Jozak po Južnoj Americi tražio igrače hrvatskih korijena

Foto: HNS

KAO što je i najavio za vrijeme predavanja o stanju u hrvatskom nogometu, tehnički direktor Hrvatskog nogometnog saveza Romeo Jozak otputovao je u Južnu Ameriku gdje je odradio niz sastanaka u Argentini i Čileu.

Jozak je objasnio kako HNS "drži pod kontrolom" Europu, Sjevernu Ameriku i Australiju, ali da komunikacije s hrvatskom dijasporom u Južnoj Americi po pitanju otkrivanja talenata koji bi jednog dana mogli zaigrati za Hrvatsku baš i nema.

Prva postaja bila je Čile.

"Imao sam priliku posjetiti jedan od najuglednijih klubova Čilea i Južne Amerike, Universidad de Catolica, gdje je sportski direktor Jose Maria Buljubasich, čovjek hrvatskih korijena. Razgovarali smo prvenstveno o igračima hrvatskog podrijetla kojih u tom klubu ima puno. Zahvaljujem se za ljubazan prijem Alexu Tudoru, predsjedniku Čileansko-hrvatske komore, koji je neumorno organizirao i pratio dinamičan raspored boravka u toj zemlji", rekao je Jozak.

Nakon Čilea na red je došla Argentina. Mnogi će se sjetiti kako je HNS pregovarao s Danielom Bilošem, argentinskim napadačem hrvatskih korijena koji danas igra za niželigaša Douglas Haig, a umalo je hrvatski dres obukao i Dario Cvitanich.

Kako bilo, Jozak je bio zadovoljan odrađenim. HNS bi sada trebao brže i efektivnije djelovati u trenutku kada u Argentini i Čileu iskoči neki talent hrvatskih korjena.

"Ispunjen je glavni cilj, uspostava komunikacijskog mosta s Južnom Amerikom. Naravno da nećemo o detaljima ni o igračima koje smo detektirali, no mogu reći da ćemo od sada nadalje pravovremeno dobivati informacije o igračima naših korijena", zaključio je Jozak.

Pročitajte više