HOO usvojio proračun za 2013. godinu: Osam posto manji od ovogodišnjeg

Foto: Cropix

SKUPŠTINA Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) usvojila je na sjednici održanoj 27. prosinca 2012. jednoglasno program javnih potreba sporta državne razine i proračuna HOO-a za 2013. godinu u iznosu od 123.664.354 kn.

Planirani proračun za 2013. godinu za 8 posto je manji od ovogodišnjeg, a više od 70 posto sredstava usmjerena su na programe nacionalnih sportskih saveza (NSS) među kojima su natjecanja na međunarodnoj razini, nastupi hrvatskih sportaša na Mediteranskim igrama (MI) Mersin, Olimpijskom festivalu europske mladeži i Univerzijadi, razvojni programi za sportaše, pripreme sportaša za ZOI Soči 2014. i OI Rio 2016., te razvojni programi za vrhunske trenere. Redovni prihodi iz državnog proračuna ukinuta su u potpunosti, zbog čega se cjelokupni proračun bazira na prihodima od igara na sreću, marketinških aktivnosti te olimpijske solidarnosti.

"2013. bit će teška, ali mogu s odgovornošću reći da će svaki NSS dobiti potrebna sredstva. Osim NSS-a, od strateške su nam važnosti županijske sportske zajednice te razvojni programi za sportaše i trenere. Promjene na prihodovnoj strani - ukidanje redovnih sredstava državnog proračuna - zahtijevaju od nas povećani angažman u potrazi za sponzorima" rekao je predsjednik Mateša.

Skupština je usvojila Projekte sudjelovanja hrvatskih sportaša na MI Mersin 2013. i OI Rio 2016.

Zbog izmjena u sportovima na programu olimpijskih igara, a prema uputama Međunarodnog olimpijskog odbora, članovi Skupštine donijeli su odluku da Hrvatski baseball savez i Hrvatski softball savez postaju punopravni članovi HOO-a neolimpijskog sporta, dok Hrvatski ragbijaški savez i Hrvatska golf udruga stječu status punopravnog člana HOO-a olimpijskog sporta. Hrvatska odbojkaška udruga, brisanjem Hrvatskog odbojkaškog saveza iz Registra udruga, postaje punopravnim članom HOO-a olimpijskog sporta.

Glavni tajnik HOO-a Josip Čop podnio je izvješće o izvršenju proračuna HOO-a za razdoblje od 1. siječnja do 30. studenog 2012. prema kojem je HOO realizirao 85,02 posto (113.438.702 kn) od ukupno planiranih prihoda za 2012. te će i ovu godinu završiti bez financijskih gubitaka.

Pročitajte više