Hajduk od HNS-a traži smjene Breznog i Vlajčevića

Foto: HNS / Drago Sopta 

PREDSJEDNIK Hajduka Marin Brbić neće se složiti s ocjenom da Hajduk popušta pred politikom, a ujedno i nogometnim savezom, na frontu koji je nesumnjivo otvorio neodigravanjem derbija na Maksimiru. Na tu će opasku Brbić odgovoriti zahtjevima koje je delegacija Hajduka jučer stavila na stol na "slučajnom" sastanku u Hiltonu.

"Naravno da nije poanta, niti je moguće da se svi problemi riješe na jednom sastanku, no važno je da se Pandorina kutija otvori", rekao nam je predsjednik Hajduka. 

Davor Šuker zadovoljan je sastankom. Iako nije baš uspješno artikulirao zaključke sastanka, u zajedničkom priopćenju ističe da će vaše zahtjeve razmotriti Izvršni odbor na njihovu preporuku, u "što skorijem roku". Jeste li i vi zadovoljni sastankom? Istječe vam suspenzija, sada se sa Šukerom nećete susretati "samo slučajno"? 

"Ne bih to komentirao. Dočekani smo u Zagrebu korektnoj atmosferi, a jesam li zadovoljan znat ću kada vidimo što će nam sve ovo u konačnici donijeti"

Krenimo sa zahtjevima. Odnos Lokomotive i Dinama strši kao ključni problem. 

"Naši su zahtjevi vrlo jasni, a poslali smo ih HNS-u na razmatranje već krajem ožujka. Tražili smo da se Lokomotivi odbije licencija, i uputili smo prosvjedna pisma Uefi, Fifi i Europskom udruženju profesionalnih klubova. S nama je taj dopis potpisao i Zadar. Objasnili smo da su Lokomotiva i Dinamo dva povezana kluba i obrazložili smo to kroz šest točaka"

"50 posto igrača Lokomotive na neki je način povezano s Dinamom. Igraju se utakmice s 20 Dinamovih igrača na terenu. U 16 utakmica Dinama i Lokomotive 15 je pobjeda Dinama i jedan remi. Postoji rješenje MZOS u kojem eksplicite stoji da je Lokomotiva druga momčad Dinama. Niz je činjenica", objašnjava Brbić.

Što vam je konkretno odgovoreno od strane predstavnika HNS-a na problematiku Lokomotive? 

"Kazali su da nemaju mandat donijeti bilo kakvu odluku mimo Izvršnog odbora, stoga će donijeti preporuke odboru"

Poznato je da tražite i reanimaciju Udruženja prvoligaša, koja na papiru još uvijek postoji unatoč opstrukciji "zagrebačkog prstena", no samo u slučaju da je vode principijelni ljudi. Tko to nije principijelan?

"Tražili smo smjenu Josipa Breznog, povjerenika za natjecanje lige, koji je više puta grubo prekoračio svoje ovlasti. Naziva nas licemjernima, dok u isto vrijeme ne želi reagirati na falsificiranje dokumenata koje smo prijavili. Zato smo mi Breznog sada prijavili Disciplinskoj komisiji HNS-a jer nije reagirao na našu prijavu, a dužan je. Konkretno, riječ je o zapisniku Hajduk - Lokomotiva kada su lažno prijavili pojedine igrače kao lokalno trenirane, iako to nisu. Ne kažem da Lokomotiva nema lokalno trenirane igrače, no to ovdje nije niti pitanje, već je navođenjem krivih kategorija u zapisnik i prešutnog prelaženja delegata, implicira puno teže stvari od samog prekršaja. Mi smatramo da je Brezni napravio ozbiljan prekršaj jer nije reagirao na našu prijavu", obrazložio je Brbić.

"Tražimo smjenu ili nemogućnost ponovnog izbora na funkciju Krešimira Vlajčevića, disciplinskog suca prve lige, zbog provođenja dvostrukih kriterija u donošenju mnogih odluka.  Različito je kažnjavao Hajduk i Dinamo za iste prekršaje, poput slučajeva Vršajevića i Zorana Mamića. Obustavljao je postupke protiv Zdravka Mamića", dodaje. 

"Nadalje, zatražili smo i veću javnost rada Komisije za licenciranje. Neka argumentiraju zašto Zadar nije dobio licencu, tako bi se otkonile sve sumnje", smatra predsjednik Hajduka.

Preostali zahtjevi odnose se na broj posuđenih igrača među klubovima te pročišćavanje sudačke organizacije?

"Zatražili smo da klub može posuditi samo jednog igrača iz kluba u istom rangu. Tako bi se možda riješilo i pitanje Lokomotive. Tražimo reorganizaciju sudačke komisije kao i mogućnost uvođenja izuzeća sudaca. Dokazan je kriminal i namještanje utakmica u kojem su sudjelovali vođe sudačke organizacije, a danas sude isti suci kao i tada. Smatramo da je to nadopustivo. Također, podjsetili smo i na naš zahtjev o ravnopravnoj zastupljenosti klubova i regija i tijelima i komisijama HNS-a"

Vjerujete li da ćete vi završiti ove pregovore kao predsjednik Hajdukove Uprave? 

"Netko će završiti. Nisam ja oduvijek predsjednik Uprave, mi dolazimo i odlazimo, a Hajduk traje već 104 godine. I izaći će iz svih problema"

Pročitajte više