Index vas pita: Tko je kriv za Hajdukovu krizu?

Foto: Hina

STRPLJENJE "najboljeg igrača Hajduka" - navijača, koji su stali iza strategije rasporodaje da bi se preživjelo, kako bi se zatim po financijskom ozdravljenju klub vratio na staze stare slave, je pri kraju, pokazuju prijetnje batinama upućene igračima Hajduka nakon sramoćenja protiv posljednjeplasiranog Zadra (2:2) na Poljudu.

>>> Šaljite nam svoje komentare na adresu sport@index.hr, neke od njih ćemo objaviti u našoj redovitoj rubrici "Vaši komentari"

Katastrofalan ulazak u godinuMomčad je nespremna i prestrašena, mreža izbušena

Novi je to u nizu neuspjeha Hajduka u 2015., nakon teškog poraza kod Rijeke (0:3) i u Kranjčevićevoj protiv Lokomotive (1:2), koji su uslijedili po naprasnom odlasku trenera Tudora tri dana prije nastavka sezone i četvrtog povratka na klupu veterana Poklepovića.

Hajdukovci su u Rijeci u odnosu na domaćine izgledali kao da ne trče, iako bi par tjedana nakon priprema trebali pucati od snage, protiv Lokomotive su u tom segmentu bili neznatno manje loši, dok sa Zadrom na Poljudu želja i trka konačno nisu bili upitni. Ali, nisu ni strah, te nedostatak samopouzdanja i kvalitete, pa Hajduk na terenu djeluje kao momčad koju samo dva tinejdžera razlikuju od ekipa koje se bore za opstanak.

Svijetle točke : Balić, Vlašić i loša konkurencija za treće/četvrto mjesto

Nikola Vlašić i posebno Andrija Balić, koji je spasio momčad od poraza protiv Zadra, dva su 17-godišnjaka koji su jedine svjetle točke Hajduka u novoj godini, a Bilima ide u korist i što im konkurencija za treće ili četvrto mjesto nije osobita: Pitanje je što će biti s Dinamovom filijalom Lokomotivom, a Zagreb je upravo protiv davljenika Osijeka na svom terenu izgubio 0:4. Ali osim toga, Hajduk trenutno nema razloga za slavlje.


Od limitirane i poharane momčadi ne može se ni očekivati više


Premda je nasilje Torcide završilo na verbalnom, tako nešto u svakom slučaju je za osudu, kao i uvijek kada se radi o prijetnjama bilo kome. Igrači limitirane momčadi kojoj je zadatak izgurati ovu sezonu ne padanjem ispod četvrtog mjesta i tako izboriti europska pretkola - izlog za plasman preostalih tržištu zanimljivih igrača - nisu slagali momčad, niti kreiraju klupsku politiku.

Hajduk je u krizi, ali to nije novost, jer deseci milijuna kuna minusa koje je "narodno izabrana vlast" naslijedila, u teškoj gospodarskoj situaciji ne mogu se riješiti drugačije nego prodajom igrača i sveopćom "racionalizacijom poslovanja", što se onda mora loše odraziti na igre, plasman, uz nužno čekanje i strpljenje kako bi Hajduk opet bio stari.

Prodaja je Hajdukova nužnost, ali mijenjanje vlastite "dice" skupim igračima koji ne mogu - glupost

Nema opravdanja za prijetnje navijača igračima ili ikome, ali ne može se razumjeti ni ono što u sportskom i stručnom segmentu radi Hajdukova uprava. Prodaja je, ponovimo, nužnost, ali kod Hajduka je to preraslo u rasprodaju. Sportski dio vodi se promašeno: Gromoglasno najavljen povratak korijenima i vlastitoj "dici", pretvorio se u to da momčad predvode stariji, preplaćeni i nespremni igrači sa strane, koji ne odgovaraju zahtjevima današnjeg nogometa.

Sportski direktor Goran Vučević sam je nedavno priznao da danas ne bi napravio ono što je učinio prošlog ljeta - doveo Milevskog i Mezgu. Ali, time, kao i javnom porukom kako je povratak Jozinovića u prvu momčad korak natrag za Hajduk, sam priznao u kakvom je stanju danas klub.

Jer, navijači puno lakše podnose ono za što se nadaju da je nužna etapa na putu do ozdravljenja i uspjeha: kronični manjak novca i klasnih igrača, pa čak i to što su Dinamo i Rijeka trenutno neuhvatljiv, nego što se klub javno sramoti ovakvim potezima i izjavama ključnih ljudi kluba, koje više od svega otkrivaju kako se radi u Hajduku.

Posljedica toga je učinak Milevskog i Mezge na terenu; najskuplji su igrači koji su nespremni, nezaliječeni i samim tim nedovoljno dobri, čak ni protiv fenjeraša u HNL-u.

Čija je zasluga što Hajduk nema defenzivnog veznog i lijevog beka, dok je momčad prekrcana ofenzivcima?

Nije lako paralelno prodavati sve što valja i momčad održavati jakom ili barem konkurentnom, ali Hajdukova uprava znala je gdje dolazi i što su joj zadaci, a i nogometni klub ne može se voditi isključivo na ekonomskim osnovama.

Pridajući svu (nužnu) pažnju rasprodaji, zanemerila je stvaranje, selekciju i regeneraciju momčadi, koja je, bez stručnog i kompetentnog sportskog direktora, ostala bez lijevog bočnog i onog što je temelj u suvremenom nogometu - bloka na centru, a s Hajdukovim središnjim braničima sprdaju se napadači vjerojatnog drugoligaša Zadra. S druge strane, na Poljudu su nagomilali napadače i ofenzivne veznjake, kojih ima i za dvije momčadi.

Trpljenje Tudora, moljakanje Reje i povratak Spiralne impostacije

Lutanje s trenerima ne treba ni naglašavati; neiskusnog i tvrdoglavog Tudora se trpilo predugo, dok sam nije puknuo, nakon čega se Reju moljakalo kao da je Guardiola, da bi na kraju klupu preuzeo Špaco Poklepović, koji je legenda, ali sa zasluženim mjestom u povijesti, a ne budućnosti kluba, pa je 77-godišnjak dobio ugovor na pola godine.

Gdje je danas Jens T. Andreson i posebno Hajdukova B momčad, juniori i kadeti?

Kada već spominjemo Hajdukovu struku pod aktualnom upravom, moramo zapitati sjećate li se njenih nedavnih aduta Sergija Krešića ili Jensa T. Andersona i može li itko navesti koju su to oni korist donijeli klubu i momčadi?

Ali, pustimo heroje nedavne prošlosti, evo dokaza kako danas rade u Hajduku rade oni kojima je "zadatak prepoznati i razviti kvalitetu za prvu momčad": B momčad na šestom je mjestu Treće lige jug, juniori, koji se također natječu u dalmatinskoj ligi, treći su, 11 bodova iza vodećeg Splita, dok su kadeti na sedmom mjestu njihovog HNL-a, 29 bodova iza vodećeg Dinama.

Navijači su spasili Hajduk, pa onda sebi uzimaju za pravo više nego što bi inače smjeli


Torcida već godinama održava Hajduk na životu, ne samo navijanjem kad gube i kad tuku, nego i pjesmom pod Kerumovim i Baldasarovim prozorom, pa Grad, koji je većinski vlasnik Hajduka, pristaje na sve zahtjeve i pritiske pred Banovinom okupljene mase.

Aktualni predsjednik klupske uprave priznao je kako su upravo navijači prosvjedom pred gradskom vladom za vrijeme bivšeg gradonačelnika spasili klub, pa je Split prvo bio jamac za kredit  Hajdukovog spasa, da bi ga na kraju vraćao, a klub mu se odužuje tako da Gradu uplaćuje 30 posto prihoda.

Specifična težina, brojnost i značaj koju ima Hajdukova navijačka skupina, kao i sve ono što je napravila i radi za klub, daje joj puno toga za pravo, pa i da postrojava igrače, kao što smo vidjeli nakon Zadra.

Tko je kriv za Hajdukovu krizu?

Uključite se u raspravu vašim odgovorima, prijedlozima i argumentima na našem forumu i Facebook profilu

 

 

Pročitajte više