Bogataši za prestiž

Grafika: Index

NAKON 69 dana nastavlja se natjecanje u Ligi prvaka. U borbi za slavu i trofej europskog prvaka, ostalo je 16 klubova i sedam hrvatskih nogometaša.
 
Luka Modrić s Realom brani naslov prvaka, ali će zbog ozljede propustiti prvu utakmicu osmine finala protiv Schalkea. Ivan Rakitić s Barcelonom četvrtfinale lovi protiv engleskog prvaka Manchester Cityja, a Darijo Srna i njegov Šahtar igraju protiv Bayerna.
 
Danijel Subašić, koji je u grupnoj fazi primio samo jedan gol, s Monacom će se za prolazak dalje boriti protiv Arsenala, a sigurno će jedan hrvatski nogometaš ispasti u osmini finala jer se sastaju Mario Mandžukić (Atletico) s jedne strane i Tin Jedvaj i Dario Krešić s druge (Bayer).
 
Od deset najskupljih momčadi na svijetu mjesto u nokaut fazi Lige prvaka nije pronašao samo Manchester United, koji nije ni sudjelovao u ovoj sezoni. Liga prvaka mogla bi se tako nazvati i "ligom bogataša", koji ne igraju za desetak milijuna eura, koliko iznosi nagrada za osvajača natjecanja, već za prestiž.
 
Prema kladionicama favoriti za naslov su Bayern i Real, na koje koeficijent iznosi oko 3,5. Koeficijent da će Messi i Barcelona slaviti je 6, a da će se radovati Mourinho i Chelsea koeficijent je 8. Slijede Atletico (15), Manchester City (17), Arsenal (19)...
 
PSG - CHELSEA (17. veljače i 11. ožujka)
 
Kako su izborili osminu finala:
 
Francuski prvak do osmine finala došao je kao drugoplasirani iz skupine u kojoj su bili Barcelona, Ajax i APOEL. Poraz na Camp Nou koštao je izabranike Laurenta Blanca prvog mjesta i vjerojatno lakšeg suparnika. 
 
Chelsea je u svojoj skupini pregazio suparnike (Maribor, Schalke, Sporting) i grupnu fazu završio sa 14 bodova i gol-razlikom +14.
 
Kakva im je situacija:
 
Unatoč potrošenim silnim milijunima PSG još uvijek nije postao europska sila, a posebno je neuvjerljiv ove sezone u francuskom prvenstvu gdje vodi bitku za titulu s Lyonom i Marseilleom. 
 
S druge strane, Chelsea je u drugoj Mourinhovoj sezoni nezaustavljiv i ima velikih sedam bodova prednosti na vrhu Premierlige ispred branitelja naslova Manchester Cityja.
 
Glavni igrači:
 
Zlatan Ibrahimović, iako u 34. godini, i dalje je glavni igrač PSG-a, koji cijelu igru gradi oko švedskog napadača koji je u dresu pariškog kluba postigao 93 gola u 113 nastupa. 
 
Mourinhova glavna uzdanica je Eden Hazard, koji je produljio ugovor s londonskim klubom do 2020. godine, a za kojeg portugalski stručnjak tvrdi da će biti najbolji nogometaš na svijetu. Ove sezone je Belgijac zabio trinaest golova uz dvanaest asistencija.
 
Ključni dvoboj:
 
Upravo bi dvoboj Hazarda i PSG-ovog braniča Gregoryja van der Wiela mogao odlučiti pobjednika ovog dvomeča. Nizozemca u dvije utakmice čekaju pune ruke posla budući da je Hazard jedan od igrača s najboljim kretanjem bez lopte na svijetu. Ako se PSG želi osvetiti Chelseaju za prošlosezonsku eliminaciju u četvrtfinalu, Van der Wiel će morati odigrati savršeno.
 
 
 
Šahtar - Bayern (17. veljače i 11. ožujka)
 
Kako su izborili osminu finala: 
 
Protiv bjeloruskog BATE-a Šahtar je izgledao kao ponajbolja europska momčad, te je u dva susreta slavio s ukupnih 12:0, ali su se Srna i društvo napatili u okršajima s Portom i Bilbaom, te su s drugog mjesta izborili nokaut fazu.
 
Ovu sezonu Bayerna u najvećem europskom natjecanju obilježilo je razbijanje Rome u Rimu sa 7:1. Guardiolini izabranici slavili su u pet susreta uz poraz u posljednjim trenucima od Manchester Cityja 3:2.
 
