Evo plana za spas Bjelolasice: Dajte Hrvatskoj Zimske olimpijske igre!

Foto: Screenshot

ZAGREB je kandidat za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, osvanulo je jutros na Facebooku i Wikipediji, uz pomno razrađen plan održavanja određenih disciplina u Zagrebu, na Bjelolasici i u Ljubljani. Kako je rano za prvoaprilsku šalu, odmah smo pokušali doznati tko stoji iza ove kampanje.

Na službenoj stranici događaja piše kako se Zagreb nada postati domaćinom ZOI 2026. godine. Dio Igara održao bi se na Bjelolasici, a dio u Ljubljani.

"Taj je projekt bio planiran za ZOI 2022. godine, ali je gradonačelnik Milan Bandić zaključio kako Grad još neće biti spreman (Umjesto toga Zagreb će ugostiti europsku studentsku univerzijadu 2016. godine, op.a.). Zagreb 2026. počivao bi na konceptu Igara u gradu. Ceremonija otvaranja i zatvaranja održala bi se na obnovljenom maksimirskom stadionu, a pobjedničke ceremonije na Trgu bana Jelačića ili glavnom trgu u Ogulinu za događaje na Bjelolasici", stoji u opisu.

HOO: Ha, ha, ha

Popis događaja za ZOI 2026 uključuje i stazu za bob, sanjke i skeleton na Samoborskoj gori, hokejske utakmice u zagrebačkoj Areni i ljubljanskim Stožicama, snowboardanje, freestyle skijanje, slalom i veleslalom na Sljemenu, curling i klizanje u Domu sportova i na Velesajmu. Na Bjelolasici bi se održale skijaške utrke, nordijske discipline i biatlon. Olimpijska sela bila bi smještena u zagrebačkom kampusu Borongaj i u Ogulinu.

 
U Hrvatskom olimpijskom odboru naše su pitanje dočekali s osmjehom i nevjericom. Glavni tajnik Josip Čop za Index je rekao da o tome ne zna ništa: "Znate da za tako veliki projekt prije svega treba garancija Vlade. Ovdje sigurno nije riječ ni o čemu ozbiljnom".

Projekt je djelomično na tragu najava zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je obećao dovršetak mnogih projekata u Zagrebu i okolici, uključujući i žičaru i bazene na Sljemenu, novi stadion na Maksimiru, obnovljeni Dom sportova, Svetice i slično.

"Zagreb ima veće šanse dobiti OI nego Europsko nogometno prvenstvo"

Iza kampanje, međutim, ne stoji niti HOO niti Milan Bandić, već dio građana koji razmišlja nešto drugačije od onih kojima su pet godina stare i preplaćee rukometne arene širom Hrvatske dovoljna opomena. Inicijatori ove kampanje tvrde kako su OI 2026. savršena prilika za rješavanje infrastrukture u Zagrebu, od prometne (metro, obilaznica) do sportske, kao i prilika da se konačno sredi centar na Bjelolasici.

"Ovo je samo poticaj za našeg Gradonačelnika i HOO da počnu razmišljati u tom smjeru. Kad se već sami nisu sjetili. Želimo potaknuti nadležne institucije da razmišljaju u tom smijeru. Za sada se prijavila samo Barcelona kao bid contender. Olimpijske igre se u budućnosti sigurno neće organizirati u selima tipa Albertville ili Lillehammer, nego u velikim gradovima, a velika je šansa da se 2026. ZOI vrati u Europu. Zato je Zagrebu to puno veća prilika nego organizacija EP u nogometu", objašnjava autor Facebook stranice.

Također, u prilog svemu ide i obnova zagrebačke zračne luke Pleso do 2016. godine te autoceste od Zagreba do Bjelolasice i Ljubljane. Navodi se i kako će do 2025. u funkciji biti i superbrzi međugradski vlakovi .
 
Dok je Bandić već krenuo u svoje megalomanske projekte, situacija s Bjelolasicom je tragična. Veliki olimpijski centar, koji je mogao zadovoljiti potrebe brojnih sportaša iz regije, na manje od sat vremena od Zagreba, pušten je da propadne, a nedavno je izgorio i posljednji izvor prihoda, restoran. Nakon uništenja, čeka se ozbiljni ulagač koji bi obnovio sportske komplekse, hotele i skijaške staze, u idealnom okruženju za razvoj zimskog i sportskog turizma, kao i za toliko sanjani nogometni kamp. Za Bjelolasicu bi ovakav projekt značio život, no da je to ikome bilo u interesu, ne bismo li već jučer tamo gledali Snježnu kraljicu, Jakova Faka i pripreme hrvatskih nogometaša?

Do izbora domaćina ZOI 2026. ima još pet godina. Osim Zagreba i Barcelone, o kandidaturi razmišlja kanadski Quebec te SAD sa nekoliko manjih gradova.

Pročitajte više