Generacija koja može ispisati povijest: Hoće li "preživjeti" itko osim Halilovića?

Foto: Guliver Image/Getty Images

HRVATSKA kadetska (U17) reprezentacija sutra počinje svoj nastup na Svjetskom prvenstvu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na SP-u je Hrvatska drugi put u povijesti, i prvi nakon 12 godina čekanja.

Samo jednom, davne 2001. godine, Hrvatska je igrala na najvećoj svjetskoj nogometnoj smotri tinejdžera. U skupini se oprostila s pobjedom i dva poraza. Tadašnju selekciju predvodili su ondašnji "halilovići" Niko Kranjčar i njegov splitski pandan Mario Grgurović, te Hrvoje Čale i Stuttgartova vratarska nada Dario Krešić pod izborničkom palicom Martina Novoselca.

Kranjčarova generacija harala Europom, pa se izgubila u močvari HNL-a

Na SP 2001. godine plasirali su se nakon europske bronce u Engleskoj, no osim Kranjčara i Krešića nitko se iz te generacije ne može pohvaliti uspješnom inozemnom, a jedva i zvučnijom HNL karijerom.

Ta je generacija u utakmici za europsku broncu u Engleskoj porazila domaćina turnira sa 4:1, a gubila samo protiv finalista Eura, Francuske predvođene Pongolleom i Le Tallecom, kasnijim zvijezdama Liverpoola, te Španjolske koju je nosio Fernando Torres.

Spomenimo par imena kojih će se sjetiti samo najveći fanovi HNL-a: Marko Janjetović, Drago Papa, Silvio Cavrić, Igor Lozo, Dejan Prijić, Ivan Grivičić, Ahmad Sharbini, Igor Ružak... Velik dio te generacije izgubio se na Maksimiru, gdje su dovedeni kao veliki potencijal, ali su talent potratili na posudbama u hrvatskim niželigašima. Dva najveća talenta te momčadi, Grgurovića i Kranjčara, upropastio je ili gotovo upropastio Zdravko Mamić.

Gudelj s Badeljem i Lovrenom stigao do europskog polufinala

Uspješni su hrvatski kadeti bili i 2005. godine kada su osvojili četvrto mjesto na Euru. Nikola Kalinić predvodio je efikasan napad tadašnje Gudeljeve momčadi, koju su među ostalima činili i Ivan Kelava, Milan Badelj, Dejan Lovren, Krešo Ljubičić te Stipe Bačelić-Grgić. Devet golova utrpali su Izraelu i Švicarskoj, s Nizozemcima igrali 2:2, a onda izgubili od Turske i Italije za drvenu medalju. Badelj i Lovren jedini su iz te generacije uspjeli napraviti značajniju međunarodnu karijeru.

Ove godine jednom od glavnih zvijezda turnira označen je Alen Halilović, hrvatsko čudo od djeteta koje je već upisalo prve nastupe u Ligi prvaka i zaradio poziv u A reprezentaciju kod Igora Štimca. Uzbudljivim talentom proglašen je visoki Dortmundov branič Lukas Čuljak, a jaki Gudeljevi aduti su i Hajdukov Elvir Maloku, bivši junior Rijeke, veznjak RB Salzburga Ante Roguljić te Osijekov Karlo Lulić. No, tu je i deset igrača Dinama zbog čega i dalje postoji opravdana sumnja da zloglasni Mamićev zaposlenik Romeo Jozak, kao šef svih mladih selekcija, ima utjecaja na izbor igrača.

U Emiratima bez najboljeg igrača kvalifikacija

No, s istim je igračima Ivan Gudelj gazio Tursku, Izrael, Francusku i Španjolsku, a s Belgijom, Rusijom i Italijom izvukao remi. Kapetana i najboljeg strijelca u kvalifikacijama Hajdukovog Josipa Bašića nema u kadru zbog ozljede, no ostali zaslužni za plasman već su u Emiratima. Igrači su optimistični, izbornik skroman, a očekivanja HNS-a i navijača, kao i uvijek, velika.

U petak će Hrvatska (17 sati) otvoriti natjecanje protiv Maroka, debitanta na SP-u, a onda slijede Panama i Uzbekistan, a drugo mjesto dovoljno je za plasman u drugi krug, osminu finala.
 

Pročitajte više