Kakva im je situacija:
 
Šahtar je pet puta zaredom osvojio ukrajinsko prvenstvo, ali ove sezone je oslabljen što zbog odlaska ključnih igrača, što zbog rata u Ukrajini u kojem je uništena njegova Donbass Arena. Nedostaje im i podrška navijača budući da će Bayern umjesto u ratom razorenom Donjecku ugostiti u Lavovu.
 
Bayern je, pak, prvu polusezonu odradio maestralno, ali je 2015. godinu počeo zabrinjavajuće gostujućim porazom od Wolfsburga (1:4) i domaćim remijem sa Schalkeom (1:1). Ipak, da nije riječ o većoj krizi pokazalo je demoliranje HSV-a koji je napustio Munchen s osam komada u mreži.
 
Glavni igrači:
 
Luiz Adriano ove sezone ne briljira u ukrajinskom prvenstvu, ali je senzacionalan u Ligi prvaka gdje je u pet utakmica postigao devet pogodaka, te je najbolji strijelac natjecanja i najbolji strijelac u povijesti kluba.
 
Teško je nekoga izdvojiti u Bayernovoj momčadi, ali ove sezone je najkonstantniji Thomas Muller, koji je propustio samo pet utakmica. "Zlatna kopačka" Svjetskog prvenstva postigao je trinaest golova ove sezone. 
 
Ključni dvoboj: 
 
Jerome Boateng, defenzivac kojem Guardiola najviše vjeruje, imat će zadatak svojom tehnikom i atleticizmom zaustaviti najboljeg strijelca Lige prvaka ove sezone.  
 
 
 
Schalke - Real (18. veljače i 10. ožujka)
 
Kako su izborili osminu finala:
 
Schalke je neočekivano dobro započeo grupnu fazu gostujućim remijem sa Chelseajem, ali je potom Maribor odnio bod iz Gelsenkirchena. Unatoč uvjerljivom porazu od Chelseaja (0:5), Schalke je prošao dalje ispred Maribora i Sportinga.
 
Real je lako po dva puta svladao Liverpool, Basel i Ludogorec. Branitelj naslova postigao je 16 golova, a primio samo dva.
 
Kakva im je situacija:
 
Schalke je s dvije pobjede i remijem protiv Bayerna započeo 2015. godinu, ali je u posljednjem kolu Bundeslige izgubio na gostovanju u Frankfurtu od Eintrachta (0:1). Di Matteova momčad vodi veliku borbu s Borussijom Monchengladbach, Augsburgom i Bayerom za mjesto u Ligi prvaka sljedeće sezone.
 
Real se brzo oporavio od katastrofe u gradskom derbiju s Atleticom (0:4), te je rutinski slavio u posljednjem kolu protiv Deportiva 2:0. Ipak, Carlo Ancelotti ima tri razloga za brigu: Barcelona zaostaje samo bod, Cristiano Ronaldo nije u formi, a nekoliko bitnih igrača mu je ozlijeđeno.
 
Glavni igrači:
 
Di Matteo se najviše uzda u svoje ofenzivce Klaasa-Jana Huntelaara i Erica Maxima Choupo-Motinga, dok je Ronaldo, unatoč golgeterskoj krizi u posljednje vrijeme, i dalje glavni igrač aktualnog europskog prvaka. 
 
Ključni dvoboj:
 
Atsuto Uchida u ovom dvomeču imat će samo jedan zadatak - zaustaviti Cristiana Ronalda. Čak i ako Uchida uspije zaustaviti osvajača Zlatne lopte, Schalkeu će i dalje trebati čudo da izbaci Real.
 
 
 
Basel - Porto (18. veljače i 10. ožujka)
 
Kako su izborili osminu finala:
 
U posljednjem kolu grupne faze Basel je u međusobnom okršaju uspio izbaciti Liverpool i izboriti osminu finala, a tamo je dobio jednog od najpoželjnijih suparnika - Porto, koji je osvojio skupinu ispred Šahtara.
 
Kakva im je situacija:
 
Basel je osvojio posljednjih pet naslova švicarskog prvaka, a grabi i prema šestom budući da ima osam bodova prednosti ispred prvog pratitelja. Basel je najbogatiji klub Švicarske, ali još uvijek ima mladu i neiskusnu momčad za europski iskorak. 
 
Porto, dvostruki europski prvak, lovi četiri boda zaostatka u portugalskom prvenstvu za vodećom Benficom, a okršaj s Baselom, u kojem je favorit, dočekuje sa četiri pobjede u nizu.
 
