Eduardo obukao djecu iz favele u hrvatske dresove

Foto: O Globo 

OD 1986. GODINE u napučenom brazilskom kvartu Senador Camara egzistira projekt Vila Croatia. Nitko ne zna kako je dobio ime, ali cilj je više nego jasan: više od 150 djece u dobi od 9 do 19 godina bavi se nogometom kako bi pobjegli od tmurne svakodnevice. Utakmice igraju protiv vršnjaka iz drugih favela Rio de Janeira. Djeca Vile Croatije nedavno su istrčala na teren uoči utakmice Flamenga i Boaviste, sa željom da upoznaju Eduarda da Silvu.

Kontakt je bio prekratak, a trener Diogo da Costa nije stigao predstaviti Vilu Croatiju jednom od najvećih hrvatskih golgetera. Iako je rođeni Brazilac, Hrvatska ga nikada nije smatrala strancem. Zaslužio je to golovima, zalaganjem i srcem koje je otvorio i djeci iz favele.

 

Susreo se njima u Vili Kennedy, tamo gdje je on napravio svoje prve nogometne korake. Obukao im je dresove hrvatske reprezentacije, obećao da će pratiti njihove rezultate i ustupiti im financijsku pomoć. Djeca su ga zamolila da bude njihov sponzor, a trener Da Costa nije mogao suspregnuti suze.

"Još uvijek ne vjerujem da se ovo događa. Doveli smo djeci njihovog idola, on je najbolji i živući primjer da uvijek treba slijediti snove", poručio je Da Costa.

Dudua su također ponijele emocije.

"Ovdje sam tako blizu mjesta gdje je sve počelo. Nikada ne smijete odustati od onoga u što vjerujete, sve je moguće. Djeca danas brzo napuštaju svoje zajednice, a tek rijetki uspiju. Nogomet u Brazilu danas živi preko vas, djece Rio de Janeira. I ja sam otišao s 16 godina. Danas moja karijera izgleda lijepo, ali bilo je jako teško. Potrebno je puno strpljenja i sreće", savjetovao im je Eduardo. 

Pročitajte više