FFC 10 u Skopju: Rodriguez protiv opasnog Grka, Kreshnik predvodi KB dio!

Foto: Fightsite

NAKON spektakularnog FFC-a u Ljubljani koji su poklonici borilačkog sporta nazvali možda i najboljim do sada, karavana Final Fighta se seli južnije - u Makedoniju. Skopje i dvorana Boris Trajkovski će 13. prosinca ugostiti najjaču regoinalnu borilačku organizaciju gdje će se održati FFC 10. To je ujedno i druga internacionalna Final Fight priredba.

U "main eventu" MMA dijela će se ponovno naći bivši UFC prvak u teškoj kategoriji - Ricco Rodriguez. "Suavea" čeka nimalo lagan zadatak jer će mu se suprotstaviti odlični grčki hrvač sirove snage i opasnih kvaliteta - Nestoras Batzelas. Iako je Rodriguez na papiru veliki favorit, oni koji su ikada pratili Batzelasa u akciji znaju da se radi o vrhunskom "grappleru" koji bi mogao napraviti probleme za sada u FFC-u savršenom (2-0) Amerikancu. Bit će to i prilika da Rodriguez zaboravi neugodno iskustvo borbe protiv Denisa Stojnića i sramotne odluke koja je, doduše, kasnije promjenjena u "No Contest". Batzelas za sada ima šest profesionalnih MMA mečeva, pet pobjeda koje su sve stigle nokautom. Dva se čak puta borio protiv opasnog Bugara Emila Zaharieva koji je slovio za jednog od najboljih teškaša u regiji te je oba puta slavio. Nema sumnje da je ispred 120 kg teškog Batzelasa najveći ispit karijere, ali i prilika da skine velikog šampiona koji se za ovaj meč sprema u Dubrovniku.

MMA program će nam ponuditi još jedan teškaški obračun boraca koji su u FFC debijima uvjerljivo poraženi. Albanac iz Golden Gloryja, Gzim Selmani, se nije najbolje proveo protiv Ante Delije na FFC-u u Osijeku, a slično je na istoj priredbi završio i Slovenac Tomaž Simonič u tadašnjem "main eventu" protiv Ricca Rodrigueza. Obojica imaju priliku za popravni ispit, no samo će je jedan i iskoristiti. Bit će to dvoboj dva dobra udarača (obojici je stojka jača strana), no Selmani raspolaže i s dobrim kvalitetama u borbi na parteru u što smo se uvjerili prije par tjedana kada je svladao srpskog borca Marija Milosavljevića na priredbi u Sarajevu. Albancu će u kutu  podršku davati i veliki Martijn de Jong, bivši dugogodišnji trener Alistaira Overeema koji se sada potpuno posvetio braći Selmani.

Nakon odličnog nastupa u Ljubljani, ali i poraza od Lemmyja Krušiča u najboljem dvoboju priredbe, već u Skopju u akciju se vraća Crnogorac Vaso Bakočević. Jednog od najpopularnijih boraca u regiji u posljednje vrijeme trese kriza rezultata pa bi mu meč protiv Grka Eddija Motelice mogao biti karta za izlazak iz negativnog niza. Ovaj dvoboj je bio već najavljen za prolongirani FFC u Sarajevu, stoga ne čudi da su se organizatori odlučili ubaciti ga upravo u Skopje, negdje na sredinu prostora između Crne Gore i Grčke. Bakočeviću silno treba pobjeda kako bi 2013. završio u pozitivnoj atmosferi i kako bi napravio odličan uvod u 2014. za koju tvrdi da će mu biti najbolja u karijeri.

Poznato je i da će MMA program ponuditi novi nastup Mateja "DoKoske" Truhana. Ova velika zagrebačka MMA nada se FFC publici nedavno predstavila brutalnim nokautom protiv Josefa Al Saida. Taj mu je "nokaut večeri" donio i novu šansu pod Final Fight brandom. Još uvijek se ne zna tko će stajati na drugoj strani ringa.

No, ono što se zna jest da će u prvom meču MMA dijela nastupiti još jedan Hrvat - član Black Dragon Alliancea iz Zagreba, Matija Blažičević. Njegov FFC debi smo gledali u Poreču kada je u odličnom meču svladao Philipa Šarića "armbarom", a u Skopju ga čeka velika makedonska MMA nada - Viktor Stojanov. Iako bez profi scorea, oni koji su gledali Stojanova znaju da se radi o velikom potencijalu impresivnih fizičkih mogućnosti. Dvoboj je dogovoren u "catch weight" kategoriji do 72 kilograma.

