Inker i Osijek pisali su povijest, može li i Split?

Screenshot (Youtube/HTV)

U SRIJEDU od 20 sati na Maksimiru RNK Split u finalu Kupa Hrvatske protiv Dinama lovi najveći uspjeh u povijesti kluba, ali i plasman u Europsku ligu.
 
 
 
 
Ako Split pobijedi na Maksimiru, a igra se samo jedna utakmica u ovosezonskom finalu, bit će to jedno od najvećih iznenađenja u povijesti Kupa. 
 
Kako je Inker u prvom izdanju Kupa šokirao HAŠK Građanski?
 
Već u prvom Kupu u neovisnoj Hrvatskoj 1992. godine dogodilo se veliko iznenađenje kada je zaprešićki Inter, koji se tada zvao Inker, slavio protiv Dinama, odnosno tadašnjeg HAŠK-a Građanski.
 
Igrale su se dvije utakmice finala, a u prvoj u Zaprešiću pred dvanaest tisuća gledatelja nije bilo pobjednika. Inker je poveo golom Zorana Živkovića, a remi HAŠK-u donio je Željko Adžić minutu prije kraja utakmice. 
 
Iako je na Maksimir, gdje se uzvrat igrao pred 30 tisuća gledatelja, favorizirani HAŠK stigao s boljim rezultatom, radovao se klub iz Zaprešića. Damir Kasumović sjajnim udarcem glavom u 19. minuti matirao je Dražena Ladića i šokirao momčad koju je vodio Vlatko Marković, a čiji su napad predvodili Goran Vlaović i Alen Peternac.
 
 
Poklepović s Osijekom zlatnim golom osvojio Kup, Cibalia tvrdi da ih je Sinovčić pokrao
 
Sljedeći Kup osvojio je Hajduk, a od tada pa sve do 1999. godine trajala je dominacija Hajduka i Dinama u Kupu. U finalu 1999. godine našli su se Osijek i Cibalia, nakon što je Cibalia u polufinalu nakon jedanaesteraca izbacila Hajduk, a Osijek minimalno s 1:0 slavio protiv Slavena. 
 
Ranije te sezone je branitelj naslova Dinamo, koji je tada nosio ime Croatia, šokantno ispao porazom 2:3 od Dugog Sela iako je u sastavu imao Tomislava Butinu, Igora Bišćana, Marka Viduku, Joška Jeličića...
 
Finale Osijeka i Cibalije na Maksimir je privuklo malo više od pet tisuća gledatelja, a utakmicu je obilježio sudac Rene Sinovčić. Najprije je već u drugoj minuti dosudio jedanaesterac za Osijek kojeg nije realizirao Bakir Beširević, a zatim je nakon vodstva Cibalije Vinkovčanima isključio dvojicu igrača. Raić-Sudar je pocrvenio zbog "verbalnog delikta", a Ivica Ravlić zbog drugog žutog kartona. 
 
 
 
Osijek je s dvojicom igrača uspio izjednačiti tek u četvrtoj minuti sudačke nadoknade nakon što je Dumitru Mitu iskoristio pogrešku dotad briljantnog vratara Cibalije Miralema Ibrahimovića. Produžeci su potrajali samo pet minuta budući da je zlatnim golom Davor Lasić donio trofej Osiječanima, koje je vodio Stanko Poklepović.
 
"Svatko od četiri milijuna ljudi koji su mogli gledati ovu utakmicu može odgovoriti na pitanje zašto nismo pobijedili", komentirao je razočarani trener Cibalije Srećko Lušić.
 
Utakmicu je obilježilo i zajedničko skandiranje Kohorte i Ultrasa protiv Dinama i maksimirskog predsjednika Zlatka Canjuge, te čestitanje Rijeci "na osvojenom naslovu".
 
Ujedno je to i posljednji Kup kojeg je osvojio klub koji se ne zove Dinamo, Hajduk ili Rijeka, koja je u posljednjih deset godina tri puta osvojila Rabuzinovo sunce.
 
Tek treći put u povijesti u finalu Kupa igrat će se samo jedna utakmica. Posljednji put tako je bilo upravo 1999. kada su igrali Osijek i Cibalia. Prvi put se samo jedna utakmica igrala 1997. kada je Croatia s 2:1 porazila Zagreb.
 
Može li se Split pridružiti Osijeku i Interu?
 
"Već su nas svi otpisali i to nam je drago", poručio je Ante Erceg, igrač koji je u Parku mladeži već dugih 19 godina i kojem će utakmica na Maksimiru biti najvažnija u karijeri.
 

 

Dosadašnja finala:
 
 
 

Pročitajte više