Dinamo je nositelj u play-offu Lige prvaka: Mamići plaćaju misu Partizanu, Maccabiju i Malmou!

Foto: Hina

ČUDESNI preokreti i senzacionalno ispadanje čak tri nositelja u 3. pretkolu, omogućili su klubu Mamićevih povlašten položaj u ždrijebu prije zadnje prepreke za skupine LP.

Drama Moldea i Dinama bila je tek uvod za večerašnje šokove na uzvratima 3. pretkola
 
Nakon što je u utorak Dinamo u dramatičnom meču kod Moldea, usprkos ogromnoj rezultatskoj i brojčanoj nadmoći jedva uspio izboriti četvrto pretkolo, u suludom raspletu i ostalih uzvratnih utakmica trećeg pretkola Lige prvaka uspio se dočepati statusa nositelja uoči play-offa Lige prvaka.
 
"Daleko je Dinamo od nositelja..."
 
 
Dinamu je dakle trebalo ispadanje tri kluba od sljedećih: Basel, Red Bull Salzburg, Viktoria Plzen, Steaua, Celtic i BATE. Problem za Dinamo nije bio samo što su navedeni klubovi bolji od suparnika od kojih su morali ispasti kako bi se Plavi time okoristili, nego i što su svi favoriti/nositelji imali dobre rezultate iz prvih utakmica, ili im je ishod uzvrata išao na ruku.
 
Mamići su trebali čudo nad čudima i dobili su ga
 
Celtic je u ranije odigranoj utakmici bez problema u Azerbajdžanu protiv Quarabaga obranio prednost od 1:0 koju je donio iz Glasgowa, BATE se rutinski obračunao s Videotonom (1:0, nakon 1:1 iz Mađarske), dok je Basel doma s 1:0 samo potvrdio veliku 3:1 gostujući pobjedu kod Lecha.
 
Dakle, Mamići su trebali čuda u svim preostalim utakmicama, odnosno prolaske Partizana protiv Steaue, Malmoa protiv Salzburga i Maccabija kod Viktorije. I sve to se dogodilo. Ali kako: favoriti su spomenute prednosti prokockali na svom terenu u zadnjih 15 minuta (Viktoria Plzen), ispustili osjetnu prednost s domaćeg terena (Salzburg) ili upropastili vodstvo i sjajan rezultat na uzvratu u gostima (Steaua)

 

Fantastičan preokret Partizana u Beogradu protiv Steaue

Partizan je dočekao Steauu s ugodnih 1:1 koje je donio iz Bukurešta. Euforiju u Humskoj dodatno je pojačao Stefan Babović, koji je u osmoj minuti doveo Partizan u vodstvo. Ipak, samo tri minute poslije Sulley Muniru predivnim volejem izjednačava rezultat, a u 33. minuti Jugurtha Hamroun je primio sjajnu loptu koju je uputio Adrian Pop i s ruba kaznenog prostora lijepo zabio. Cijeli stadion je bio u šoku, jer Steaua je na poluvrijeme otišla s lijepom prednošću, a s obzirom na pravilo gola u gostima, mogla je i primiti još jedan, a svejedno proći. Međutim, u drugih 45 minuta igrala je samo jedna momčad, Partizanova.
 
U 48. Minuti Partizan je imao i penal. Varela u izglednoj situaciji povlači igrača Partizana i dobiva crveni karton, a ''crno-beli'' imaju penal. Međutim, Bojinov promašuje. Ipak, u 60. minuti Partizan izjednačava. Marko Jevtović je pucao s ruba kaznenog prostora, lopta je putem nekoga pogodila i vratar Steaue bio je nemoćan. Deset minuta poslije Partizan ponovno vodi. Strijelac je Andrija Živković nakon sjajnog driblinga i još boljeg udarca, a u sudačkoj nadoknadi Nikola Trujić stavlja točku na i ovog dvoboja i Partizan ide dalje.
 
