Index na ludoj završnici u Milanu: Čekamo El Clasico na parketu s Antom Tomićem u glavnoj ulozi

Foto: Index; Hina

DRUGO polufinale košarkaške Eurolige ponudit će susret momčadi koje su prezentirale najviše od svih u ovogodišnjem natjecanju. Utakmica između Barcelone i Reala s pravom nosi epitet „finale prije finala“, a bit će to susret ekipa s različitim stilovima igre...

> Prva bitka za finale Eurolige: CSKA i Maccabi, dvoboj trenerskih magova

> Final Four Eurolige na Indexu: Petorica Hrvata love europsku titulu

> Uoči polufinala Eurolige Tomić pokupio novu nagradu

Real Madrid igra nevjerojatnu sezonu. U ACB ligi imaju samo dva poraza u 32 utakmice, s tim da su poraženi dvaput u zadnje tri utakmice. Zadnji poraz doživjeli su upravo prije pet dana protiv Barce u Katalunji, a prvi poraz u ACB ligi doživjeli su od Perasovićeve Valencije nakon pet iscrpljujućih utakmica četvrtfinala Eurolige protiv Olympiacosa.
 
Real kalkulacijom u Kaunasu izbjegao Pao
 
U Topu 16 pak, Real je završio sa skorom 13-3, a u zadnjem kolu izgubili su od Žalgirisa u Kaunasu. Ovaj poraz razgoropadio je navijače grčkih klubova. U slučaju pobjede u Kaunasu, Real bi igrao protiv Panathinaikosa. Porazom je pak osigurao sraz sa Olympiacosom. S obzirom da se već tada znao raspored polufinala Eurolige, usprkos poznate sklonosti španjolskih momčadi da malo „stane na kočnicu“ u određenim utakmicama, teško da je Real odabrao četvrtfinale protiv Olympiacosa u odnosu na lakšeg protivnika Panathinaikosa te polufinale protiv momčadi Barcelone koja je pokazala najviše od svih u Top 16 u odnosu na Maccabi.
 
Barca štekala u prvenstvu, ali briljirala u Euroligi
 
Barca je u Topu 16 imala 14-2 omjer u grupi za koju su mnogi mišljenja da je najteža ikad (iako tu tezu treba uzeti s dozom rezerve s obzirom da je Barcelona jedina momčad koja se plasirala na Final Four iz te skupine). S obzirom na velik broj novih igrača u odnosu na prošlu sezonu, Xavi Pascual je polako uhodavao svoj stroj te se u ACB ligi nalaze na trećem mjestu iza Reala i Perasove Valencije.  Ipak, malo tko se u ovom trenutku neće složiti s tvrdnjom da Barcelona igra najljepšu košarku u Europi te da je ona jedina momčad koja se talentom može nositi sa kraljevskim klubom.
 
Barca i Real sastali su se prije pet dana u Blaugrani, a momčad Xavi Pascaula slavila je 86:75. To doduše neće biti previše bitno u ovoj utakmici i sigurni smo da je trenerski stožer Barcelone učinio sve kako bi njihovi igrači što prije zaboravili što se dogodilo u nedjelju. Real je u finalu Kupa kralja koji se igrao na neutralnom terenu slavio zahvaljujući šutu Sergija Llula u zadnjoj sekundi, a usto je pobijedio Barcelonu i u doigravanju prošle sezone te također u polufinalu Eurolige koje je igrano u Londonu. Barcelona se sasvim sigurno želi osvetiti.
 
„Trenutak je napokon stigao. Utakmica sa Realom se bliži, a to je nešto što svi želimo. Kao svi, sretan sam što sam ovdje, ovo je poseban vikend. Na kraju krajeva, nakon što smo igrali u toliko Final Foura, moramo pobijediti. Taj kontinuitet nastupa na završnog turniru govori da je moja momčad napravila dobar posao unazad mnogo godina koliko sam ovdje. Sretan sam što igram za klub koji se uvijek bori za titule. Real i mi se međusobno jako dobro poznajemo tako da tu ne može biti iznenađenja. Pobijedit će ona ekipa koja bude mentalno čvršća“, rekao je Juan Carlos Navarro koji će s našim Antom Tomićem predvoditi Barcelonu u rekordnom 14. nastupu na Final Fouru. Barca je osvajala Euroligu 2003. i 2010. godine.
 
Tomić i Navarro vođe Barcelone

 
"Mislim da će izgubljene lopte, obrana i male stvari odlučiti pobjednika. Za nas je obrana najbitnija od svega. Kada smo trenirali dobru obranu, igrali smo bolje. Imamo puno samopouzdanja jer smo mnogo puta igrali protiv Barcelone. Zadnjih pet dana mislili smo o greškama koje smo napravili u zadnjoj utakmici protiv njih, ali sada smo fokusirani na ono što slijedi. Ovo je jako bitno za nas. Imamo priliku okruniti odlične igre ove sezone“, najavio je susret Rudy Fernandez, ponajbolji igrač Reala koji je Euroligu osvajao rekordnih osam puta, ali samo jednom u zadnjih 30 godina.
 
El classico je za Index.hr najavio naš iznimno cijenjeni trener Tomislav Mijatović koji je trenutno pomoćnik u turskom Anadolu Efesu. "Ovo je susret dvije dominantne ekipe različitih stilova. Obje ekipe su najbolje u Europi u svom stilu. Real lomi ritmom i teško je to pratiti jer vam u svakom trenutku mogu napraviti seriju 10:0, 12:0. Sve to postižu svojom širokom rotacijom, a s klupe im tu pomažu dva odlična beka. Da bi ih dobio, moraš ih svesti na igru na pola terena i spriječiti tranziciju, a to je nešto u čemu je Barca najbolja te svojom širinom i svestranošću može nanijeti puno problema Realu"
 
Ante Tomić, nakon Kukoča 93' prvi Hrvat MVP Eurolige?
 
"Barcelona ima široki spektar mogućnosti. Naš Ante Tomić, kojemu želim da osvoji naslov i postane MVP, može igrati licem, može igrat leđima. Dorsey s klupe donosi atletiku te svojom obranom može zatvoriti reket i otvoriti tranziciju. Navarro i Huertas mogu kreirati i zabijati u serijama. Xavi Pascual je napravio odličan posao jer je individualnu kreativnost svojih glavnih igrača prenio na cijelu momčad koja je iznimno kvalitetna i u kojoj svaki igrač može imati svoj dan“, komentira Tomica.
 
Sergio Rodriguez je uoči polufinala proglašen MVP-em Eurolige za ovu sezonu, a upravo će on i Rudy Fernandez, još jedan član idealne postave, biti ključni, iako bi barometar uspjeha mogao biti Nikola Mirotić. Real obično igra odlično onda kada Mirotić igra dobro. 
 
Očekuje nas fenomenalna utakmica, a Tomica prednost daje Barceloni. "Ukolio Barcelona uspije svesti Real na igru 5 na 5, onda joj dajem prednost 60:40" 
 

Pročitajte više