Katarske dionice potonule nakon pokretanja istrage zbog korupcije u FIFA-i

Foto: Janko Gredelj

KATARSKE dionice potonule su na najnižu razinu u posljednjih osam tjedana, nakon što su švicarske i američke vlasti pokrenule istragu zbog korupcije u FIFA-i zbog čega je dovedena u pitanje i regularnost odabira ove bogate arapske zemlje za domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine.
 
Katarske dionice u samo jednom danu pale su za 1,5 posto, te je QE Index trgovanje završio na 12.228,83 boda, a najveći gubitnik je bila dionica nekretninske kompanije Ezdan real Estate koja je izgubila na vrijednosti 3,3 posto.
 
Svjetsko nogometno prvenstvo vrlo je važno za bankovni i građevinski sektor, na kojima, uz petrokemijsku industriju, dobrim dijelom počiva ekonomija Katara, stoga je logična ovakva reakcija tržišta, komentirao je za Bloomberg Nabil Rantisi, direktor brokerskih poslova u Mena Corp. Financial Services.
 
Katar koji ima treće najveće zalihe prirodnog plina na svijetu, odmah iza Irana i Rusije, planira potrošiti preko 200 milijardi dolara na infrastrukturu  potrebnu za održavanje prvenstva.
 
Svjetsko nogometno prvenstvo ima važan ekonomski aspekt, jer bi planirane investicije trebale omogućiti i razvoj transportnog sektora, informatičkih tehnologija, zdravstva, školstva i turizma, kako bi se smanjila ovisnost ekonomije o zalihama plina.
 
Prema planu, u izgradnju željezničke mreže uložit će se 36 milijardi dolara, 18 milijardi ide za školstvo, dok će 20 milijardi biti uloženo u turističku infrastrukturu. Gradi se i devet novih stadiona, dok će tri postojeća biti temeljito obnovljena. Osim željezničke infrastrukture, bit će dovršen i novi aerodrom te luka u Dohi. 
 
U ove ogromne projekte bit će uključene mnoge multinacionalne kompanije, ali bi veliku korist trebale imati i lokalne tvrtke.
 

Pročitajte više