BiH se vratila iz "mrtvih": Pao Wales, skočile šanse za Euro

Foto: Hina

NOGOMETNA reprezentacija BiH u ključnom dvoboju za zadržavanje šansi za plasman na EURO u Francusku 2016. u Zenici je pobijedila Wales s 2:0 golovima Đurića u 71. minuti i Ibiševića u 90.

Ipak, Velšani, premda su izgubili i teoretski su se zajedno s Belgijom u ovoj grupi izravno plasirali na prvenstvo Starog kontinenta.

Prvih 45 minuta gledatelji nisu mogli uživati u nekom spektakularnom nogometu. Domaći su opasno zaprijetili u 9. minuti preko Edina Višće, dok su gosti na samom kraju prvog poluvremena preko Ramseya umalo šokirali Bilino polje.

U nastavku Wales je bolje krenuo i preko Garetha Balea u 56. minuti kreirao je najbolju šansu. Ipak, mreža je i tada ostala netaknuta.

Većih uzbuđenja nije bilo sve do 71. minute kada je Bilino polje eruptiralo. Milan Đurić je u 61. minuti u igri zamijenio Edina Višću na terenu, a samo deset minuta kasnije je zabio je bez sumnje najvažniji gol u svojoj karijeri.

Miralem Pjanić je dobro ubacio, lopta je preletjela Williamsa i Ibiševića, a priliku nije propustio Đurić koji je pucao glavom i tako lobirao gostujućeg vratara. Bio je to prvijenac napadača Cesene za BiH reprezentaciju.

Gosti su nešto pokušavali preko Balea i Ramseya, no Ibišević je u 90. minuti nakon kornera i gužve zabio za konačnih 2:0.

Da bi slavlje u Zenici bilo potpuno, pobrinuli su se nogometaši Cipra koji su senzacionalno u gostima pobijedili Izrael i bacili ga na četvrtu poziciju, iza BiH.

No, Cipar je odigrao i za sebe jer se doveo u situaciju da pobjedom u posljednjem kolu doma nad BiH ide u baraž. Šanse nije do kraja izgubio ni Izrael. Odigraju li Cipar i BiH remi, a Izraelci u gostima šokiraju Belgiju, eto njih u dodatnim kvalifikacijama.

Ljestvica uoči posljednjeg kola:

Belgija 20

Wales 18

BiH 14

Izrael 13

Cipar 12

Andora 0

 

 

 

 

Pročitajte više