Evo kako Štimac može spasiti brod koji tone

Foto: Getty Images / Guliver image 

HRVATSKA reprezentacija već dugo ne može nikoga pobijediti, a odnedavno su igrači toga i svjesni. Veliki je to problem uoči dokvalifikacija za SP i "treninga protiv Škotske", kako je Štimac objasnio novinarima, a oni naravno - "krivo preveli".

Uz reprezentaciju je puno različitih interesa: nekim igračima to je posljednja šansa za SP, savezu novac koji je knjigovođa već davno proknjižio, Štimcu prilika da konačno "prestane biti sporedni lik u nogometu". Kada se pridruži i interes glavnih odgovornih, nejasno je kako sve uopće funkcionira. 

Stručnjaci koji su u kolektivnim sportovima uzimali najveće medalje, poput Ratka Rudića i Line Červara smatraju da Igor Štimac ima gard kojim može natjerati igrače na mobilizaciju. Problem je onda očito u nečem drugom.

Kako momčad koja je preko noći postala gubitnička vratiti na pobjednički kolosijek? Kako to može učiniti izbornik čiji odlazak traži 90 posto navijača i koji na kritike odgovara spinom i zaštitom igrača koje nitko niti ne kritizira? 

Pitali smo stručnjake kolektivnih sportova s velikim odličjima - Ratka Rudića, Linu Červara i Acu Petrovića, što misle o trenerskoj metodici Igora Štimca. 

Lino: Neću savjetovati Štimca, imam svoju tajnu! 

"Opasan je problem kada igrači izgube samopouzdanje. Tu se crpi motiv i u njegovom izostanku pada se u depresiju i stvara gubitnički mentalitet. Za početak trebaju se uvijek izvući sve pozitive jedne loše stvari ili situacije.  Tu bih spomenuo samokritičnost igrača nakon poraza od Belgije pa onda dijelom i izbornika Štimca. Dijagnoza je prvi preduvjet oporavka, a Hrvatskoj to sada treba", rekao nam je Lino Červar koji smatra da je Štimac prije trebao preuzeti odgovornost.

"On ima karizmu i dobar je govornik, vjerujem da će na kraju uspjeti. Nemojte me pitati da ga savjetujem što i kako napraviti. Svaki trener ima neki svoj tajni način, koji uvelike ovisi o karakteru igrača koje vode. To je mala umjetnost koja zahtjeva veliku umješnost, pogotovo jer je vrlo važno izabrati pravi trenutak. Karakter je čudna stvar o kojoj ni znanost nije dala prave odgovore. Igračima se ne može usaditi moral, no izbornik neke stvari mora znati izvući na površinu. Da rezimiram, Štimca i reprezentaciju sada treba pustiti na miru. Kritike medija i javnosti ponekad znaju biti sjajan motiv, ali trenutno mislim da to čini kontra efekt", dodaje Červar.

Kriza je počela protiv Škotske, trebalo je prepoznati da su se igrači pomirili s doigravanjem 

Aco Petrović smatra da je Štimac zakazao jer nije prepoznao moment totalnog pada volje nakon poraza od Škotske. 

"Problemi se rješavaju individualno i kolektivno. Ovisno o tome koji dio momčadi je najviše potresen kritikama. Hrvatska je upala u krizu onog momenta kada smo izgubili od Škotske. Tada smo izgubili fokus. Postali smo svjesni da idemo u play off i sve je palo"

Je li to prevelik grijeh izbornika? Sigurno nije jedini. 

"Iluzorno je očekivati da se sada mijenja izbornik. Sada je zaista ključno pripremiti igrače za play off, za kritike i smjene će biti vremena. Svi smo svjesni da je Hrvatska u silaznoj putanji. S druge strane, ako netko koga se toliko kritizira kasnije uspije - uzvratit će. Tu nema kraja, treba odigrati ove tri utakmice i onda zbrajati mrtve i žive"

Štimac kritizira igrače, a tobože ih brani po novinama. Što mislite o toj metodi? 

"Ako individualni razgovor s igračem ne pomogne, ponekad nije loše uključiti javnost, jer javnost može biti korektiv. No, to se radi samo ako znamo da će dati rezultate. Zaista mislim da sada svi moraju napraviti korak unatrag, čak i mediji. Plasman na SP na koncu je najvažniji i za navijače"

Rudić: I savez mora raditi za uspjeh

Ratko Rudić u zasluženoj mirovini prati Štimca i reprezentaciju.

"Ne nerviram se, ali kriza je vidljiva. Reprezentacija je u silaznoj putanji. Pratim i sportsku i navijačku priču. Psihološka priprema je dug proces i konstantni rad. U ove tri utakmice reprezentacija mora vratiti povjerenje, dovoljno je vremena za to! Posebno povjerenje među igračima. Igrači su jako osjetljivi na medije, izbornik može pomoći primajući jedan dio odgovornosti na sebe. Izbornik mora preuzeti ulogu vođe koji stoji ispred svoje grupe"

Smatrate da Štimac to ne radi?

"Ne bih želio.. Ali mislim da on ima jednu borbenu crtu koja se može dobro primijeniti na igrače. To je složen mehanizam, igračko iskustvo trebalo bi mu pomoći. No, rezultat rada uvijek je rezultat cjeline. Isto je s atmosferom, nju stvaraju i savez i igrači. Ne pratim intrige oko HNS-a, ali uspjeh se gradi na svim poljima"

Hrvatski nogometaši iza kamera često kažu da im je dolazak u reprezentaciju kao ekskurzija. Koliko je u ovom padu njihovog ega, bitno to što zarađuju puno više od vaterpolista...

"Mislim da nije stvar u novcu. Dobro, pitanje egzistencije postoji i u vaterpolu i u nogometu, relacije su druge, ali suština je bitna. Sa sportske strane, mjeri vam se svaki gol ili centimetar gdje god nastupite. No, kada igrate u reprezentaciji predstavljate puno veću skupinu nego u klubu i to je na kraju ipak prevladavajući faktor." 

Pročitajte više