Francuska razbila Litvu i osvojila povijesno zlato!

Foto: Fiba Europe

FRANCUSKA je novi košarkaški prvak Europe! U finalu je sa 80:66 razbila Litvu.Francuzima je ovo prva zlatna medalja na jednom velikom natjecanju!

Francuska je na putu do večerašnjeg finala pobijedila Grčku, Veliku Britaniju, Izrael, Ukrajinu, Belgiju, Latviju, Sloveniju i Španjolsku, dok je poraze upisala od Litve i Srbije. Francuzi su 37 puta igrali na europskim prvenstvima, ali nikad do sada nisu osvojili zlato. U svojim vitrinama imaju dvije srebrne medalje osvojene davne 1949. i 2011. godine. Pet puta su osvajali broncu.

Litavci su osvojili svoju šestu medalju na europskim prvenstvima, budući da su davne 1937., 1939. i 2003. osvajali zlato, 1995. srebro te 2007. godine broncu.

Koševima Kleize u finišu prve četvrtine Litva je došla do pola koša prednosti (19:22), nakon što su Francuzi bolje otvorili prvi period. Gotovo svaki napad u prvih sedam minuta druge četvrtine značio je egal ili rezultatski preokret, a Francuzi su dvije i pol minute prije kraja prvog poluvremena došli do "plusa" od sedam poena. Rezultat u tom trenutku bio je 41:34. Prvu dvocifrenu prednost Francuzima je donio Parker, minutu prije odlaska na odmor. Rezultat na kraju prvog poluvremena bio je 50:34 u korist "trikolora".

Boris Diaw donio je Francuskoj tri i pol minute prije kraja treće četvrtine prednost od 20 poena, a isti igrač je poentirao i u narednom napadu nakon neuspješne realizacije Litavaca i otklonio svaku dilemu u vezi sa osvajačem zlatne medalje.


Francuze je do pobjede predvodio Nicolas Batum sa 17, dok je najefikasniji u selekciji Litve bio Linas Kleiza sa 20 poena.

Španjolska je osvojila broncu, četvrta je Hrvatska, peta Slovenija, šesta Ukrajina, sedma Srbija, a na osmom mjestu je završila Italija.

Litva - Francuska 66:80

Sve vijesti s Eurobasketa pratite na Indexovoj temi:

Pročitajte više