Džeko, ne treba ti "izdajnik" Hajrović?

Foto: Screenshot, Klix.ba

SVAKO treće muško dijete u Bosni i Hercegovini koje se rodi u sljedećih mjesec dana zvat će se Izet, a tattoo majstori imat će pune ruke posla tetovirajući stotinama Bosanaca lik Izeta Hajrovića - nogometaša koji će najvjerojatnije odvesti Bosnu i Hercegovinu na prvo veliko natjecanje.

Golčinom u Žilini Hajrović je srušio Slovačku i ostavio momčad Safeta Sušića na prvom mjestu kvalifikacijske skupine za Svjetsko prvenstvo dva kola prije kraja. Ljevicom s 25 metara nogometaš Grasshoppera probio je vratara Slovačke Jana Muchu i preko noći postao heroj Bosne i Hercegovine.

Dugo je Hajrović, mladić rođen 1991. u švicarskom Bruggu, razmišljao za koju će reprezentaciju igrati - švicarsku ili bosanskohercegovačku. Krajem 2012. izgledalo je da je odlučio - Švicarska! Dobio je poziv legendarnog Ottmara Hitzfelda i debitirao u prijateljskoj utakmici protiv Tunisa. U međuvremenu je, njegov mlađi brat Sead zaigrao za mladu reprezentaciju BiH, a Edin Džeko, najbolji bosanskohercegovački nogometaš, razočarano je poručio na Twitteru kako "Švicarca Izeta" želi vidjeti što dalje od svetinje Bosne i Hercegovine.

"Što će nam Hajrović ako je Džeko nezadovoljan?"

Ipak, u Izetu se probudio patriotizam i zatražio je promjenu sportskog državljanstva kako bi mogao zaigrati za domovinu svojih roditelja. Sušić ga je pozvao za dvomeč sa Slovačkom, a Džeko, koji se ušutio, kasnio je nekoliko dana na pripreme i nitko nije znao gdje se nalazi. Izvori bliski reprezentaciji tvrdili su da je razlog njegovog kašnjenja upravo Hajrović i svađa sa Sušićem koji je pozvao "izdajnika". Dio navijača stao je na Džekinu stranu: "Edin je naš Cristiano i koji će nam kurac Hajrović ako je naš Ronaldo nezadovoljan", razmišljali su navijači koji bi da su se pitali gledali Bosnu i Hercegovinu ponovno u baražu.

Srećom Sušić ih nije poslušao, te je Hajrović stigao na pripreme, ali nije izgledao sretno. Uglavnom je bio sam i djelovalo je da nije najbolje prihvaćen od vrhovnog trojca Džeko-Spahić-Ibričić.

 

"Oni ti ga puše Izete!"

Iz samo Sušiću poznatih razloga, Hajrović nije počeo utakmicu protiv Slovačke. S klupe je gledao kako Džeko gubi dvoboje sa Škrtelom, te nonšalantno trčkara. Dobio je osam minuta u zeničkom debiju, ali nije uspio spasiti BiH prvog poraza u ovim kvalifikacijama.

U Žilini, pak, "Švicarac" je maestralno spasio "Zmajeve". A Džeko? On se vidio samo kada je trebalo proslaviti gol nogometaša kojeg je tjerao iz "svetinje". Skoro minutu je grlio Hajrovića, čovjeka koji ga je spasio kritika "miševa", kako Džeko naziva navijače nezadovoljne njegovom igrom i zalaganjem u reprezentativnom dresu.

Što navijači misle o odnosu Džeke i njegovih simpatizera prema Hajroviću pokazali su nakon utakmice skandiranjem širom Bosne i Hercegovine: "Oni ti ga puše Izete!"

Pročitajte više