FIFA odobrila uvođenje tehnologije na gol-crti!

NA SASTANKU u Zürichu, Međunarodni nogometni odbor (IFAB), koji čine engleski, škotski, velški i sjevernoirski savez, te FIFA, glasovanjem se odlučio za uvođenje tehnologije na gol-crti u FIFA-inim natjecanjima.

Tehnologija će se koristiti na Svjetskom klupskom prvenstvu u Tokiju, u prosincu ove godine, na Konfederacijskom kupu 2013. godine i Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu.

Odobreno je korištenja dva sustava, Hawk-Eyea i GoalRefa. HawkEye radi tako što će na svakom golu biti instalirano šest kamera, a pomoću triangulacije sustav će određivati točnu poziciju lopte. Ako lopta prije gol-crtu, radio signal se šalje na sučev sat i javlja mu da je postignut gol. Proces će trajati jednu sekundu.

I GoalRef se bazira na mikročipu u lopti i na EM valovima oko golova. Sistem će reagirati na bilo kakvu promjenu u elektromagnetskom polju na i iza gol-crte, a proces neće također neće trajati duže od sekunde.

Sustav može biti upotrebljen i u Premiershipu u sezoni 2012-13. U izjavi nakon objave, Premier liga je izdala priopćenje u kojem kaže kako je "dugoročno zagovornik tehnologije za gol-crtu".

"Pozdravljamo današnju odluke IFAB-a i sudjelovat ćemo u razgovorima oko uvođenja HawkEyea i GoalRefa. U bliskoj budućnosti ta dva sustava bismo mogli gledati na engleskim stadiona, ali ipak prioritet je Svjetsko klupsko prvenstvo."

Nogometne asocijacije, poput UEFA-e, i dalje mogu odlučiti hoće li u svojim natjecanjima koristiti tehnologiju ili ne.

Pročitajte više