Fanatična Perasova obrana i napadačka sloboda recept su za velike stvari

Foto: Grafika Index, Hina

DANAS počinje najveći košarkaški događaj Europe ove godine, Eurobasket. Hrvatska ga otvara utakmicom protiv Slovenije u zagrebačkoj Areni u 21 sat, a na Indexu analiziramo igru Hrvatske na pripremama. Upisano je devet pobjeda u devet pripremnih utakmica što nije nužno pokazatelj prave vrijednosti, ali je dobar znak u kojem smjeru Perasović vodi svoj brod. 

Može li Hrvatska preko moćne Grčke i oslabljene Slovenije do prvog mjesta?

Fokusirat ćemo se najviše na prve utakmice protiv Njemačke, Turske i Litve jer uz dužno poštovanje Estoniji, BiH, te Izraelu, to nisu dovoljno jake momčadi i na posljednjem pripremnom turniru uoči Eurobasketa nismo saznali ništa novo o hrvatskoj reprezentaciji.

Perasovićeva obrana o kojoj ovisi do kuda će Hrvatska otići na Eurobasketu

Najviše se kod ove momčadi ističe obrana. U utakmicama i gdje ih i nije išao šut obrana se igrala na vrlo visokom nivou što je zaštitni znak svake momčadi koju je vodio hrvatski izbornik Velimir Perasović.

Protiv Litve se odigrala najbolja iako su se domaćini pošteno ispromašivali tu utakmicu, ali rotacije su bile pravovremene, igralo se agresivno, kontrolirao se skok i Litavcima se dalo jako malo otvorenih šuteva. Obrana je ono što će ovu momčad nositi u utakmicama gdje neće ići šut, gdje će se na "ružnu košarku" morati dobiti utakmica. O obrani ovisi koliko će daleko ova momčad na Eurobasketu.

Napadačka sloboda

"Igračima je dopušteno puno više toga, posebno kreacije. Ajmo reći da možemo već u prvoj sekundi napada šutirati ako ostanemo otvoreni u napadu. Kod Repeše bi se akcije vrtjele do kraja. Želio je da ih naučimo i dobijemo lopte na ziceru. Naravno da nismo ozbiljna momčad ako ćemo tri, četiri napada tako rano završavati promašajima, ali ako dva ili tri puta ne pogodimo, vraćat ćemo se akcijama. Takvo ponašanje je košarkaški logično", rekao je Dario Šarić o promjenama u napadačkoj igri reprezentacije.

I u pravu je, igrači imaju tu slobodu. Iako najbolji igrač Bojan Bogdanović još nije u šuterskoj formi, u nekoliko je navrata pokazao da je ta teorija točna, uzevši brzi šut u napadu, ili "fade away" poslije igre leđima u utakmicama protiv Turske i Litve, pa i sada na pripremnom turniru u Zagrebu prije ozljede. Takvi napadi neće u većini slučajeva donijeti pobjedu, ali ako imaš igrače koji to mogu pogoditi, treba probati nekoliko puta. A uostalom, kao što Šarić kaže, ako se dva, tri puta ne pogodi, vraća se akcijama. 

A upravo je to najveća razlika između Perasovića i Repeše, kojem se uz prekomjerno rotiranje igrača najviše zamjeralo ograničavanje slobode najboljim igračima njegove momčadi. Uostalom, pogledajte prošlosezonsku Cedevitinu momčad. Ekipa bez pravih individualaca, koja "vrti akcije do zicera" i igra čvrstu obranu, a ako pogledate većinu Repešinih ekipa iz prošlosti, skoro sve se baziraju na tom principu, a to u reprezentaciji jednostavno nekada ne prolazi.

Marko Tomas i Mario Hezonja

Marko Tomas, čiji je nastup na Eurobasketu ponovno bio upitan zbog ozljede, u ovim pripremama pokazao je kakav je igrač kada je zdrav i spreman - vrhunski u obrani, jako dobar u napadu gdje će pogoditi svoje šuteve i probijati prvu liniju obrane. Podsjetio je na one dane iz Cibone, kada mu je trener upravo bio Velimir Perasović. Nije igrao na pripremnom turniru u Zagrebu, ali za reprezentaciju je jako bitno da bude 100 posto spreman za početak Eurobasketa.

Mario Hezonja je s druge strane imao puno oscilacija na ovim pripremama što je naravno za očekivati od 20-godišnjeg igrača, ali također kada ste najveći talent na ovim prostorima još od Tonija Kukoča i Dražena Petrovića javnost ipak očekuje malo više.

Hezonja je igrač koji samostalno može riješiti utakmicu ako ima svoj dan jer nema onoga što peti izbor ovogodišnjeg drafta ne može odraditi na terenu. Do utakmice protiv Litve je uglavnom u napadu čekao loptu u kutu, ali u toj utakmici su se napokon radile neke akcije njega gdje je nekoliko puta izlazio iz dvostrukih blokova. Naravno, tih prvih nekoliko utakmica je Hezonja tek zapravo stigao u reprezentaciju, pa je možda i to razlog njegovog slabog sudjelovanja u napadačkim akcijama.

Protiv BiH je pokazao svu raskoš svog napadačkog talenta kada je utrpao 24 poena od toga 11 u tri minute, a na cijelom turniru je bio puno uključeniji u napade reprezentacije nego u utakmicama kada se tek priključio ekipi. Također, bio je puno sigurniji s loptom u rukama nego protiv Njemačke ili Turske. Naravno, to može biti i razlog slabijeg protivnika

Tomas i Hezonja su ključni igrači ove momčadi koji svojim dobrim igrama mogu dignuti kvalitetu ove reprezentacije na jako visoku razinu.

Mora se i može jako visoko

Svi preduvjeti za veliki rezultat su tu. Od dvojice NBA igrača (dvojicu budućih), najboljeg centra Eurolige i vrhunskog trenera da to sve posloži. Naravno igra se i na domaćem terenu prvi dio natjecanja, ali pravi rezultat će se ostvarivati u Francuskoj. 

Jedino što Hrvatska nema je pravi razigravač, ali snaga ove momčadi je na drugim pozicijama tako da je kod playeva jedino važno da zabijaju otvorene šuteve i sigurno prenose loptu preko terena. Zato i nisam za pozivanje stranaca (pogotovo na poziciji razigravača) jer smatram da stranac mora biti jedan od predvodnika momčadi ako ga se već zove, a to Draper ne može biti u ovdje gdje glavnu kreaciju dobivamo na drugim pozicijama. Uostalom, Kruno Simon je naš najbolji razigravač, a uopće ne igra tu poziciju.

Spomenuli smo ranije u tekstu, ovaj pripremni turnir u Areni nije ništa novo otkrio osim nesretne ozljede Bogdanovića koji će biti spreman za Eurobasket. Došao je 5. rujna, došao je dvoboj sa Slovencima, a bilo bi prekrasno kada bi put prema prvoj košarkaškoj medalji u 20 godina upravo započeli pobjedama u zagrebačkoj Areni. 

 

Pročitajte više