Car Nemanja pod ogromnim pritiskom: Srbija očekuje da je do pobjede vodi povratnik od 50 milijuna eura

Foto: Guliver Image/Getty Images

NEMANJA MATIĆ, 25-godišnji veznjak zanimljivog nogometnog puta, procvjetao je posljednje dvije godine u Benfici. Međutim, za reprezentaciju je od debija u prosincu "davne" 2008., upisao tek pet nastupa.

Najboljeg igrača proteklog portugalskog prvenstva čak ni rotacijama skloni Mihajlović nije koristio od lipnja 2012., pa je Matiću krajem prošle godine prekipjelo i poručio je kako neće igrati za Srbiju dok je Mihajlović izbornik.

Time je nedvojbeno usrećio Igora Štimca barem pred zagrebačku utakmicu večerašnjih rivala, jer u međuvremenu je izgladio nesporazume s Mihajlovićem i vratio se pod zastavu za utakmicu s Hrvatskom na Marakani.

Matić je u životnoj formi i nalazi se na listi želja Manchester Uniteda i PSG-a, a u Benficu je stigao kao igrač Chelseaja, zajedno s 25 milijuna eura, u siječnju 2011., dok je u suprotnom smjeru otišao David Luiz.

Probio se, kako smo rekli, neobičnim putem, preko srpskog niželigaša Kolubare, odakle odlazi, ali ne u Zvezdu ili Partizan, nego slovačke Košice. Chelsea ga 2009. kupuje za 2 milijuna eura, ali ga je sljedećeg ljeta, zajedno s Matejom Delačem, šalje na kaljenje u Vitesse. Dobre igre u Nizozemskoj natjerale su Benficu da ga primjeti i zatraži kao dio posla kojim je Luiz otišao na Stamford Bridge.

U siječnju ove godine, dan nakon što je zabio prekrasan gol Portu i bio proglašen igračem utakmice portugalskog superderbija, potpisao je produljenje ugovora do 2018., uz odštetnu klauzulu od 45 milijuna eura.


Krajem sezone, u kojoj je proglašen najboljim igračem Benfice i prvenstva, krenuo je interes spomenutih prvaka Engleske i Francuske za njegovim dovođenjem, a Matić je u znak zahvalnosti što ga je Benfica prihvatila kada ga je Chelsea otpisao, sam pristao na povećanje odlazne klauzule na 50 milijuna eura.

Međutim, u reprezentaciji ne igra otkako ju je preuzeo aktualni izbornik, a sada bi ekspresno trebao postati "Mihajlovićev Modrić" i to u novom "debiju". Iako je Matić već "prekaljeni internacionalac", svakako osjeća veliki pritisak što mu se takav teret stavlja na utakmicu koja "nije kao sve druge", a primjetio je to i Mihajlović:

"Primjetio sam da je u grču i rekao sam mu da se opusti i igra kao da je u klubu, jer nitko od njega ne očekuje da sam riješi utakmicu."

Navijači Srbije upravo to očekuju od Matića, kojem je namijenjena uloga razigravača, a na centru bi mu leđa čuvao Fejsa, suigrač iz Benfice.

Jer srpski glavni aduti su braniči, dok je napad "zelen" i neefikasan, pa se svi nadaju da će Matić večeras protiv Hrvatske pokazati nešto od igara iz Benfice, koje su ga napravile skupom i traženom robom.

Očekivani sastav Srbije za utakmicu s Hrvatskom:

Stojković - Ivanović, Subotić, Nastasić, Kolarov - Fejsa, Matić - Tadić, Đuričić, Marković - Mitrović
 

Pročitajte više