Indexovi novinari za vas su izabrali svoje najbolje tekstove 2014. godine

Foto: Hina, Getty Images / Guliver image

SPORTSKA 2014. godina sportskim je novinarima donijela velika uzbuđenja, profesionalne izazove, ali i golemu odgovornost. Za vas smo izvještavali sa Svjetskog prvenstva u Brazilu, slavili prvi Grand Slam nakon Goranovog Wimbledona i nakon dugo godina ponosili se hrvatskom košarkom u srcu Beograda. Svjedočili smo, i to smatramo izuzetno važnim, društvenim promjenama koje su potekle upravo iz sportskih okvira. Reporteri Indexa smatraju se privilegiranima jer su o anomalijama  koje su do tih promjena dovele mogli pisati slobodno i s jasnim stavom. Za vas smo istraživali i tematiku ljudskih prava, a nerijetko smo ulazili i u područje crne kronike. Nadamo se da smo bili odgovorni i da ste prepoznali naš trud, bez obzira slažete li se i s našim stavovima. Indexova sportska redakcija zahvaljuje se posebno onim čitateljima koji su naš portal prepoznali kao mjesto za argumentirane i javne diskusije. Budite s nama i u promjenama koje donosi Nova godina.

NAJVAŽNIJI TEKSTOVI REDAKCIJE INDEX SPORTA U 2014. GODINI 

SAŠA ČOBANOV - Intervju, Mario Stanić: Ako nitko u državi ne reagira na ustaško navijanje, onda smo valjda svi ustaše 

Intervju s Mariom Stanićem izdvajam zbog činjenice da je bivši hrvatski reprezentativac kroz prizmu sporta ogolio društvo u kojem živimo i na taj način pokazao, ma što mnogi mislili o tome, da je sport nešto puno više od pukog guranja napuhane mješine po zelenom terenu. Provokativnost tog intervjua svoje strelice poslala je upravo na mjesto gdje su one trebali biti poslane, a Mario Stanić je pokazao puno više hrabrosti i puno jaču kičmu od mnogih kojima ih je odaslao. 

LOVRO ŠTRBINIĆ - Analiza, Indexov pregled kola: Hrvatsko pleme

Vjerujemo da se sjećate kola u kojem je Hajdu ugostio Rijeku u Dugopolju. Letjele su stolice, pljuštale kazne organizatorima, ma tko god oni bili. Ipak, incident navijača u Dugopolju pokazao nam da nasilje u HNL-u ne treba samo paušalno osuditi, već ispod površine potražiti i njegove uzroke. Vidjeli smo to, uostalom, mjesecima kasnije, na San Siru, gdje nas je puno više koštalo.

ARMIN HASANBEGOVIĆ - Komentar, Reprezentacija BiH je talac čovjeka koji ne poznaje osnove trenerskog posla

Nakon sveopće euforije i hinjenog jedinstva uslijed povijesnog plasmana BiH na veliko nogometno natjecanje, nacija se brzo otrijeznila. Ogoljen je trener koji je vodio BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Nakon debakla protiv Cipra početkom novog ciklusa svima je, pa čak i čelnicima Saveza, koji su mu mjesec dana ranije ponudili novi ugovor, postalo jasno da Safet Sušić više ne može voditi reprezentaciju BiH. Index je pratio njegov trenerski put, postavljao mu prava pitanja i na koncu, oprostio se od Sušića ovom analizom. 

DARIO DALMACIJA - Komentar, Zašto je izbornik ponosan, a kapetan plače? 

Moto HRS-a glasi "mi znamo što je uspjeh", a istovremeno nas uvjeravaju da Hrvatska nije materijal za prvaka (kao što nije bila 2003.?). Govore nam da su bronce i drvene medalje koje godinama skupljamo sjajne, ali mi dobro znamo da svijet pamti samo pobjednike. Mogu se ljutiti na nas koliko god žele, ali neka nam odgovore na pitanje; zašto kapetan plače od tuge ako je četvrti u Europi? 

IVAN GOJČETA - Analiza, Indexov specijal: Tko je sve štitio kriminal u hrvatskom nogometu?

