Hrvatska - Španjolska: Nakon utakmice "generacije" slijedi "utakmica istine"

HRVATSKA od 20:45 u Gdanjsku igra posljednju utakmicu u skupini C na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini. Nakon pobjede nad Irskom 3:1 i remija s Talijanima 1:1, momčad Slavena Bilića igrat će sa Španjolskom protiv koje ne smije izgubiti ukoliko želi imati ikakve šanse za drugi krug.

> Talijani moraju odraditi posao protiv Irske i nadati se u Gdanjsku neće završiti 2:2

> Kladionice: Hrvatska nema šanse, remi je realan, ali Španjolci idu na pobjedu

> Mate Bilić ima recept za Španjolsku: Uzmite im loptu i dodajte ju Modriću!

> Prosinečki: Španjolci su favoriti, ali nemojte Hrvatsku prerano otpisati!

Hrvatska ima četiri boda, koliko i aktualni prvaci, no Italija s dva boda čeka Irsku protiv koje očekuje pobjedu i nadaju se da će ih pet bodova odvesti u četvrtfinale. Jedino im ne odgovara pobjeda Hrvatske ili "dogovor" Bilića i Del Bosquea za remi 2:2 koji bi obje ekipe odveo dalje. Prvacima je za prolaz dovoljan bilo kakav remi.

Dok su treneri pripremali igrače za ključni izazov u prvoj fazi Eura, mediji su se raspisali o mogućoj namještaljci, ne samo Hrvatske i Španjolske, nego i irskom (Trapattonijevom) popuštanju pred Talijanima, kojima treba uvjerljiva pobjeda. Bilić i Del Bosque odbacili su takve navode kao neozbiljne, a igrači obiju momčadi složno poručili "nema dogovora, idemo na pobjedu".

Prva međusobna natjecateljska utakmica Hrvatske i Španjolske

Hrvati i Španjolci nisu se susretali u natjecateljskim utakmicama, odigrali su 2006. prijateljski susret uoči Svjetskog prvenstva, a "furija" je slavila s 2:1. Prvu od četiri prijateljske utakmice dobila je Hrvatska 1994. u Valenciji kada su 2:0 postavili Robert Prosinečki i Davor Šuker.

Oba izbornika imaju posebno isplaniranu taktiku za ovu utakmicu. Španjolci mogu opuštenije čekati kraj susreta, obrana im je čvrsta pa će hrvatski napadači morat uložiti dvostruko više truda da bi došli u priliku za gol. A golovi su imperativ jer bez njih Hrvatska nema šanse za prolaz osim ako Irci iznenade Azzure. No, prema najavama, Bilić će postaviti defanzivniju taktiku nego u prve dvije utakmice, Vida i Pranjić trebali bi zaigrati umjesto Rakitića i Perišića, ali Jelavić i Mandžukić trebali bi ostati siguran dvojac u napadu o kojemu će ovisiti sve hrvatske nade.

S druge strane Torres (ili Llorente) bit će glavna prijetnja Bilićevom zadnjem redu i vrataru Pletikosi, no prava opasnost dolazit će iz sredine odakle će stizati ubojiti udarci i asistencije Inieste, Xavija i Fabregasa.

Hrvatska nikada na Euru nije postigla više od četiri gola

Španjolska nije poražena u posljednjih 16 natjecateljskih utakmica, prije dvije godine i dva dana Švicarska ih je porazila s 1:0 na SP-u u Južnoafričkoj Republici.

Ozljede su uoči i tijekom priprema za Euro poharale svlačionice večerašnjih protivnika, a oba su izbornika slično prošla. Prvo su otpale centralne figure obrane Dejan Lovren i Carles Puyol, a onda i prvi napadački aduti oba izbornika Ivica Olić i David Villa. Takvu su situaciju najbolje iskoristili Mandžukić i Torres od kojih se i u trećoj utakmici očekuju golovi.

Trojici Hrvata prije suspenzija u sljedećoj utakmici ukoliko prođu u četvrtfinale, žutog kartona moraju se paziti Modrić, Kranjčar i Schildenfeld. S druge strane isto prijeti Arbeloi, Albi, Torresu, Xabiju Alonsu i Javiju Martinezu.

Zanimljivo, Hrvatska je na ovom Euru postigla četiri gola, a toliko je zabila i na sva tri prošla na koja je nastupila. Hoće li večeras pasti barem taj rekord? Utakmica s Talijanima bila je označena kao "utakmica generacije", Španjolci će biti "utakmica istine", koja će pokazati gdje je Bilićeva Hrvatska u odnosu na najbolje na svijetu.

Pročitajte više