Šveđani s igračem manje pregazili Dinamovog krvnika u samo 45 minuta
 
Red Bull Salzburg je u Švedsku donio golemu zalihu od 2:0, i malo tko je vjerovao da će Dinamov krvnik iz skupine Europa Lige prošle sezone uspjeti to prokockati, no upravo se to dogodilo. Malmo je u utakmicu krenuo fantastično. Domaći su poveli u sedmoj minuti preko Nikole Đurđića. U 15. minuti bilo već je 2:0, a strijelac je bio Marcus Rosenberg lijepim udarcem glavom nakon kornera. U 43. Vladimir Rodic zabija i treći gol za švedskog prvaka. Fantastičnom prvim poluvremenom švedski prvak nadoknadio je 0:2 i plasirao se dalje. Također, treba dodati da je domaćin od 64. minute i isključenja Adua igrao s igračem manje.
 
Epilog drame nad dramama u Plzenju: Maccabi i Mamići slave nakon šest minuta sudačke nadoknade
 
I za kraj drama nad dramama - utakmica u Plzenju između domaće Viktorije i Maccabija. Viktorija je iz prve utakmice u Izraelu donijela finu prednost od 2:1, a kako sve do 80. minute nije bilo golova, vjerojatno ni najveći kockari ne bi stavili ni kunu na prolazak Maccabija. Ipak, u samo tri minute ludila, Eran Zahavy zabija dva gola i Maccabi u tom trenutku ima prolaz, a Dinamo status nositelja. Trebalo je još izdržati posljednjih sedam minuta i čak šest minuta sudačke nadoknade. No, obrana Maccabija je izdržala i tako je i sebi i Dinamu poklonila najljepši mogući dar.
 
 
Umjesto očekivanih Basela i Celtica, Dinamu se sada smiješe albanski i kazahstanski klub

Provlačenjem kod Moldea i pobjedama nenositelja Partizana, Malmoa i Maccabija nad nositeljima Steauom, Salzburgom i Viktoriom u 3. pretkolu LP, Dinamo je pred ždrijeb play-offa, zadnje prepreke do skupine Lige prvaka, došao u upravo idealnu situaciju.

Da je večeras "zakazao" samo jedan od nenositeljskih jataka, Dinamo bi završio u njihovom društvu, s puno manje izgleda da se dočepa skupine LP i 15 milijuna UEFA-inih eura, jer na zadnjoj prepreci do pune europske mreže, ali i blagajne, čekao bi ga netko iz ovog uglednog društva: Basel, Celtic, APOEL, BATE i Viktoria Plzen, odreda jako teške i raštimanom Mamićevom Dinamu praktično neprolazne momčadi.

Ali, Maccabijev Eran Zahavi golovima u zadnjih 15 minuta prebacio je Dinamo preko crte, na domak koje su je u ranije odigranim utakmicama doveli Partizan i Malmo. Tako da će hrvatski prvak na posljednjoj prepreci prije skupine LP dobiti nekoga od ovih klubova: Maccabi Tel Aviv, Partizan Beograd, Malmo, Skenderbeu Korce i Astana.

Naravno, "nema lakih protivnika", posebno kada uzmemo u obzir kako Dinamo ovog ljeta loše igra u HNL-u i euro-pretkolima, kao i da "danas svi igraju nogomet", a Dinamu i nadoknađuju tri gola zaostatka (jedan s igračem manje) ali Mamići će svakako radije odabrati prvaka Kazahstana ili Albanije, nego Škotske ili Švicarske.

Uostalom, evo i dokaza s koeficijentima klubova koja je drastična razlika za Dinamo što je među nositeljima, a ne kontra njih:

Basel, koeficijent 84.875
Celtic, 39.080
APOEL, 35.460
BATE,  35.150
Dinamo, 24.700


Nenositelji:

Maccabi Tel Aviv, 18.200
Partizan, 14.775
Malmo, 12.545
Skenderbeu Korce, 5.575
Astana, 3.825

Pročitajte više