Bjelica: Štimac je stvorio pomutnju u glavama igrača

Foto: HINA, Getty Images/Guliver Images

TRENER bečke Austrije i bivši hrvatski reprezentativac Nenad Bjelica za Index je prokomentirao zašto Hrvatska pod vodstvom Igora Štimca ne igra dobro u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se iduće godine održava u Brazilu.

"Hrvatska nakon nekoliko mjeseci nije ona Hrvatska s početka kvalifikacija. Tek kad ste unutra onda možete vidjeti zašto se nešto dogodilo, odnosno zašto je došlo do takvog pada", rekao je Nenad Bjelica u razgovoru za Index.

"Ne želim kolegu komentirati, jer ne bih htio da on mene komentira. Nisam ja prijatelj sa Štimcem, to je samo kolegijalnost. Da sam izbornik, ne bih htio da Štimac mene komentira", oprezno će hrvatski stručnjak, koji je izbacio Dinamo u 4. pretkolu Lige prvaka.

"Hrvatska više nema onaj naboj i želju...."


Ipak, Bjelica je detektirao glavne probleme hrvatske reprezentacije.

"Ne vidim onaj naboj i želju koju sam vidio s početka kvalifikacija. Ne znam zašto je to tako, možda zbog promjene sistema", konstatirao je Bjelica.

I doista, svima je poznato da Štimac od početka svog mandata voli eksperimentirati s igračima, formacijama... Bjelica smatra kako to nije dobar put i da Štimac ne smije previše komplicirati stvari.

"Ako se konstantno nešto mijenja, igrači počnu sumnjati u izbornika"

"Ja bih minimalno mijenjao, priklonio bih se onom sistemu kojeg Hrvatska igra već godinama. Ne treba komplicirati stvari. Ako se konstantno nešto mijenja, onda igrači počinju sumnjati u takve nagle promjene, počnu sumnjati u izbornika. Izbornik traži idealnih jedanaest, možda je i to razlog zašto uvijek igramo s drugom postavom. Ne znam, da sam na njegovom mjestu ne bih previše kombinirao. To dovodi do pomutnje u glavama igrača", poručio je Bjelica.

"Sada treba vratiti igračima vjeru u sebe, ali i vjeru u reprezentaciju. Kad ekipi ne ide treneri onda počnu fantazirati i onda igrači još više počnu sumnjati u sebe. Treba se vratiti osnovnim stvarima! Treba se vratiti na početak, na ono što je dobro funkcioniralo", smatra Bjelica.

"Dodatne kvalifikacije trebaju izvući stariji i iskusniji igrači"


Kako bilo, Hrvatska se protiv Škotske priprema za ono što je čeka u dodatnim kvalifikacijama.

"U ovoj situaciji treba konstruktivna kritika. Ne želim soliti pamet. Ne bih volio da meni Štimac soli pamet, ali moj je savjet da izbornik ne mijenja previše. Utakmica protiv Škotske je idealna za ono što nas čeka u dodatnim kvalifikacijama. Kao što sam rekao, ne bih previše mijenjao i ne bih pozivao neke nove igrače. Ove dodatne kvalifikacije trebaju izvući stariji i iskusniji igrači. Igrao bih sa četvoricom u obrani, u sredini možda romb pa tu je i opcija 4-1-4-1 ili 4-2-3-1, ali svakako bih išao na isprobano", za kraj će Bjelica.

Ćiro od tuge ne može pričati: Hrvatski nogomet ide u smjeru koji je zacrtao Zdravko Mamić

Miroslav Blažević napustio je svoje mjesto u maksimirskoj loži tog prohladnog i kišovitog petka. Nije htio gledati totalni potop Hrvatske u srazu s Belgijom. Otišao je u trenutku kada su gosti vodili 2:0. Izgledalo je kao da Ćiro kipi od bijesa.

"Ma, sine, bio sam žalostan", na prvu će razočarani Ćiro. "Sve je već rečeno, ne želim se miješati. Ja ću biti sa strane, ne želim komentirati", rekao je legendarni izbornik, koji se u sekundi predomislio.

"Hrvatski nogomet ide jednim putem koji je zacrtao Zdravko Mamić, a taj put nije dobar. On je sve to postavio, on dirigira i to je nešto što je sramota za svakog poštenog sportaša i Vladu RH", objasnio je Ćiro, koji više nije htio komentirati.

Pročitajte više