Licemjerni Štimac: Što bi danas rekao s komentatorske pozicije?

Foto: HINA

IGOR ŠTIMAC do jučer je pričao kako je Zdravko Mamić najsposobniji čovjek u hrvatskom nogometu i da mu se zato priklonio, a kada mu je voda došla do grla brže bolje se okrenuo protiv onih koji su mu poklonili izborničko mjesto.

"Nije mi krivo što Šuker nije poručio da sam siguran. Ne traže navijači samo odlazak Štimca, ako odem ja na redu je Šuker, pa Zdravko i svi drugi", rekao je Štimac.

Da izbornik voli reći jedno, a zatim učiniti nešto sasvim drugo potvrđuju i njegove izjave o reprezentativcima. Još u lipnju je poručio kako više ne računa na Strinića i Perišića, koje je otpisao još nakon debakla protiv Škotske. Ipak, Štimac je protiv Belgije koristio i Strinića, ali i nespremnog Perišića, koji od kolovoza nije odigrao svih 90 minuta u Wolfsburgu. Štimac je neprestano hvalio i Josipa Radoševića, koji se nakon transfera u Napoli ubrzo izgubio s popisa. Dakako, ne smijemo zaboraviti na Sammira. Komentator Štimac je govorio:

"Sammira u reprezentaciju guraju protivnici hrvatskog nogometa".

No kada je komentator Štimac postao izbornik Štimac odmah je najavio kako je otvoren prema opciji da Sammiru pošalje pozivnicu.

Naravno, do toga je ubrzo i došlo, ali kako Sammir od one famozne utakmice s Villarealom dok je Dinamo još vodio Vahid Halilhodžić ništa nije pokazao na terenu, Štimac je njegov poziv opravdao riječima:

"Ovo mu je motiv da posloži stvari u životu".

Kako je na lošu i bezidejnu Hrvatsku gledao komentator Štimac...

Znate li kada je Hrvatska posljednji put pobijedila u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu? U ožujku! U međuvremenu, hrvatska reprezentacija izgubila je od Škotske i Belgije, a Štimac je jedini bod u te tri utakmice uhvatio u Beogradu. Prilično loš rezultat s obzirom na ono što je Štimac govorio nakon što je postao izbornik, ali i na period kada je s komentatorskog mjesta kritizirao tadašnjeg izbornika Slavena Bilića. Komentator Štimac konstantno je kritizirao Bilića jer Hrvatska nije imala igru i zato što rezultat nije bio zadovoljavajuć. Ukratko, nešto kao i njegova Hrvatska danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Stalno smo čitali kako je stožer dobro proučio Grke, a na terenu ništa od toga nismo vidjeli! Nadam se da nećemo i nakon ove utakmice slušati Bilića da bi sve isto učinio. Ovo nije bio nogomet koji teži pobjedi! Reprezentacija je očito u problemima iako imamo igrače koji igraju u vrhunskim klubovima. Kao igrač znam da ne možete pobijediti, ako ne težite pobjedi", opalio je komentator Štimac po Biliću nakon poraza od Grčke u kvalifikacijama za Euro 2012., a danas mu smeta kada ga javnost s razlogom kritizira jer je sa svojim idejama uništio hrvatsku reprezentaciju. Hrvatska i danas, kao i pod Bilićem, ima igrače koji su u vrhunskim klubovima, pa su Škoti istim tim igračima očitali pravu nogometnu lekciju na nekad neosvojivom Maksimiru.

Od favorita skupine do totalnog raspada sistema

"On je vrhunski komentator, ali to ne znači da je dobar trener", poručio je u srpnju prošle godine kapetan hrvatske reprezentacije Darijo Srna. Međutim, čini se da je Štimac promašio karijeru s obzirom na igru koju je prikazala njegova reprezentacija. Obećavao je brda i doline, dijelio je lekcije Biliću s ugodne distance koju nudi komentatorsko mjesto javne televizije, a sada je valjda svima jasno kako je Štimac odličan demagog i prije svega prosječan trener. Štimac je sada u takvoj situaciji da kolo prije kraja kvalifikacija može postati statistički lošiji od onog Bilića koji se nije uspio kvalificirati na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine.

Hrvatska je pod Štimcem u ovim kvalifikacijama upisala pet pobjeda, dva remija i dva poraza, što je dovoljno za 17 osvojenih bodova. U slučaju da Hrvatska remizira ili izgubi u Škotskoj, Štimac će se pronaći u jednoj vrlo nezgodnoj situaciji jer će Bilić u tom slučaju ispasti bolji izbornik. Naime, Bilić je te nesretne 2009. godine kvalifikacije završio na trećem mjestu s 20 osvojenih bodova i skorom od šest pobjeda, dva poraza i dva remija. Ovaj podatak je veoma zanimljiv, posebno ako uzmemo u obzir ono što je izbornik Štimac najavljivao uoči kvalifikacija.

"Bit ću potpuno posvećen napretku u igri i garantiram još bolje igre i rezultate. Želim podignuti ljestvicu! Moramo prestati pričati o potencijalu, a da ključan postane rezultat. Moramo početi pričati o ostvarenim ciljevima. Od devet skupina za SP naša je prema koeficijentima reprezentacija najteža, ali nemamo se što opravdavati niti skrivati pred bilo kim. Prihvaćamo ulogu favorita jer smo najbolje plasirana reprezentacija. Od igrača su tražiti da se tako i ponašaju", rekao je Štimac.

No istina je ta da Hrvatska nije imala najtežu skupinu jer su se Wales, Makedonija i Škotska vrlo brzo raspali u kvalifikacijama. Srbiju od borbe za SP udaljio je Siniša Mihajlović, a jedini pravi protivnik hrvatskoj reprezentaciji bila je Belgija. Stoga, Hrvatska je u samo godinu dana od velikog favorita i reprezentacije koja neodoljivo podsjeća na Španjolsku postala momčad u krizi koja se klanja belgijskim igračima i koja je upisala dva uzastopna poraza na domaćem terenu.

Malo o navijačima...

Koliko je Štimac licemjeran govore i njegove izjave o navijačima:

"Hrvatska je svetinja. Ljudi koji navijaju za Hrvatsku su mahom pozitivne osobe. Od njih prihvaćamo svaku kritiku, jer takav navijač dolazi na stadion samo kada to zaslužimo. Radit ćemo na tome da bude što više pljeska", umiljavao se Štico navijačima. Nakon katastrofalnih rezultata, Štimac je iste te navijače kojima se toliko umiljavao odlučio "nabiti na jednu stvar", "srao im u usta", nazivao ih idiotima te rušiteljima reprezentacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara