Index otkriva: HNS odvodi slučaj Lokomotive u zastaru?!

Foto: Index, Hina

MINISTAR Željko Jovanović, preciznije njegova pravna služba, nisu smjeli zanemariti koliko birokratskih utakmica u nogama ima Hrvatski nogometni savez. Upravni sud Republike Hrvatske uvažio je prijedlog HNS-a za odgađanjem izvršenja rješenja MZOS, kojim se traži opoziv licenci Lokomotive iz 2009. i Hrvatskog Dragovoljca iz 2013. godine. Prevedeno, sud je uvažio upozorenje HNS-a da bi šteta nastala opozivom licenci bila veća od štete koja je nastala izdavanjem istih. Ili još prostije, Upravni sud RH čuva regularnost prvenstva tako da u njemu održava klubove čije su licence upitne regularnosti. Pravo i pravda nisu ista stvar. Jovanovićeva inspekcija ponovo je udarila u zid, no ovu odluku ne smatraju svojim porazom.

"Ovo smatram potvrdom da ne ovisi sve o nama", rekao nam je Petar Skansi, prvi ministrov pomoćnik.
 
Traže opoziv licence koja je istekla

Jovanovićeva inspekcija ipak opet udara u zid. Slojevitost nadležnosti hrvatskog pravosuđa vjerno se ogleda baš u slučaju Lokomotive. Agencija za tržišno natjecanje, Gradski ured za sport, ministarstva sporta i uprave, a naposljetku i Upravni sud: svi se oni već pet godina vrte u začaranom krugu, istražujući dvije mail adrese, dvaju klubova s istim rukovoditeljima. Nikako da se usuglase tko je nadležan za nadzor toka novca, jedinog konkretnog pravca u razrješenju slučaja. Za sada smo došli do točke u kojoj inspekcija traži opoziv Lokomotivine licence koja je ionako istekla 2010. godine, a to su u HNS-u slavodobitno dočekali.

Sazvali su izvanredni press, objavili da će zahtjev sportske inspekcije provesti, iako ga ne priznaju, da bi potom zatražili odgodu izvršenja i objavili oštru poruku Blattera i Platinija. Problem je bio u tome što nisu objavili i svoje pismo Uefi i Fifi na koje su se nogometni vlastodršci referirali, zahtijevajući od Vlade RH da prestane s "neumjesnim uplitanjem u neovisan rad HNS-a". Ova konstrukcija, smatraju pravnici, a među njima i bivši HNS-ov dopredsjednik Ivan Brleković neprimjerena je rječniku međunarodne diplomacije.
 
Brleković: Grubi šamar Milanoviću, ne samo Jovanoviću

"Ili je riječ o krivom prijevodu, ili o grubom gafu Fife. Ako je prijevod točan, ovo je uvreda ne samo Jovanoviću, već i Milanoviću. Bez obzira što Banski dvori i HNS imaju iste pravne savjetnike, Milanović si ne može dopustiti da na ovo ne reagira. Ovo nije neumjesno uplitanje politike u sport, već provođenje zakona državnih organa", smatra Brleković.

Ne bi bilo prvi put da je HNS pogriješio u prijevodu, jer je u svom dopisu Uefi koji je u međuvremenu postao javan, praktički potvrdio da se slaže s nalazom Sportske inspekcije, ali da ista nije provediva. U dopisu HNS također ocjenjuje da bi se Vlada RH sutra mogla umiješati u rezultate i izbor sudaca, kao što se danas miješa u proces licenciranja.

"Naravno da rješenje inspekcije ne smatramo razumnim, ispravili smo taj krivi prijevod u novoj korespondenciji s Uefom. Trebalo je pisati even if, a ne even though", objasnio je Damir Vrbanović.

HNS je Uefi poslao Rješenje Sportske inspekcije, no učinio je to i Željko Jovanović. Index je u posjedu odgovora Michelu Platiniju i Seppu Blatteru od strane MZOS-a u kojem stoji da Vlada ne prihvaća ovakav tretman i nepoštivanje hrvatskih zakona.
 

"Napisali smo im da to nije način na koji se komunicira s Vladom i da se suzdrže od prozivanja i osvrtanja na Zakone RH. HNS riskira velke sankcije, u ovom slučaju riječ je o nepravilnostima zbog kojih klubovi idu i u niži rang"; još jutros pričao nam je Skansi, vjerujući da je HNS ipak zahvatila panika.
 
Benigni ping pong završava zastarom?

Popodne je uslijedio obrat i Upravni sud osigurao je HNS-u dovoljno vremena da uspješno nastavi odvlačiti slučaj u zastaru.

"I meni se čini da je to njihov cilj. Ovo je pokazatelj kako funkcionira društvo. Blokirali su proces i sada treba čekati. Vi ste spomenuli termin "slojevitost nadležnosti", a ja bih rekao da je riječ o neučinkovitosti pravosuđa", rekao nam je Skansi poslijepodne nakon odluke Upravnog suda.

"Nastavlja se jedan besplodni ping pong, a temeljni je problem što Sportska inspekcija nije dovoljno educirana, uz sve poštovanje, da se nosi s ovom problematikom. U HNS-u se smiju, jer su svi sačuvali svoje pozicije. Kao što sam i najavio, izrečena je privremena mjera kojom se odgađa izvršenje rješenja o opozivu licence Hrvatskom Dragovoljcu, jer bi šteta izvršenja bila veća od štete što se neće odmah izvršiti. Pri tome mislim na Dragovoljac, jer ovo s Lokomotivom je benigno. Ta licenca je ionako istekla, kako možete poništiti nešto što je ionako isteklo?", Indexu je mišljenje dao nekad prvi pravnik HNS-a Brleković.

Pročitajte više