Glavni igrači:
 
Skhelzen Gashi u Basel je stigao iz Grasshopper i odlično se snašao u momčadi Paula Souse. U prvom dijelu sezone postigao je trinaest golova. 
 
Ono što je Gashi za Basel, Jackson Martinez je za Porto. Kolumbijski 28-godišnji napadač postigao je 16 golova u 21 ovosezonskom nastupu i momčad Porta je nezamisliva bez njega.
 
Ključni dvoboj:
 
Iako je Martinez najbolji igrač Porta, momčad dosta ovisi o Alžircu Jacineu Brahimiju, koji je ovog ljeta stigao iz Granade. Igra na lijevoj strani napada i njegov dvoboj s desnim bočnim Basela (Phillippom Degenom ili Taluantom Xhakom) mogao bi odlučiti putnika u četvrtfinale.
 
 
 
Manchester City - Barcelona (24. veljače i 18. ožujka)
 
Kako su izborili osminu finala:
 
City je prolazak skupine izborio iako je nakon četiri kola imao samo dva boda na kontu, u društvu Bayerna, Rome i CSKA-a. No, slavljem u nadoknadi protiv Bavaraca u petom kolu te pobjedom u Rimu u zadnjem kolu Pellegrinijeva momčad izborila se za osminu finala.
 
Barcelona je, pak, imala lakšu situaciju oko prolaska skupine u društvu PSG-a, Ajaxa i APOEL-a, a u zadnjem kolu je slavljem 3:1 nad Parižanima osigurala prvu poziciju i status nositelja u ovoj fazi Lige prvaka.
 
Kakva im je situacija:
 
Građanima je ovo drugi put da su prošli grupnu fazu Lige prvaka, a lani su odmah u osmini finala eliminirani baš od strane Barcelone. Trenutno u Premiershipu imaju upisanu tek jednu pobjedu u posljednjih pet nastupa i zaostaju za Chelseajem sedam bodova, dok ih je iz FA kupa eliminirao drugoligaš Middlesbrough.
 
Barcelona se nakon nervoze i male krize krajem godine razbudila na početku 2015. godine. Eliminirali su iz Kupa Atletico, a u prvenstvu su također svladali Rojiblancose i smanjili zaostatak za Realom na samo jedan bod, uz sjajne izvedbe napadačkog trojca.
 
Glavni igrači:
 
Glavni adut Manchester Cityja bio bi Yaya Toure, no njega nema zbog suspenzije, pa će još više kreaciji ovisiti o Davidu Silvi. Aguero je, pak, znao zabijati Barci i kao član Atletica, a i sad je najopasniji napadač Bluemoona. O Messiju kod Barce ne treba napisati ništa novo.
 
Ključni dvoboj:
 
Nije dovoljno samo zaustaviti Messija, no anuliranjem njegove moći, City se može približiti četvrtfinalu. Kako ga jedan igrač ne može zaustaviti, onda je u principu glavni dvoboj Messija i cijele defenzivne linije, kao i defenzivnog dijela veznog reda.
 
 
 
Bayer Leverkusen - Atlético Madrid (25. veljače i 17. ožujka)
 
Kako su izborili osminu finala:
 
Bayer je vodio veliku bitku za prolazak skupine u društvu Monaca, Zenita i Benfice. Na kraju su prošli kao drugoplasirani s deset osvojenih bodova, jednim manje od Monaca, koji ih je preskočio u posljednjem kolu.
 
Atletico, lanjski finalist, započeo je ovogodišnje natjecanje porazom kod Olympiacosom, ali je s četiri pobjede i remijem do kraja grupne faze izbio na prvo mjesto i ostavio iza sebe i Juventus.
 
Kakva im je situacija:
 
Njemački predstavnik nije u nekoj spomena vrijednoj formi, s dva vezana poraza u Bundesligi, i jednim slavljem u zadnjih pet susreta. Šesti su u prvenstvu, bore se za novi nastup u Ligi prvaka, a zasad su bliži Europa ligi.
 
Atletico je u zadnjem kolu poražen od Celte, no tjedan prije je demonstrirao moć deklasiranjem Reala s čak 4:0. Kraljeve su izbacili i iz Kupa, ali su naletjeli u tom natjecanju, i u prvenstvu, na razigranu Barcelonu. U zadnjih deset prvenstvenih susreta imaju sedam pobjeda, a za vodećim Realom zaostaju sedam bodova.
 
Glavni igrači:
 
Napadači aduti Bayera su Stefan Kiessling te Son Heung-Min, dok su vezi najviše pokazali Lars Bender i Hakan Calhanoglu. Bender je, doduše upitan za ovaj susret, kao i hrvatski reprezentativac Jedvaj.
 
