Brazil u strahu od hrvatskih i argentinskih huligana

Screenshot (Globo)

U BRAZIL je već stiglo 200 policajaca iz svih zemalja sudionika Svjetskog nogometnog prvenstva. Domaćin ponajviše strahuje od hrvatskih navijača.

"Hrvatska, suparnik Brazila na otvaranju prvenstva, ima problem s huliganizmom. Na posljednjem Europskom prvenstvu Hrvatski nogometni savez kažnjen je zbog ponašanja navijača", piše brazilski "Globo" i dodaje kako hrvatska policija vjeruje da će u Brazilu lakše kontrolirati situaciju jer će biti manje navijača nego u Poljskoj.

"Mi smo i za vrijeme Europskog prvenstva imali dobru suradnju s poljskom policijom. Pronalazili smo navijače koji prave probleme. Brazilsku policiju smo izvijestili o našim huliganima, no ne vjerujem da su mnogi došli u Brazil zbog velike udaljenosti", rekao je za "Globo" jedan inspektor hrvatske policije koji je tražio da ne bude imenovan.

"Naš zadatak će biti pronalazak hrvatskih huligana u Brazilu. Kada ih pronađemo, obavijestit ćemo brazilsku policiju tako da oni mogu obratiti pažnju na njih", dodao je hrvatski inspektor.

Brazilci najviše strahuju od Argentinaca

Više od Hrvata Brazilce plaše samo Argentinci koji na crnoj listi imaju 2.200 navijača. Opasna ekipa navijača mogla bi stići i iz Čilea.

"Vjerujemo da će oko 40 tisuća čileanskih navijača doći na Svjetsko prvenstvo. Oni koji sudjeluju u tučnjavama su identificirani i kada ih prepoznamo upozorit ćemo lokalnu policiju", otkrio je čileanski policijski komesar, Rodrigo Donoso Escudero.

Policajci iz čak 36 zemalja (32 sudionika SP-a, te predstavnici Interpola) sastali su se u zapovjednom centru u Braziliji.

Strani policajci neće nositi oružje, ali će nositi policijske odore svojih zemalja kako bi se identificirali sa svojim sunarodnjacima. Posjećivat će gradove u kojima će igrati njihove reprezentacije.

"Jezična barijera ponekad može biti problem, a sada problema neće biti zbog prisutnosti stranih policajaca. To je prva uloga stranih policajaca, a druga je da huligan kada vidi policajca iz svoje zemlje možda odustane od neželjenog ponašanja", objasnili su iz brazilske policije.

Pročitajte više