Kad navijači okupiraju kazalište: 30 godina funcutske vjernosti

Foto: Cropix / N. Stipaničev, Index / D.R.

POTAKNUTI događajima nakon majstorice Šibenka - Bosna 9. travnja 1983. godine šibenski navijači udarili su službeni pečat svom djelovanju. Dan nakon poništene pobjede u finalu jugo-prvenstva vrela atmosfera se s Baldekina preselila na gradske ulice i na sve načine Šibenčani su željeli pokazati otpor režimu. Nikoga nije bilo previše briga je li faul na Draženu Petroviću postojao ili ne, jer to više nije bila samo košarkaška utakmica.

>>> Režimski poraz bio je pobjeda: Sudac utakmice Šibenika - Bosna govori za Index

U tim okolnostima osnovani su Šibenski Funcuti koji slave svoj 30-ti rođendan, no navijalo se u Šibeniku žestoko i prije '83. Zato je legendarni kapetan Šibenke Željko Marelja na svečanoj akademiji u Šibenskom kazalištu s pravom podsjetio na gostovanje u Padovi 1980., kada su iako poraženi na terenu pokazali tada rijetko viđenu strast na tribini.

"Kada se sjetim tih događaja od prije 30 godina, mislim da mi nikada nije bilo teže nego izaći danas pred sve vas. Ponosan sam što sam bio bio ekipe koja je osvojila titulu. Nikada neću priznati što su nam to oduzeli, a vi slobodno pričajte da imate prvake. titulu. Oduzimanje te titule ne priznajem, niti će ikad priznati i slobodno možete govoriti", kapetan Maki pokupio je ovacije navijača koji su sa šalovima i transparentima okupirali šibensko kazalište.

Kulise teatra na sat vremena postale su tribine. Orilo se Jug te voli Šibenko, a govornicima je od navijačke euforije bilo teško uopće završiti misao. Navijanje je počelo čim su voditelji počeli nabrajati imena legendarne ekipe Šibenke: Đurović, Macura, Petrović...

"Tko bi rekao da ću vas sve jednog dana vidjeti u kazalištu", iz usta je svima riječi ukrao legendarni Boris Pelaić Pele, jedan od osnivača Funcuta obraćajući se s bine svojim "suborcima".

Bila je to fešta lišena teških političkih poruka i napisanih govora.

Predsjednik Funcuta Mladen Ninić, doduše, imao je papir, ali iz dobre namjere da ne zaboravi zahvaliti svima koji sudjeluju u radu udruge, kao i onima koji je prerano napustili.

"Imam veću tremu nego kada sam bježao iz kuće na prvo gostovanje u Pazin", rekao je Ninić.

Šibenski Funcuti poznati su kao brojčano mala, ali vrlo vjerna skupina koja ne propušta gostovanja svojih klubova, a ni reprezentacije. Njihova vjernost ima veću cijenu jer je u Šibeniku djelovala jedna od jačih podružnica BBB-a, dok su okolna mjesta agitirala Splitu i Hajduku.

"Svi koji ste ovdje, kao i oni koji nisu mogli biti s nama danas, pokazali ste da Šibenik jest mali grad, ali ima velike navijače", kaže vođa Funcuta koji proslavu rođendana nastavljaju u srijedu, spektakularnom bakljadom na šibenskim tvrđavama i kvartovima.

 

Pročitajte više