Hrvatska je doživjela debakl

Montaža Index

ODMAH ću reći da ne trebamo sad vaditi noževe i tražiti krivce. Već sam bio i prije za Index rekao da Hrvatska nema dobar napad, da je taj ofenzivni dio daleko najslabiji dio hrvatske reprezentacije. Nakon očajnog prvog poluvremena Hrvatska je napravila seriju 5:0, međutim, ti golovi nisu bili plod neke briljantne i maštovite igre, renesanse hrvatskog napada, već su postignuti isključivo na individualnu kvalitetu Domagoja Duvnjaka.

>Goluža ne osjeća odgovornost za debakl na SP-u: Čemu takvo pitanje?

>Vori: Žao mi je mlađih igrača...

>Hrvatska protiv Njemačke spašava kvalifikacije za Igre u Riju

>Golužina Hrvatska katastrofalnom igrom ispala sa SP-a!

>Duvnjak: Ja nisam bio na nivou

Hrvatska je doživjela debakl

No, čim su Poljaci shvatili što im se događa, čim su zatvorili Domagoja, u napadu je nastao totalni kolaps. A i u obrani. Nije mi jasno zbog čega je Goluža u jednom trenutku odustao od agresivne 5-1 obrane. Ipak, mislim da bi bilo dobro pričekati da se turnir završi, da se odigraju i te utakmice za plasman jer nije isto biti peti ili osmi na svijetu. Ako ništa onda i zbog plasmana na Olimpijske igre. Kad sve to skupa završi onda bi bilo dobro da netko tko je kompetentan i netko tko ima više pravo od mene dobro analizira nastup hrvatske reprezentacije na ovom prvenstvu, jer ne smijemo bježati od činjenice da je Hrvatska doživjela debakl.

Možda je pretjerano reći da je ovo tragedija, ali stojim iza teze da se radi o sportskoj tragediji jer Hrvati nikad ne bi smjeli gubiti od Poljaka u jednoj ovako važnoj utakmici. Ne znam jesu li Goluža i igrači svjesni kakvu priliku za finale su upravo propustili? Katar je pobijedio Njemačku i Hrvatskoj se otvarala nevjerojatna prilika za proći u finale. Međutim, što se može. Vjerujem da je sad i izborniku i igračima užasno teško, no to je sport, nekad se dobiva, nekad gubi.

Ovaj poraz nije slučajnost, Hrvatska igra cijeli turnir jako loše

No, jednako tako nemamo pravo ignorirati činjenicu da ovaj poraz nije slučajan. Nije ovo bio samo jedan loš dan koji je rezultirao nesretnim porazom. Hrvatska od početka prvenstva nije igrala dobro. Mnogi će pokušati lošu igru zamaskirati savršenim učinkom od svih šest pobjeda, ali ljudi moji, Hrvatska do danas nije odigrala utakmicu protiv niti jedne ozbiljne reprezentacije. Ne bih želio da ispadne da nekoga podcjenjujem, međutim ne mogu Austriju, Tunis, Brazil ili Makedoniju smatrati ozbiljnim reprezentacijama. Čak i ova Poljska ne spada u sam vrh svjetskog rukometa već je tu negdje, u onom B razredu. Kad to tako promatramo, jasno je da ima mjesta za razočaranje i za kritiku, ali moramo biti realni - prema svemu viđenom u Kataru ovaj poraz nije slučajan, Hrvatska nije igrala dobro i nažalost, zasluženo je ispala.

Gdje su krila?

Nevjerojatno je da na postavljenu obranu Hrvatska nije bila u stanju odigrati niti jedan ozbiljan i dobar napad. Hrvati si tepaju da imaju najbolja krila na svijetu. Možda i imaju, no kvaliteta pravog krila nije da samo trka i golovi iz kontre. Ne mogu shvatiti da se u 60 minuta igre niti jedna jedina akcija za njih nije odigrala. U 60 minuta igre niti jedno jedino prebrojavanje. Neshvatljivo. Bekovi su igrali jako loše, bili su pretromi, premrtvi, prestatični. U fazi napada nisu sudjelovali u kreaciji igre i previše je bilo silovanih šuteva. I kad sve to zbrojimo, jasno je da se s takvom igrom nije mogla pobijediti čak ni jedna po svemu prosječna Poljska.

Vidio sam već da su se neki igrači i Goluža ljutili na kritike koje su do njih stizale i možda će se i sad netko naljutiti kad pročita moje mišljenje, no ja nemam što kriti niti se zbog nečeg ili nekoga skrivati. Meni ni iz džepa, ni u džep. Pa nitko sretniji od mene da je Hrvatska osvojila zlato. Bio bi to praznik rukometa u Hrvatskoj, rukomet bi se ponovo popularizirao, a meni kao treneru Zagreba bilo bi puno ljepše i lakše raditi. Ali što je tu je, to zlato nije osvojeno, i treba iz ovog poraza izvući neke pouke, a ne praviti se kako se ništa bitno nije dogodilo.

SUDJELUJTE U RASPRAVI NA INDEXOVOJ TEMI SP KATAR I NAŠOJ FACEBOOK STRANICI.
 
Tko je kriv za loš rezultat Hrvatske na SP-u u Kataru?

 

 

 

Pročitajte više