"Druga bitka na Visli" završena bez pobjednika

POLJSKA i Rusija odigrali su 1:1 u utakmici drugog kola skupine A Europskog prvenstva. Rusija je povela u 37. minuti pogotkom Alena Džagoeva. Dvadeset minuta kasnije poljski kapetan Jakub Blaszczykowski je fantastičnim udarcem izjednačio na 1:1. U prvoj utakmici današnjeg programa Češka je pobijedila Grčku s 2:1.

Prije početka utakmice u Varšavi vladalo je ratno stanje, domaći huligani napali su policiju i ruske navijače. Poljski mediji utakmicu Poljske i Rusije nazvali su "Druga bitka na Visli", pozivajući se na veliku poljsku pobjedu nad jačom boljševičkom vojskom 1920.

> Tijek susreta

"Ovo je Rusija"

Ruski navijači na početku utakmice razvili su veliku zastavu s natpisom "Ovo je Rusija" i tako provocirali domaće navijače.

Poljska je bolje otvorila utakmicu. U sedmoj minuti Ludovic Obraniak je izveo slobodnjak s desne strane, Sebasti Boenisch glavom skrenuo loptu, a ruski vratar Vjačeslav Malafejev čudesnim refleksom spasio gol. Poljaci su nastavili prijetiti, napadač Borussije Dortmund Robert Lewandowski je odlično tukao s 20-ak metara, ali njegov udarac je završio pored gola.

Rusi su prvi put zaprijetili preko Aleksandra Keržakova koji se našao u odličnoj prilici, ali je njegov udarac u posljednjem trenutku blokirao Damien Perquis. Napadač Zenita je tražio od suca Wolfanga Starka jedanaesterac, ali je Nijemac samo odmahnuo rukom.

Stadion je eksplodirao kada je Eugen Polanski realizirao sjajnu akciju poljskih nogometaša, ali sudac Stark je razočarao tisuće Poljaka poništivši pogodak jer je Polanski bio u zaleđu.

Keržakov je u 30. minuti bio u novoj prilici, ali je njegov udarac s vrha kaznenog prostora završio iznad poljskog gola. 

Andrej Aršavin, najopasniji ruski nogometaš, izborio je slobodan udarac s lijeve strane u 37. minuti. Isti nogometaš ga je izveo, sjajno ubacio loptu u kazneni prostor gdje je najviši u skoku bio Alen Džagoev.

Samo što su krenuli s centra Poljaci su mogli izjednačiti. Lukasz Piszczek je asistirao kapetanu Jakubu Blaszczykowskom čiji udarac Malafejev još jednom fantastično brani.

Bomba Blaszczykowski za zlata vrijedan bod

Drugo poluvrijeme Poljska je otvorila furiozno. Lewandowski se našao sam ispred Malafejeva, ali je otišao previše iskosa i izborio samo korner. Nakon ubacivanja iz kuta Perquisos udarac je završio iznad gola.

Poljaci nisu imali rješenja za Aršavina koji je u 50. minuti prevario svoje čuvare, ali tukao pored gola.

Poljska je izjednačila u 57. minuti. Još jednom su odlično kombinirali Blaszczykowski i Piszczek, suigrači iz Borussije Dortmund, a je Blaszczykowski je fantastičnim udarcem s desne strane svladao Malafejeva i postigao 10. pogodak u 53. nastupu u poljskom dresu.

Džagoev je mogao postići drugi pogodak na utakmici u 66. minuti nakon sjajneakcije s Keržakovom, ali je njegov udarac s vrha kaznenog prostora obranio poljski vratar Przemyslaw Tyton. Samo 30 sekundi kasnije Poljaci su mogli do vodstva, ali je Malafejev obranio udarac Polanskog s pet metara.

U posljednjih 20 minuta igralo se bez većih prilika. Aršavin je s dva dalekometna udarca zaprijetio Tytonu, dok su Poljaci pokušali zabiti pobjednički pogodak iz kontranapada.

Uoči odlučujućih utakmica trećeg kola Rusija vodi na ljestvici skupine A s četiri boda, Češka ima bod manje. Poljaci imaju dva boda, dok su Grci posljednjeplasirani s jednim osvojenim bodom.

Rusiji je iz utakmice protiv Grčke dovoljan bod za četvrtfinale. Česima za prolazak skupine trebaju ostati neporaženi u dvoboju s Poljskom, dok Poljacima i Grcima samo pobjede osiguravaju nastavak natjecanja.

Pročitajte više