Kladite se pametno uz Index i Dvoznak.com: Gmunden igra sve slabije

Foto: AFP

SVE najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje

Klosterneuburg je na gostovanju u Kapfenbergu pokazao zašto je aktualni osvajač sva tri trofeja u austrijskoj košarci. Momčad je protiv direktnog konkurenta u borbi za drugo mjesto odigrala jednu od najboljih utakmica sezone i s velikih +30 značajno podignula samopouzdanje uoči doigravanja. Kada je u kompletnom sastavu, Klosterneuburg je definitivno ekipa s najširim spektrom kvalitetnih igrača. U petak na raspolaganju nije bio važan Chappell, ali bez obzira na njegovo neigranje, Sallomonova je momčad imala čak sedmoricu igrača s dvoznamenkastim brojem poena, dok je Železnik s osam poena bio vrlo blizu tog ostvarenja. Takvo nešto prava je rijetkost u austrijskoj košarkaškoj ligi, posebno u okršaju dviju ekipa s vrha, te samo još jedna potvrda kvalitete Klosterneuburga.

"Očito smo zadovoljni s rezultatom, iako je još puno posla pred nama. U nedjelju nas očekuje novi težak ispit", smireno je izjavio Sallomon nakon pobjede.

Većina analitičara očekuje puno jači Klosterneuburg u doigravanju. Sallomonova ekipa nije djelovala pretjerano uvjerljivo u većem dijelu sezone, što je posljedica i brojnih problema s ozljedama, no završnica Kupa potvrdila je da je ekipa najjača onda kada je to najpotrebnije. Jednako se očekuje i u doigravanju. Kompletiranjem kadra Sallomon bi imao sve preduvjete za lov na obranu naslova prvaka.

Do kraja ovog dijela natjecanja ostale su još tri utakmice, u kojima će se između Kapfenberga i Klosterneuburga odlučiti tko će uzeti drugu poziciju uoči doigravanja. Gmunden će biti i definitivno otpisan ako Klosterneuburg danas dođe do pobjede.

„Utakmica protiv Gmundena je važna, jer bismo pobjedom potvrdili uspjeh u Kapfenbergu i zadržali izglede za drugu poziciju. U svakom slučaju želimo pobijediti u domaćoj utakmici“, izjavio je Werner Sallomon, koji ni danas neće moći računati na važnog krilnog centra Chappella (12.8 poena i 5.6 skokova).

Nakon fenomenalnog središnjeg dijela sezone, u kojem je nanizao čak dvanaest uzastopnih pobjeda, Gmunden je upao u krizu kojoj se ne nazire kraj. U domaćoj utakmici protiv Oberwarta doživljen je peti uzastopni poraz, čime je Gmunden iz pozicije da se bori za najbolju poziciju nakon ove faze natjecanja došao da strepi za četvrto mjesto, koje donosi prednost domaćeg parketa u četvrtfinalu doigravanja. Oberwart je pobjedom preuzeo željenu četvrtu poziciju i Bašićeva će momčad hitno morati pronaći formu u posljednje tri utakmice.

Glavni uzrok lošeg niza pad je napadačke učinkovitosti. Najefikasnija momčad lige, koja je u regularnom dijelu natjecanja postizala gotovo 90 poena po utakmici, ostala je ispod 80 postignutih poena u osam od posljednjih devet utakmica. Teško je objasniti uzroke takvom padu, ali sigurno je kako je serija poraza utjecala na samopouzdanje igrača, što se nedvojbeno očituje i pri šutu. Jedino pobjede mogu vratiti to samopouzdanje i za Gmunden će biti vrlo bitno da izađe iz tog začaranog kruga.

Međutim, danas neće imati nimalo jednostavan zadatak. Klosterneuburg je u petak dokazao svoje sposobnosti i bit će vrlo izazovan ispit za karakter Bašićevih igrača. Osim toga, ne treba zaboraviti ni na vrlo skroman učinak Gmundena na gostovanjima. U posljednjih sedam utakmica izvan domaćeg parketa, Gmudnen je slavio samo jednom, protiv slabašne Arkadie, što nije dobar indikator uoči gostovanja kod jedne od najboljih momčadi lige.
„Nakon rezultata u petak, ne može biti očitije da smo autsajderi“, iskreno je izjavio menadžer Gmundena Harald Stelzer, čija bi momčad trebala biti kompletna.

Prognoza:       

Klosterneuburg - Swans Gmunden , tip 1

U redovima Gmundena ulogu favorita jasno prebacuju na stranu aktualnih prvaka. Moglo bi zvučati kao "pila naopako" i skidanje pritiska s leđa igrača, ali nakon onoga što su obje ekipe prikazale u petak, očito je kako je Klosterneuburg trenutno u puno boljoj formi. Uvjerljiva pobjeda u Kapfenbergu dala je dodatno samopouzdanje igračima, posebno s obzirom na činjenicu da je ostvarena timski i da su svi igrači dali svoj značajan doprinos. Sallomon je jednom prilikom izjavio kako su utakmice na domaćem parketu vrlo bitne i kako tu želi ostvarivati pobjede. S druge strane će se naći Gmunden koji je u negativnoj seriji od pet poraza, a na posljednjih sedam gostovanja pobijedio je samo Arkadiu, i to jedva, u samoj završnici, a treba spomenuti kako je u toj utakmici Arkadia bila bez ozlijeđenog Blaževića i još nije bila pojačana Vayom. S obzirom na viđeno prije dva dana, smatram da je Klosterneuburg ovdje puno veći favorit nego što koeficijenti sugeriraju. Ukoliko ponovi približno dobru i raznovrsnu napadačku igru, mislim da Gmunden neće imati puno izgleda.

Pročitajte više