je ponovno moćan, a Roma daleko od europskog vrha

Foto: Guliver Image/Getty Images; Montaža: Index

RIM ĆE dugo pamtiti noć 21. listopada 2014. godine. Navijači Rome pokušat će zaboraviti utakmicu u kojoj je Bayern u trećem kolu Lige prvaka uništio njihov klub sa 7:1, dok će navijači Lazija godinama ismijavati susjede zbog najsramotnijeg poraza u povijesti kluba.

Bayern je sami vrh europskog nogometa, a Roma miljama daleko

Utakmica na Olimpicu pokazala je koliko je Roma daleko od europskog vrha, a današnji Bayern je sami vrh europskog nogometa. Niti jedan igrač Rome ne bi mogao biti ni blizu Bayernove momčadi unatoč tome što je talijanski klub spreman za Iturbea platiti 25 milijuna eura ili za Manolasa deset milijuna manje. Uostalom, daleko najbolji igrač Rome je Gervinho, čiji je dolazak u Rim iz Arsenala sigurno korak nazad u njegovoj karijeri.

Pepova kaznena ekspedicija za pola sata zabila više golova Romi od sedam talijanskih klubova

Romi su ove sezone Fiorentina, Empoli, Cagliari, Parma, Verona, Juventus i Chievo zajedno postigli četiri gola. Bayernu je za četiri gola na Olimpicu trebalo samo pola sata i to je samo još jedan dokaz kolika je razlika između Serie A i najboljih klubova Europa. Čak niti Juventus, najdominantija momčad u Italiji, godinama ne može ništa napraviti u europskim natjecanjima. 

Kod šest od sedam golova pogriješili su Romini braniči

Od sedam pogodaka, šest ih je postignuto zbog pogrešaka Romine obrane. Počelo je tako što su pustili Robbena da se s desne strane namjesti na lijevu nogu, iako cijeli svijet zna da će Nizozemac iskoristiti i najmanji prostor i gađati suprotni kut. Potom su kod drugog gola Romini braniči čuvali prostor umjesto Mullera i Gotzea koji su bez problema odigrali dupli pas i povećali vodstvo.

Kod trećeg gola zaboravljeni su bili i asistent Bernat i strijelac Lewandowski, a kod četvrtog je Cole bio neoprezan i dopustio je da mu iza leđa pobjegne Robben. Šesti gol zabio je Ribery nakon "100 godina" stare akcije s Robbenom, a sedmi nakon što domaći braniči nisu ispratili odbijanac.


 

I dok se takve stvari zbog nedovoljnog kvaliteta ne kažnjavaju u Italiji, u Europi i protiv Bayerna se završi sa sedam golova u mreži. A moglo je biti i gore za Rimljane da nakon 45 minuta i prednosti od pet golova Bayern nije usporio.

Bayern je opet moćan i okomit

A što se dogodilo Bayernu da od dosadne momčadi iz prošle sezone, postane ubojita kao za vrijeme vladavine Juppa Heynckesa? "Postali smo okomiti", otkrio je nakon utakmice u Rimu Pep Guardiola, koji je tako i službeno odbacio tiki-taku ili beskonačno dodavanje bez gledanja na suparnički gol.

Za novu Guardiolinu formaciju nitko još nije pronašao rješenje

Guardiola je promijenio formaciju, zaigrao je s trojicom u obrani i počeo igrati s pravom devetkom u napadu. Od obrambenog trojca Alaba - Boateng - Benatia, samo Boateng ne odlazi u napad. Ispred njih igraju Xabi Alonso i kapetan Philipp Lahm, koji stignu zatvoriti suparničke kontranapade, te kreirati Bayernove napade. S tim da Alonso se vraća u obranu po loptu, a Lahm ide na desnu stranu, svoju prirodnu, gdje ispred njega suparnike uništava nezaustavljivi Robben.

 

Za takvu formaciju, dosad neviđenu u svijetu nogometa, suparnici još uvijek nisu pronašli rješenje. Moraju se braniti od napada osam, a ponekad i devet nogometaša, dok se ispred Neuera nalazi bedem, bedem koji do utakmice na Olimpicu nije primio gol više od 800 minuta.

Utakmica koja podsjeća na polufinale SP-a, samo što Roma za dva tjedna mora na uzvrat

Mnoge će ova utakmica podsjetiti na polufinale Svjetskog prvenstva i njemačko razbijanje Brazila istim rezultatom. Da, dominacija Bayerna u Rimu bila je slična dominaciji Njemačke u Belo Horizonteu, samo što Roma za razliku od Brazila za dva tjedna mora na uzvrat u Munchen.

Pročitajte više