Na drugoj strani upitni su od važnijih igrača Koke i Tiago, a ključni igrači ove sezone su uz snažnu obranu predvođenu Godinom upravo prinove Mandžukić i Griezmann. Hrvatski napadač zabio je pet golova u prvom dijelu LP-a, Francuz je i razigravač i opasan po gol, a uz spomenutog Kokea vrlo važan kotačić je i Arda Turan.
 
Ključni dvoboj:
 
Još bitniji nego u ostalim susretima ovdje bi mogao biti okršaj ovih momčadi na sredini terena. Atletico toliko ne traži posjed lopte, ali je vezni red izuzetno bitan kod njezine tranzicije po dolasku u posjed. S druge strane, Nijemci moraju biti izuzetno oprezni u segmentu točnosti kod dodavanja, kao i paziti da se previše ne otvore i ostave prostor iza leđa veznjaka.
 
 
  
Juventus - Borussia Dortmund (24. veljače i 18. ožujka)
 
Kako su izborili osminu finala:
 
Juventus je i ove sezone opasno plesao u grupnoj fazi, ali Olympiacos ovaj put nije ponovio doseg Galatasaraya. Talijani su završili kao drugi u društvu Atletica, Olympiacosa i Malmöa, uz tri pobjede, jedan remi i dva poraza.
 
Borussia je zbog bolje gol razlike uzela prvo mjesto ispred Arsenala, koji je također imao 13 bodova u grupi D, a iza njih su ostali Anderlecht i Galatasaray.
 
Kakva im je situacija:
 
Juventus i uz neke kikseve, po pet pobjeda i remija u zadnjih deset susreta, sigurno kroči prema novoj tituli talijanskog prvaka, dok je Borussia D. neočekivano u borbi za ostanak. Ipak, s dvije pobjede uz gol razliku 7:2 u zadnja dva kola pobjegli su iz opasne zone i ponudili optimizam navijačima pred rasplet sezone.
 
Glavni igrači:
 
Buffon na vratima, Chiellini i Bonucci u obrani, Pirlo i Pogba u vezi te Tevez u napadu glavne su uzdanice Stare dame, iako je tu još dobrih igrača. Klub iz Dortmunda muči se s ozljedama ove sezone, a kad su zdravi, prva imena su Hummels, Reus, Gündogan te u napadu Aubameyang i Immobile.
 
Ključni dvoboj:
 
Iako možda nije najopasniji igrač Borussije, u Juventusu svakako moraju paziti na vrlo brzog Aubameyanga. Jedan je od ključnih igrača preporoda Borussije u posljednje vrijeme, a na njegovoj strani igra Patrice Evra, Francuz koji mora biti na razini svojih najboljih izdanja da ga zaustavi.
 
 
 
Arsenal - Monaco (25. veljače i 17. ožujka)
 
Kako su izborili osminu finala:
 
Arsenal je s prikupljenih 13 bodova na gol razliku izgubio prvo mjesto skupine od Borussije, daleko iza sebe Topnici su ostavili Anderlecht i Galatasaray. Monaco je u otvorenoj skupini na kraju preskočio Bayer za prvu poziciju, iza njih ostali su Zenit i Benfica.
 
Kakva im je situacija:
 
Topnici su nešto digli tempo u domaćem prvenstvu, u zadnjih deset kola su sa sedam pobjeda i remijem ukorak s najboljim ekipama. Bore se za treće mjesto, trenutno su peti. Monaco je, pak, u fazi primanja jako malog broja golova, no malo i zabijaju. U zadnjih deset susreta imaju šest pobjeda uz dva remija i gol razliku 8:3, dok im je u zadnjih pet susreta gol razlika 2:1.
 
Glavni igrači:
 
Alexis Sanchez glavni je igrač ove Wengerove momčadi, očekuje se od Özila da se vrati svojim pravim izdanjima, a tu su i Ramsey i Oxlade-Chamberlain.
 
Monacu je velika uzdanica Danijel Subašić, koji je hit vratar Lige prvaka ove sezone, a uz Moutinha, Dimitar Berbatov predstavlja veliku opasnost za svakog protivnika.
 
Ključni dvoboj:
 
Spomenuti Moutinho glavni je razigravač Monaca i Topnici mu ne smiju dopustiti previše slobode na svojoj polovici. Ukoliko ga zaustave, dodatno im rastu izgledi za prolazak u četvrtfinale. 
 

Pročitajte više