Jose Mourinho - "The semifinal One"

Foto: Getty Images / Guliver image 

ČETVRTO uzastopno, i ukupno svoje šesto polufinale Lige prvaka izgubio je sinoć Jose Mourinho. "The semifinal One", kako ga je brzopotezno nakon sinoćnjeg poraza od Atletica prozvala Marca, i time se upisao u povijest. Nema, naime, trenera koji je šest puta ostao na korak do finala Lige prvaka. Također, nema ni čovjeka koji je s klupe odradio čak osam polufinala ovog natjecanja. 

Mourinho je tri puta gubio u polufinalu s Realom (Barcelona, Bayern, Borussia), a tri je puta poražen kao trener Chelseaja (dva puta od Liverpoola te sinoć od Atletica).

Ipak, otkako je prvi put ušao među četiri najbolja kluba 2004. godine, samo tri puta nije bio u polufinalu: 2006., 2008. i 2009. godine. Nitko s ljestvice vječnih trenera nije igrao osam polufinala LP. Mou je prešao i Fergusona, kojem je za sedam polufinala trebalo 26 godina, dok je Portugalac svojih "prvih sedam" odradio u deset godina, s četiri različita kluba. 

Niz kobnih polufinala počeo s Barcelonom

Prošle godine Mourinhovom Realu presudila je Borussija Dortmund pobjedom 4:1 u Njemačkoj uz četiri gola Roberta Lewandowskog, a u uzvratu je Portugalčeva ekipa s Modrićem i Ronaldom (ali bez Balea) izvukla samo 2:0.

Sezonu ranije, ponovo u polufinalu, Mourinho nije imao sreće s penalima. Njegov Real poražen je od Bayerna nakon 3:3 u dvije utakmice, a Bavarci su kasnije u finalu izgubili od Chelseaja.

U sezoni 2010/2011 Mourinho nije preživio polufinalni "el clasico" s Barcelonom koja je te godine uzela europsku krunu protiv Manchester Uniteda. Katalonci su sa ukupnih 3:1 prošli u finale, a "Posebni" je zajedno s Pepeom isključen tijekom utakmice. Kasnije je Mourinho kritizirao suce i "mračne sile" koje rade protiv njegove momčadi, a Guardioli je zaželio da jednom "osvoji natjecanje na pošten način".

Mourinhova era je počela prije 10 godina

Mourinhova era u Ligi prvaka počela je prije 10 godina. Te 2004. osvojio je elitno natjecanje s Portom pobjedom u finalu nad Monacom, da bi naredne sezone sjeo na klupu novog projekta na Stamford Bridgeu gdje se Roman Abramovič spremao pokoriti kontinent.

Već 2005. Mourinho je odveo Chelsea do polufinala, u kojem je ipak bolji bio kasniji prvak Liverpool u onom senzacionalnom istanbulskom finalu s Milanom (3:3). Ni ta utakmica nije prošla bez "repova", Luis Garcia zabio je kontroverzan pogodak za ukupno 0:1 u dva polufinalna okršaja s Chelseajem.


Godinu kasnije Mourinho je s Chelseajem bio nemoćan protiv Barcelone u osmini finala. Katalonci su prošli dalje sa 3:2, a Mou je još jednom imao zašto biti ljut, isključen je Del Horno, a John Terry zabio autogol...

U proljeće 2007. opet je naletio na Liverpool koji je još jednom izbacio Chelsea na putu do, za "Redse" ovaj put nesretnog, finala. Godinu kasnije napustio je Stamford Bridge prepustivši Avramu Grantu da odradi finale Lige prvaka protiv Manchester Uniteda. "Crveni vragovi" slavili su na penale.

U ljeto 2008. preuzeo je milanski Inter od Roberta Mancinija i uz veliku podršku, moralnu i financijsku, predsjednika Massima Morrattija krenuo u stvaranje budućih europskih prvaka. Manchester United ga je izbacio sa 2:0 u osmini finala 2009. godine, a onda je 2010. odveo Inter do kraja pobijedivši u finalu Bayern za trostruku krunu.
 

Mourinhove Lige prvaka:

2014. Chelsea - poraz od Atletica u polufinalu
2013. Real - poraz od Borussije D. u polufinalu
2012. Real - poraz od Bayerna u polufinalu
2011. Real - poraz od Barcelone u polufinalu
2010. Inter - osvojio Ligu prvaka
2009. Inter - poraz od Manchester Uniteda u osmini finala
2007. Chelsea - poraz od Liverpoola u polufinalu
2006. Chelsea - poraz od Barcelone u osmini finala
2005. Chelsea - poraz od Liverpoola u polufinalu
2004. Porto - osvojio Ligu prvaka

Pratite nas i na Facebooku: 

 

Pročitajte više