Ivan Ljubičić objavio kraj karijere: "Veselim se sljedećoj fazi života"

IVAN LJUBIČIĆ objavio je kako će se sljedeći mjesec, nakon turnira u Monte Carlu, povući iz profesionalnog tenisa!
 
"Sportašu nikada nije lako objaviti kraj karijere. Veselim se sljedećoj fazi života. Tenis mi je puno dao i želim i dalje ostati vezan uz njega i nastaviti mu doprinositi na bilo koji način", rekao je Ljubičić.

Za deset dana Ljubičić će navršiti 33 godine, 40. je igrač svijeta sa deset ATP naslova u karijeri, osvojio je Davis Cup i olimpijsku broncu s Hrvatskom, 2006. bio je treći igrač svijeta, u karijeri je ostvario 429 pobjeda i doživio 295 poraza...  Procjenjuje se da je od nagrada na turnirima tijekom karijere zaradio oko 10 milijuna dolara.

Federer: Znao sam da odlazi, mogu mu samo čestitati

Jedan od najvećih tenisača u povijesti sporta Roger Federer odao je počast Ljubičiću s kojim ima prijateljski odnos.

"Ljubičić mi je jako dobar prijatelj i tužno ga je vidjeti kako se zaista povlači iako sam za to znao već neko vrijeme. Razgovarali smo više puta o tome, ali mislim da je sada pravo vrijeme da se posveti obitelji. Tek je dobio kćer", rekao je Federer i dodao:

"Imao je prekrasnu karijeru. On je jedan od tenisača kojeg se protivnici najviše boje. Meni je bio jako dobar prijatelj, a puno je dao i tenisu ne samo na terenu nego i kao dio upravljačkog sustava. Ima svjetlu budućnost pred sobom u tenisu ili bilo čemu čime se želi baviti. Pametan je i dobra je osoba, šteta što odlazi. Mogu mu samo čestitati na prekrasnoj karijeri".

Davis Cup, olimpijska bronca i 10 ATP naslova

Vijest o povlačenju iz tenisa Ljubičić je objavio na mjestu svog posljednjeg velikog uspjeha - osvajanja Indian Wellsa 2010. godine do kojeg je došao odličnim igrama protiv tenisača iz samog vrha Đokovića, Nadala i Roddicka. Bio je to jubilarni deseti Ljubin ATP naslov, a osvajao ih je još u Lyonu (2001.,2009.), Metzu (2005.), Beču (2005., 2006.), Chennaiju (2006.), Zagrebu (2006.), Dohi (2007.) i Hertogenboschu (2007.)

Ljubičić je bio dio najvećeg uspjeha u novijoj povijesti hrvatskog tenisa kada je s Marijom Ančićem, pod vodstvom Nikole Pilića, osvojio Davis Cup 2005. godine. Na putu do trofeja pobjeđivao je i imena poput Aggasija i Roddicka, u paru s Ančićem svladao je i neuništivu braću Bryan, a onda i Južnija i Davidenka u Splitu, da bi u finalu pobijedio Slovaka Kučeru.

12 godina među svjetskom teniskom elitom

Rođen je u Banja Luci, tenis je počeo igrati sa devet godina, a sa 13 je napustio rodni grad bježeći pred ratnim strahotama. Kao mladi talentirani tenisač probio se do finala juniorskog Wimbledona 1996. godine, a 1999. nakon polufinala u Umagu ušao je među TOP 100 tenisača svijeta, društvo koje nije napuštao sve do danas. Dvije godine kasnije prvi put je ušao u Top 40, a 2004. među 25 najboljih tenisača svijeta. Tada je u paru s Ančićem uzeo i broncu na Olimpijskim igrama u Ateni. Postao je drugi hrvatski tenisač nakon Gorana Ivaniševića koji je ušao u TOP 10., a 2006. probio se i među najboljih pet.

Ljubičić se tenisom aktivno bavio i izvan terena. Bio je izabran u Udruženje ATP igrača od 2002. godine, dvije godine bio je potpredsjednik, a onda je izabran i za predsjednika tog tijela. U 2008. izabran je za predstavnika europskih tenisača u Komisiji ATP-a, ali je tu poziciju napustio godinu kasnije jer se želio posvetiti isključivo igračkoj karijeri. I po tome je bio poseban jer je bio jedini aktivni igrač na toj funkciji još od Paula Annaconea 1993. godine.

Pročitajte više