Kick boks dio je, baš kao i Ljubljani, vrlo zanimljiv i intrigantan, a predvodi ga jedan od europskih top teškaša, Albanac s belgijskom adresom - Rushtemi Kreshnik. 110 kg težak udarač je u karijeri pobjeđivao borce poput aktualnog Gloryjevog prvaka Rica Verhoevena, Tomaša Hrona, Michaela Duuta ili Filipa Verlindena. Za sada se još uvijek ne zna tko će mu biti protivnik u Skopju gje nastupa nakon više od godinu dana pauze.

Kao uvod u ovaj dvoboj će poslužiti meč Mladena Brestovca i Belgijca Kirka Kroube. "Scorpion Sting" je nedavno potpisao za Glory, no zagrijavanje će ipak odraditi u svom FFC-u gdje vrlo uspješno nastupa posljednje dvije godine. Slavlja protiv Bouzidija, Munoza, Lascenka i Cenika su garancija da je zagrebački borac dosegao jedan novi, još viši nivo i da bi trebao biti favorit u meču  protiv gorostasnog, ali i jako kvalitetnog Belgijca. Nema sumnje da Brestovac u ovom trenutku spada u sami vrh svjetske teškaške scene i da je ispred njega veliko dokazivanje u kvalitetom natrpanom Gloryju. Pobjeda protiv Kroube bi bila više nego odličan uvod.

Domaća makedonska publika će imati mnogo razloga za zadovoljstvo jer u kick boks dijelu nastupaju čak dva njihova predstavnika. Ile Risteski će snage odmjeriti s Albancem koji trenira u Beču i koji već čitav niz godina uspješno nastupa na europskim priredbama - Shkodrana Veselim. Potonjeg znamo i iz nedavnog dvoboja protiv Emila Zoraja na priredbi u Beču gdje je izgubio podijeljenom sudačkom odlukom. Meč je dogovoren u kategoriji do 77 kilograma.

Drugi makedonski predstavnik u kick boks dijelu je Slobodan Kajmakoski. Njega čeka hrvatska nada do 70 kilograma i pulen Zelga Galešića, Puležan Teo Mikelić. Oni koji prate kick boks scenu znaju da se radi o tehnički sjajnim borcima koji će sigurno ponuditi jedan od mečeva večeri.

Ne smijemo zaboraviti novi FFC nastup Igora Mihaljevića koji za sada u Final Fightu ima dvije pobjede protiv Veličevića i Verunice. No, u Skopju ga čeka jedan od najtežih ispita karijere jer će na drugoj strani ringa stajati najbolji češki udarač Tomaš Hron. Njega smo gledali nedavno na priredbi u Zagrebu kada je praktički deklasirao Gloryjevu nada Jahfarra Wilnisa. Za Mihaljevića je dvoboj protiv Hrona velika prilika za koju će biti maksimalno motiviran i koncentriran. Nije pogrešno reći da bi tom pobjedom svojoj karijeri dao poptuno novu dimenziju.

Nema sumnje da FFC u Skopju sigurno neće razočarati s obzirom na opet odličan odabir boraca i jako dobar fight card.

FFC 10 - Skopje
13.12. Boris Trajkovski Hall

MMA

Ricco Rodriguez (USA) vs. Nestoras Batzelas (GRE), HW
Gzim Selmani (ALB) vs. Tomaž Simonič (SLO), HW
Vaso Bakočević (MNE) vs. Eddie Motelica (GRE), -70kg
Matej Truhan (CRO) vs. TBA
Viktor Stojanov (MK) vs. Matija Blažičević (CRO), -72kg
TBA vs. TBA

KB

Rushtemi Kreshnik (ALB) vs. TBA, HW
Mladen Brestovac (CRO) vs. Kirk Krouba (BEL), HW
Igor Mihaljević (CRO) vs. Tomaš Hron (CZE), HW
Ile Risteski (MK) vs. Shkodran Veseli (ALB), -77kg
Igor Emkić (BiH) vs. TBA
Slobodan Kajmakoski (MK) vs. Teo Mikelić (CRO), -70 kg

Pročitajte više