Hrvatska uzela bod protiv Italije, ali se kući vraća osramoćena

Montaža: Index, Screenshot; Twitter, Čitatelji Indexa

HRVATSKA je u 4. kolu europskih kvalifikacija remizirala s Italijom 1:1, ali utakmica neće ostati zapamćena po osvojenom bodu protiv aktualnih europskih viceprvaka, nego po divljanju hrvatskih huligana na San Siru.


Italija je bila zrela za poraz

Hrvatska je utakmicu otvorila agresivno i razigrano. Talijani su se povukli na svoju polovicu i čekali su da protivnik napravi grešku u napadu. Hrvatska je, pak, u uvodu prijetila preko Rakitića i Modrića, ali ubrzo se ostvarilo ono što su Talijani priželjkivali. Igrala se 10. minuta kada su igrači Antonija Contea odigrali prvu pravu akciju pred hrvatskim vratima. Zaza je navukao Vidu i Ćorluku u kaznenom prostoru, a hrvatski igrači zaboravili su na usamljenog Candrevu koji je s vrha šesnaesterca pogodio donji desni kut Subašićeva gola.

Hrvatska je u režiji Modrića i Rakitića napravila brzu tranziciju lopte s desne na lijevu stranu, a tamo je Perišić na vrhu šesnaesterca slomio svog čuvara i snažnim prizemnim udarcem probušio Buffona.

Modriću stradao aduktor

Momčad Nike Kovača dominirala je u nastavku utakmice, a čak je igrala dobro i bez Luke Modrića koji je u 25. minuti morao napustiti teren nakon što je stradao u duelu s Immobileom. Umjesto njega ušao je Kovačić, koji je solidno zamijenio veznjaka Reala. Hrvatska je najbolju priliku za vodstvo imala u drugoj minuti sudačke nadoknade prvog poluvremena, kada je Olić s pet metara traljavo tukao po golu, što je Ranocchia bez problema izbio s gol crte.


U drugom dijelu Conte je ubacio El Shaarawyja koji je odmah zagrijao Subašića s dva vrlo neugodna dalekometna udarca, ali Hrvatska je na njegovu prijetnju odgovorila preko Rakitića i Perišića koji su zagorčavali život talijanskoj obrani.

Talijane su iz okruženja spasili hrvatski huligani

Hrvatska je sredinom drugog poluvremena polako stezala obruč oko talijanske obrane, a minutu nakon što je Kovač umjesto indisponiranog Olića ubacio Andreja Kramarića na scenu su stupili hrvatski huligani. Krenulo je s isticanjem sramotnih ustaških obilježja, skandiranjem "za dom spremni" i "ajmo, ajmo ustaše", a zatim su na red došle i baklje te ostala pirotehnika koja je završila na travnjaku. Bjorn Kuipers čekao je nekoliko minuta da se situacija smiri, ali kada su hrvatski huligani i nakon drugog upozorenja službenog spikera nastavili po svom, Nizozemac je uzeo loptu u ruke i poslao igrače u svlačionicu. To je ujedno bio i znak za talijansku policiju koja je dobila zadatak da batinama potjera neposlušne navijače.

Prekid je trajao 15 minuta, što je bilo dovoljno da se Talijani grupiraju i krenu u napad. Hrvatska je teško disala pred kraj utakmice. El Shaarawy je promašio jednu stopostotnu šansu u 80. minuti, a tko zna što bi bilo da Domagoj Vida glavom nije zaustavio El Shaarawyjev neugodan udarac s 20 metara. Ipak, Hrvatska je bila ta koja je imala posljednju riječ. U 86. minuti Rakitić je proigrao Perišića koji se sjurio prema kaznenom prostoru Italije, ali nije bio precizan u finišu akcije. Buffon je već bio svladan, ali lopta je prošla pokraj desne stative.

Sada je na potezu UEFA...


Hrvatska se nakon remija s Italijom okreće prema Nyonu. UEFA će sigurno žestoko kazniti HNS, jer ovo nije prvi put da su hrvatski navijači divljali na gostovanjima. HNS je do sada uvijek plaćao paprene kazne, ali nakon sramote na San Siru sankcije bi mogle biti i teže.

ITALIJA: Buffon, De Sciglio, Chiellini, Ranocchia, Darmian, Pasqual (Soriano, 28), Candreva, Marchisio, De Rossi, Zaza (Graziano Pelle, 63), Immobile (El Shaarawy, 52).

HRVATSKA: Subašić, Srna, Ćorluka, Vida, Pranjić, Modrić (Kovačić, 28), Brozović (Badelj, 83), Perišić, Rakitić, Olić (Kramarić, 68), Mandžukić

Sastavi:
 
 
 
 
 

Widget powered by WhatstheScore.com

Pročitajte više