I Argentinci imaju svog Dragu Ćosića

Foto: Hina

IGRALA se 55 minuta ONOG četvrtfinala SP u Meksiku 1986 između Argentine i Engleske. Četiri minute nakon što se narugao cijelom posrnulom engleskom imperiju i četiri minute nakon što je pokazao ''bosanski grb'' arogantnom Peteru Shiltonu, veliki Diego Armando je odlučio zabiti gol nad golovima, gol stoljeća. Nakon što je već predriblao petoricu nesretnih Engleza, ostali su još samo Fenwick i Shilton.
 
Legendarni urugvajski komentator Victor Hugo Morales, Južnoamerički Mladen Delić,  koji je komentirao tu utakmicu, u tih je nekoliko sekundi doživio valjda tri orgazma i četiri srčana udara, no i dalje je imao snage urlati: ''genio, genio, genio, ta, ta, ta,ta...''. No kad je Diego zaobišao i Shiltona i zabio, cijeli svijet je stao. Svi su stali, svi su zamukli, samo se čuo Morales koji plače i urla : ''Gracias, Dios, por el futbol, por Maradona, pore stas lagrimas''.
 

To je bio i gol stoljeća, no to je bio i prijenos stoljeća. Morales se tim svojim neartikuliranim, ali fantastičnim uzvicima zapisao u zlatne knjige Mundijala, još jednom, po tko zna koji put dokazavši i pokazavši da je u Južnoj Americi nogomet veći i od života.
 
Jučer je Argentina je u dramatičnoj završnici svladala hrabru Švicarsku i s 1:0 prošla u četvrtfinale. Nije bilo golova u regularnom dijelu susreta, a činilo se da će tako ostati i nakon produžetaka. Igrala se 118. minuta, švicarski, ali i devet argentinskih igrača već su se pripremali na penale, a onda je krenuo Messi. Švicarci su ga fantastično pazili punih 118 minuta, no u tih nekoliko sekundi malenom genijalcu je bilo dovoljno da cijeloj planeti pokaže zbog čega se i dan danas vode prijepori tko je najbolji igrač svih vremena.
 
Mali, ali veliki Leo je primio loptu na centru, sjurio se, uhvatio je svoju brzinu, a kad se tako nešto dogodi, kazna za protivnika ne neminovnost. Dvojica, trojica igrača u crvenom su okrenuti oko svoje osi, a di Mariji je preostao najlakši zadatak – egzekucija.
 

I tada se dogodio deja vu Meksika i Huga Moralesa. Argentinski komentator Pablo Giralt je pao pokošen silinom emocija i uzbuđenja i suze su potekle.
 
'' GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Di Maria!!! Argentina! Argentina!'', uspjelo se nekako razabrati, a onda muk i suze. I promjena komentatora, jer Giralt više nije mogao.
 

Pročitajte više