Best of Kruno Jurčić: "Nisam razina trenera da ja dođem k njemu, Mourinho prišao meni"

Foto: AFP

KRUNOSLAV JURČIĆ danas će po treći put u samo tri i pol godine preuzeti momčad Dinama. Mnogi su njegovo ponovno ustoličenje smatrali apsolutno nemogućim, pogotovo što je samo godinu dana prošlo od najveće sramote u povijesti Modrih i sedam golova Lyona na Maksimiru, a po reakcijama iz svlačionice veliki broj igrača i dalje ovu vijest smatra neslanom šalom.

Iako je za Mamića najbolji trener u novijoj povijesti Dinama, Jurčić nikada nije pridobio simpatije navijačkog puka, medija, ali ni dobrog dijela igrača. Njegove samodopadne izjave ostale su svevremenske poštapalice koje se i dan danas u isječcima vrte po globalnoj mreži. Prisjetimo se nekih od njih.

"Ne pijem, ne drogiram se, dosadan sam"

"Nikad nisam bio ljubimac, nisam popularan, tako će uvijek biti. Ne pijem, ne drogiram se, dosadan sam obiteljski tip koji živi nogomet i pomirio sam se da nikad i neću biti popularan", prokomentirao je Jurčić maćehinski odnos medija na početku svog mandata.

Nakon dvoboja sa Malmom u Zagrebu, kada su Modri s 4:1 otvorili vrata Lige prvaka, Jurčić je slavodobitno uzviknuo: "Smijali su mi se jer sam uveo neke nove teorije, teorije suvremenog nogometa. Ma smijali su mi se puno puta i nakon Helsinkija, ali smijali su se i Koperniku kad je rekao "Ipak se kreće".

"Dinamo je maksimalno kontrolirao utakmicu u Malmu"

Međutim, samo dva tjedna kasnije kada je u Švedskoj poražen s 2:0, a njegovi igrači gotovo cijeli susret plesali na rubu ispadanja, Jurčić se počeo boriti s duhovima: "Dinamo je maksimalno kontrolirao utakmicu. Mi uđemo u Ligu prvaka, a vi pitate o potencijalnoj katastrofi. Rekao bih da su oni imali samo tri zicera, a vi pitate kakva je to bila igra. A Dinamo je ušao u Ligu prvaka nakon 13 godina."


Zdravko Mamić je napokon ostvario svoj san, Dinamo je zaigrao Ligu prvaka, a Jurčić je nakon ždrijeba skupina uskliknuo: "Moram negdje pronaći Mourinha na Maksimiru i slikati se s njim". Iako je to poslije poricao, poslao je upečatljivu poruku svojim igračima što se od njih zapravo očekuje u najcjenjenijem klupskom nogometnom natjecanju svijeta.

"Kad bih rekao da bih nešto promijenio, rekli biste da sam pogriješio, kad bih rekao da ne bih ništa mijenjao, rekli biste da sam bahat".

Jurčić do Mourinha nije uspio doći, a porazi su se počeli redati. Nakon debakla u Amsterdamu Jurčić je medijima ponudio još jednu zanimljivu izjavu: "Kad bih rekao da bih nešto promijenio, rekli biste da sam pogriješio, kad bih rekao da ne bih ništa mijenjao, rekli biste da sam bahat".

U svojevrsnom uzvratu na Maksimiru Ajax je ponovno svladao Dinamo, no Jurčić se nije dao: "Onaj tko kaže da je Dinamo igrao loše, taj laže". Poslije susreta pitali su ga kako riješiti problem neefikasnosti u Dinamu, a on je odgovorio: "Iskreno? Uzmeš 20 milijuna i kupiš vrhunskog napadač.

"Kondicijski smo spremniji od Barcelone"

Na tapet je stiglo gostovanje na Santiago Bernabeu, a trener Modrih pucao je od optimizma: "Mi smo protiv Ajaxa imali 119.587 pretrčanih metara. Prošle sezone Barcelona je trčala 110 km,to su fenomenalni rezultati, spremniji smo od Katalonaca. Idemo u Madrid puni samopouzdanja".


Nakon 6:2, kada je jedino kondicijski trener Zvonko Komes skupio hrabrosti i priznao pred kamerama kako ga je istinska sramota, Jurčić je bio zadovoljan, obavio je ono po što je došao. Slika zagrljaja s Mourinhom obišla je svijet u samo nekoliko dana...

"Nisam razina trenera da ja dođem k njemu, Mourinho je došao k meni"

"Sve što napravim ne valja. Nisam ja prišao Mourinhu, već je čovjek došao k meni razgovarati. Ne vidim što je u tome loše? Nisam razina trenera da ja dođem k njemu, Mourinho je došao k meni", pravdao se sutradan Jurčić.

Nije Jurčić ostao dužan ni splitskim Bijelima. Uoči međusobnog dvoboja na Poljudu, kada su ga pitali kako se misli suprotstaviti Splićanima koji su u sve boljoj formi, Kruno je odgovorio: "Hajduk je u formi samo kad TV radi prilog o susretu".

Dobrodošao natrag!

Pročitajte više