"Fantomska" Udruga Naš Hajduk: Dinamo, sretan ti 15. rođendan!

Foto: Naš Hajduk

"FANTOMSKA" Udruga "Naš Hajduk", kako ju je nazvao izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić, čestita sutrašnji 15. rođendan udruzi građana GNK Dinamo.

> Dinamova lenta vremena: 1998. je slavio 95, 2005. 60, a 2011. 100 godina!

"Naš Hajduk" je izradio i karikaturu na kojoj Zoran Mamić, Mirko Barišić, Kruno Jurčić, Željko Širić, Tomislav Ivković, Zdravko Mamić, Olgica Spevec, Ivan Turudić, Damir Vrbanović, Marijan Hanžeković i Davor Šuker proslavljaju Dinamov 15. rođendan na praznom Maksimiru.

Priopćenje Udruge "Naš Hajduk" prenosimo u cijelosti, a u galeriji možete pogledati priloge:

Osnovani su 17. studenog nedavne 1998. godine unatoč tome što je već postojalo športsko dioničko društvo Dinamo, koji je nasljednik onog Dinama iz '45. Navedeno dioničko društvo 2004. je otišlo u stečaj, a današnja udruga građana počinje se natjecati i mimo svih pravila ulazi direktno u u prvu Hrvatsku nogometnu ligu.

Za one zaboravne podsjećamo da je povijest nogometa u Zagrebu počela početkom dvadesetog stoljeća kada su osnovani NK HAŠK i HŠK Građanski. Oba su ugašena '45 i par dana kasnije osnovan je NK Dinamo. Početkom devedesetih (točnije 1991.) mijenjaju ime u NK HAŠK Građanski i prisvajaju titule sva tri kluba, a za godinu osnivanja uzimaju 1903. (kasnije su prisvojili samo titule Građanskog i odabrali godinu osnivanja 1911.)

1993. godine mijenjaju ime u NK Croatia, te se preoblikuju u športsko dioničko društvo. Iz samo njima poznatih razloga su 1996. osnovali i udrugu građana danas poznatu kao GNK Dinamo, a službenu registraciju su dobili 17.11.1998. Navedena udruga se u prvoj HNL natječe tek od sezone 2004/05 kada je dioničko društvo, usljed nagomilanih dugova, otišlo u stečaj (5.11.2004.).

Sadašnje vodstvo udruge se žestoko na sudu (slučaj Cvitanović) borilo dokazati svoju nepovezanost s dotadašnjim Dinamom, a zadovoljštinu su dobili na Vrhovnom sudu u Zagrebu koji je 2009. presudio da sadašnji GNK Dinamo nema nikakve veze sa ondašnjim Dinamom š.d.d. (a kamoli s Građanskim). Zbog političke zaštite i podobnih kadrova u Hrvatskom nogometnom savezu novoosnovana udruga GNK Dinamo ne počinje svoj ligaški status iz najjniže lige, već ostaje u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi i od tada je osvojila 8 prvenstava i 5 kupova. Naš Hajduk je s GNK Dinamom odigrao 35 službenih susreta, uz omjer 8 pobjeda, 16 poraza i 11 neriješenih rezultata.

Pročitajte više