Courtois i golgeter za velike utakmice Ivanović spasili Chelsea od potopa u Parizu

Foto: Getty / Gulliver

ŠEST sjajnih obrana velikih prilika PSG-a, koje su zasluga Courtoisa i još jedan važan gol braniča, omogućili su Chelseaju velikih 1:1 u prvoj utakmici osmine finale LP.

Mourinho na Parku Prinčeva može pobijediti jedino Vahu

Mourinho se nakon 10 mjeseci vratio na isto mjesto, protiv istog suparnika i u istom natjecanju, samo sada jednu nokaut rundu ranije. Prošle godine izgubio je u prvoj utakmici u Parizu 1:3 i nakon meča se žalio kako nije imao pravog napadača. Kao što je recimo Drogba, koji mu je s dva gola donio pobjedu kod Halilhodžićevog PSG-a 2004., na prvoj Mourinhovoj utakmici s Chelseajem u Ligi prvaka.

Ovaj put mu se baš za gostovanje kod PSG-a nakon tri utakmice suspenzije vratio Diego Costa, strijelac 17 golova u 19 prvenstvenih utakmica ove sezone, koji "nije u najboljem stanju", govorio je Mourinho prije utakmice, a Brazilac je očajnom predstavom pokazao kako mu trener nije tek pilio naopako.

PSG desetkovan ozljedama

Portugalac je francuskim medijima, koji su ga u najavi utakmice zvali gnjavatorom i egomanijakom, poručio da je dva puta odbio PSG, koji ga je za trenera zvao 2011. i 2013., a žalio se i kako će PSG-u "sada biti lakše nego kada smo igrali prije godinu dana, jer momčad im je nepromijenjena, dok ja imam novu ekipu." U toj novoj momčadi su Diego Costa, Cesc Fabregas i Filipe Luis, koji su kupljeni jer je upravo PSG-u za 50 milijuna funti prodan David Luiz.

Bez obzira koliko Paris bio obnovljen u odnosu na prošlogodišnji obračun ovih klubova, činjenica je kako su subotnju prvenstvenu utakmicu protiv Caena završili s devet igrača, jer su zbog ozljeda ranije iz igre izašli Cabaye, Marquinhos i Aurier, dok je Lucas Moura od ranije ozlijeđen, pa ni Blanc nikako nije pred Chelsea imao idealnu situaciju.

David Luiz, pun pogodak kao defenzivni vezni

Blanc je iznenadio postavljanjem spomenutog Luiza u sredinu, dajući mu dvostruku ulogu; osigurača veze u kojoj su bili Matuidi i Verrati, te spone između obrane i napada. Trener ga je maknuo s prve obrambene crte pred golom, ali mu je povjerio ništa manje odgovoran defenzivni posao u natrpanoj sredini, gdje mu je jedna od glavnih zadaća bila presijecanje osovine Fabregas - Costa, što je i uspio, jer glavni Chelseajev dodavač odigrao je možda najlošiju utakmicu sezone.

Luizova premijera u vezi nije u prvom poluvremenu izgledala obećavajuće, ali je u nastavku bio osjetno bolji. Vraćao se duboko otraga po loptu, jurio prema naprijed i preciznim dugim loptama razvlačio gostujuću obranu, te proigravao jedan od najjačih napada u nogometnom svijetu, Cavani-Ibrahimović-Lavezzi.

Cavani je zasjenio Ibru

Ali i ovaj trozubac neusporedivo bolji je bio u nastavku, kada je Blanc na pravi način reagirao i Cavanija, najraspoloženijeg od trojice, gurnuo u sredinu, najbliže golu, što mu je odmah donijelo izjednačenje u 54. minuti. Matuidi je ubacio, a Cavani sam i neometan od Cahilla, glavom pogađa tako što zakucava od poda i u mrežu do sada nesavladivog Courtoisa.

Belgijski div u prvom dijelu je bio najzaslužniji što njegova momčad vodi, a ne gubi s par golova razlike, jer do Ivanovićevog gola u 35. minuti sjajno je skidao dobre udarce Matuidija, Ibrahimovića i Cavanija, za koje mu nitko ne bi mogao prigovoriti da su ušli.

Chelsea poveo u jeku dominacije PSG-a i iz prvog udarca na gol

A onda, potpuno kontra smjera u kojem je utakmica išla, dok je PSG bio puno bolji, s velikim prilikama, posjedom lopte (Chelsea je u 25. minuti prvi put "prešao centar"), Mourinhova momčad povela je murinjovski, iz prvog udarca na gol.

Apsurdnost situacije naglasilo je i kako je do gola došlo - sjajnom napadačkom akcijom obrane Chelseaja. Terry je ubacio s lijeve strane, Cahill produljio vrhom kopačke, a Ivanović, čovjek za najveće utakmice, još jednom zabija kada je najpotrebnije, ovaj put glavom.

Courtois nije dao

Nakon izjednačenja početkom nastavka, Courtois će još tri puta odlično braniti udarce kojima su Ibrahimović dva puta i David Luiz, glavom i nogom pokušavali donijeti minimalnu prednost PSG-u pred uzvrat. Ali, Chelseajev golman nije domaćinu dao zasluženu pobjedu, a osim njegovih herojstava, Azpilicueta je s gol-crte izbio Lavezzijev udarac.

Chelsea je u drugom dijelu bio očajan, bez snage i želje da pokuša išta prema naprijed, s Costom, Fabrgasom i Willianom koji su samo formalno bili na utakmici. Primjećujete da PSG-ovog golmana Sirigua uopće ne spominjemo, jer posebno u drugom poluvremenu uopće nije morao biti na terenu. 

Chelsea se nije povukao jer je Mourinho htio, nego jer je raspoloženi PSG pregazio njegovu momčad

PSG-ovo vladanje terenom nije bilo posljedica Mourinhovog planskog povlačenja i čekanja, jer momčad mu se uvukla golmanu u krilo, a suparnik imao i propustio desetak velikih prilika. Da fantastični Courtois nije dopustio da ostane izrešetan, bio bi ovo težak poraz engleskog lidera.

Bez opasnosti u napadu i s obranom stjeranom u kazneni prostor, dok je s druge strane imao goropadnu momčad nošenu navijačima i s dosta raspoloženih igrača - Marquinhos, Verratti, Matuidi, Cavani... Chelsea je prošao fantastično.

Ali, do uzvrata 11. ožujka Mourinho će morati bitno popraviti igru svoje momčadi. Bez obzira što mu i nula jamči prolazak, PSG ima igrače koji svakome mogu zabiti. Naravno, potreba da postignu gol znači više prostora Chelseaju za kontre, pa nas svakako čeka zanimljiv revanš.

 

Pročitajte više