Chelsea - najveća nogometna gerila

Ivanović slavi pobjednički pogodak u zadnjoj minuti finala. Izvukao je Chelsea i lani, u produžetku je zabio  Napoliju za četvrtfinale

Foto: Getty Images / Guliver Images

PRIČA se ponavlja i jasno je da ne može biti slučajna. Chelsea nije slučajno opet osvojio naslov na sulud način, ovaj put u 92. minuti. Netko je stvorio taktiku kojom su titulu Lige prvaka spojili s Europa ligom, i to igrom od kojima se mnogima diže kosa na glavi. Netko je tu igru ipak usavršio, a to nije bio nijedan menadžer jer Abramovič ih je promijenio deset otkako je 2000. godine došao u klub. Peter Cech u deset sezona promijenio je devet šefova i osvojio sve. Kao i Chelsea, koji je sada kompletirao sve Uefine naslove.

Svlačionica je ta koja već dugo vodi klub, a Terry je trener iz sjene, koji ionako češće dirigira s klupe nego s terena. Uslijed rastrošnih lutanja uprave, paravojska na travnjaku stvorila je svoj privatni klub. I svoju igru. Dok je klub tražio "prava rješenja", gerila se ispraksirala na najvećim utakmicama.

Željeli smo naslov i to je bio naš jedini adut u utakmici

Previše je poveznica za Chelsea lani i danas, iako mnogi kažu da to nikako nije razina igre. Čak i Torres zgodno priča: "Bili smo zaista loši. Naš jedini adut bio je što smo to toliko željeli"

No, izvještaj s finala u Muenchenu prije godinu dana počinjao je gotovo identičnom rečenicom kao i ovaj iz Amsterdama. Možete ih voljeli ili ne, ali zaslužili su. I  to ne samo jer je Benfica sinoć bila kao Barcelona - ali koja ne zabija.

I lani su u finale kod Bayerna stigli u rastrojstvu, osakaćeni ozljedama, i bez šansi da osvoje prvenstvo. Teškim mučenjem dovukli su se do finala, ove godine ispali su u skupini. Da bi bilo u stilu, prvi su prvaci u povijesti koji su iduće sezone nokautirani u grupi. Igrači su nekad tjerali Villasa-Boasa i postavili Di Mattea koji je bio "jedan od njih", a danas s jednakim žarom "muče" vršitelja dužnosti Rafu Beniteza. Jedino što je bitno različito je što su prije godinu dana imali Drogbu i Essiena.

Drama koju su odigrali u Muenchenu ne može se usporediti s finalom protiv Benfice, no recept je bio apsolutno isti. A Chelsea je vodio drugi čovjek.

Igrači su nastavili ono što je započeo Mourinho. S njim je došao prvi naslov u Premiershipu u novoj, najuspješnijoj klupskoj eri. I on je prirodni nastavak Abramovičevog niza. 

Pročitajte više