I oni će trčati na Hanžeku - svjetski rekorder iz Londona i dvostruki srebrni olimpijac

PREDSTAVLJANJE atletičara koji će nastupiti na ovogodišnjem Hanžeku nastavljamo s Darvisom Pattonom i Michaelom Fraterom.

Dvostrukog srebrnog s Olimpijskih igara, te dvostrukog svjetskog prvaka u Zagrebu ćemo pamtiti po Hanžeku iz 2009. godine. Zagreb je po prvi put doživio utrku 100 metara ispod deset sekundi, a štoperica se zaustavila na 9.94 sekunde. Darvis (34) počeo se baviti s atletikom vrlo kasno, kada je već navršio 16 godina. Počeo je kao skakač u dalj i troskokaš, ali je tokom studija postao sprinter.  S 23 godine na dvoranskom prvenstvu SAD-a osvojio je četvrto mjesto i to je bila prekretnica.

"Prvi put sam se natjecao protiv profesionalaca i nije uopće ispalo loše. Shvatio sam da bih mogao živjeti od atletike", kazat će Patton. Dvije godine kasnije, postao je prvak SAD na 200 metara. Na debiju na Svjetskom prvenstvu (Pariz) odjurio je sa štafetom do zlata, a u njegovoj disciplini (200 metara) osvojio je srebro. Zlatni John Capel bio je brži za stotinku.  Američka štafeta u Ateni je iznenađujuće izgubila od Britanaca, tako da je Patton iz Grčke ponio "samo" srebro. Sezone 2005. i 2006. vjerojatno bi najradije izbrisao iz sjećanja zbog  ozljeda kuka i prepone. Povratak velikim natjecanjima uslijedio na SP-u u Osaki gdje je opet sa štafetom stigao do zlata. Na OI u Pekingu, američka štafeta je kiksala i zapela u kvalifikacijama. U Londonu su ispravili stvar i istrčali američki rekord, ali Jamajčani su postavili novi svjetski rekord i ostavili 'Docu' Pattonu još jedno srebro.


Darvisov osobni rekord na 100 metara je 9.89, dok je dvostruko dužu dionicu istrčao za 20.03 sekunde. Za svoj omiljeni sport Patton će istaknuti američki nogomet, a u ruksaku ćete mu uvijek moći naći mješavinu orašastih plodova i sušenog voća za brzi međuobrok nakon treninga.

Posljednje četiri godine Michael Frater (29) se uredno vraća sa zlatnim medalja sa velikih natjecanja. Bilo to Olimpijske igre (Peking, London) ili Svjetsko prvenstvo (Daegu, Berlin), Frater bi kao član jamajčanske štafete 4x100 metara otrčao do zlata. Prije manje od mjesec dana u Londonu srušili su i vlastiti svjetski rekord. Spustili su se ispod 37 sekundi (36.84). Usain Bolt je svoju dionicu istrčao za 8.8 sekundi, a po brzini odmah do njega bio je upravo Frater (8.9). Nekih 20 godina ranije, mali Michael je želio upasti u školsku atletsku momčad, ali su ga odbili jer je bio – premali. Srećom, nije odustao. Imao je i uzore u obitelji.

 
Majka mu je bila sprinterica, otac političar, zastupnik u parlamentu Jamajke. No, najveći utjecaj na Michaela imao je stariji brat Lindel, također atletičar i bivši olimpijac. S 15 godina roditelji su ga poslali u SAD, željeli su da uz atletiku dobije i kvalitetno obrazovanje.  S 23 godine dotrčao je do prve medalje na Svjetskom prvenstvu. U Helsinkiju na stotki je bio srebrni. I tada su se umiješale ozlijede. Izgubio je cijelu sezonu (2007.), te se u pravu formu vratio tek pred Berlin. I od tada nije razočarao. Na Jamajci ima status heroja,  dobio je i državna odlikovanja. Nije niti čudo kad osvojite po dva zlata na OI i SP.   U Zagrebu smo ga već vidjeli, trčao je prije dvije godine na Hanžeku. Lani je u Lauseanni postavio i osobni rekord na stotki, 9.88 sekundi.

Pročitajte više