Željko Širić nepravomoćno je osuđen zbog primanja mita za pošteno suđenje u HNL-u, a sud je svoju odluku argumentirao mišljenjem da je korupcija u hrvatskom nogometu institucionalizirana. Željko je otišao, no njegovi su suradnici ostali. Tko je sve štitio kriminal, istražili smo u našem specijalu. 

VEDRAN BUBLE - Komentar, Dobrodošli u "zemlju nogometa"

Otvaranje Svjetskog prvenstva u Brazilu bio je događaj godine, ali i zasigurno najveći nogometni događaj u karijeri jednog hrvatskog sportskog novinara u 20. stoljeću. Tih 120 minuta u Sao Paolu jasno je pokazalo svijetu koliko je zapravo Brazil nespreman dočekao SP u svakom smislu, nogometnom, političkom, ekonomskom i organizacijskom.

ZVONKO ALAČ - Reportaža, Brazil za siromašne na Maracani uz komšije: Povlačim napisano, navijači BiH, a ne Argentine najbolji su u Riju

U okviru svoje navijačko-putopisne kolumne sa SP-a "Brazil za siromašne" bio sam jedini hrvatski novinar među navijačima BIH na monumentalnoj Maracani. Bez akreditacije za ovu utakmicu i posebno bez tisuću dolara, koliko sam na svoje oči vidio da Argentinac ispred stadiona plaća ulaznicu, balkanski sam se skrumpirao preko nekoliko kontrola i ušao na mitski stadion. I imao što vidjeti i čuti. Svakako jedan od najdražih novinarskih zadataka prošle godine.

DEA REDŽIĆ - Analiza, Ovo je prava crna lista hrvatskog sporta 

Prava crna lista hrvatskog sporta, iako bi za sve "zaslužnike" dostajala tek Crna "knjiga", Indexova je kontra Mamićevim i policijskim zbirkama podataka, kojima se kršeći osnovna ljudska prava, nepodobni činitelji verbalnog delikta i svi koji remete idilu velikog vođe hrvatskog nogometa, odstranjuju sa stadiona i sporta, kako bi arene, tereni i momčadi bili ono što jesu - tek kulisa za obrtanje para, u kojoj navijači samo smetaju. Na našoj pravoj crnoj listi hrvatskog sporta svoje zasluženo mjesto pronašli su oni, ali i svi drugi koji su se o hrvatski sport ogriješili "riječju, mišlju, djelom i propustom", jer oni, iako ugledni građani, poduzetnici i javni djelatnici, puno više od šačice huligana osramotili su, ponizili hrvatski sport i zgadili ga onima koji su ga voljeli iskreno, bez zadrške i profiterstva.

VIDEO GODINE: Zagrebački otpor - Naježite se s Dinamom! 

POUČAK GODINE: Poslušajte govor navijača Bena: Našim nogometom vladaju kralj, njegova obitelj i huligani u odijelima 

MUDROST GODINE: Hajduk - Žalit ćemo se! 

IZVAN KONKURENCIJE: 50 životnih lekcija Dražena Petrovića 

21 godina prošla je od smrti Dražena Petrovića, no on svoju priču i dalje priča. Na tu priču vrijedi iz godine u godinu, obljetnice u obljetnicu, podsjećati nove generacije. Ove bi godine klinac koji nas je zarazio odvažnošću kojom je igrao i živio košarku, napunio 50 godina. Naučio nas je barem toliko lekcija. 

VAŠ IZBOR NAJČITANIJIH VIJESTI: 

1. Svijet u šoku: Hrvatska je pokradena, Fifa čuva leđa Japancu! 

2. Gospodo, maknite ovog lika s javne televizije i dajte mu termin i ekipu pokojnog Malnara 

3. Nevjerojatne scene: Albanska nacionalistička zastava bespilotnom letjelicom ubačena u teren, igrači se potukli, utakmica prekinuta! 

4. Pogledajte poništeni gol Džeke dok ga Fifa ne izbriše! 

5. Debakl generacije: Hrvatska potučena ide kući! 

Pročitajte više