Kladite se pametno uz Index i Dvoznak.com: Najteži ispit za Medvjede

Foto: Kovačev / Cropix

SVE najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje.

Najveći favorit za naslov SKA suvereno je odradio seriju od četiri gostovanja na početku sezone i danas protiv debitanta u ligi Medveščaka igraju prvu domaću utakmicu ove sezone. Vraćaju se kući sa četiri uvjerljive pobjede iz četiri utakmica i sa gol razlikom 21-8 što zvuči pomalo nevjerojatno.Možda jest nevjerojatno, ali što drugo očekivati kad SKA ima momčad koja bi bila konkurentna i u NHL-u, a u sastavu majstore poput Ilye Kovalchuka, Romana Cervenke te ponajboljeg vratara u Europi Alexandra Salaka. No, i pokraj njih SKA ima fantastičnu ekipu da dosta ruskih reprezentativaca, tu su sjajni Thoresen, najbolji mladi talenti Shipacyov i Ketov uz prekaljenog NHL-ovca Ponykarovskog, a sve to skupa daje sjajnu cjelinu. Zanimljiva je lakoća kojom dolaze u prilike, možda se po statistikama čini da je utakmica izjednačena po broju udaraca, no SKA gotovo uvijek stvori puno više pravih prilika jer u ekipi ima više sjajnih individualaca.

Napad jednostavno gazi protivnike pa su tako jako dobroj ekipi Barysa utrpali pet golova u zadnjoj utakmici, a svoj obol dao je i ponajbolji igrač svijeta Ilya Kovalchuk sa golom i asistencijom.Barys je imao svoje prilike, no Salak je imao solidan dan na vratima SKA i obranio je 34 od 36 udaraca za sjajnih 94 posto, a napad je očekivano odradio svoje. Solidna obrana Barysa nije se mogla na domaćem terenu nositi sa fantastičnim napadačima SKA koji su čak tri pogotka postigli u powerplay situacijama što se pretvara u njihovo najjače oružje. Pošto je utakmica bila iznimno gruba čak su deset puta igrali sa igračem manje, a obranili su se u devet situacija što je pravi pothvat protiv jakog napada Barysa. "Igramo sjajno kao momčad i dobro smo krenuli u sezonu. Usprkos tome još uvijek imamo na čemu raditi i moramo se usavršavati.

Trener od nas traži igru u istom tempu cijelu utakmicu i prema tome moramo težiti“, kazao je napadač SKA, Alexey Ponykarovsky.Debitant u ligi Medveščak ima vatreno krštenje u Rusiji. Naime ovo će njima biti prvo gostovanje u KHL-u i odmah idu na noge najtežem mogućem protivniku protivniku. Također u goste dolaze sa tri domaća poraza u nizu što nije ohrabrujuće.Nakon razbijanja CSKA na početku sezone, koje ipak nije bilo realno i na što ne treba obraćati pažnju, Dinamo Riga i Lev kaznili su svaku njihovu grešku u sljedećim utakmicama.  Vrlo su loše reagirali u nekim situacijama u obrani, a u KHL-u se to strogo kažnjava i tu su došli uvjerljivi porazi. Protiv Slovana su zaigrali nešto bolje, vodili u utakmici sa 3-1, no na kraju kad je bilo najvažnije nisu pokazali karakter te je Slovan okrenuo utakmicu i dobio u produžetku.

Medvjedima sjajno idu specijalne situacije pa su tako pri vrhu powerplay (31 posto) i penalty kiling (94 posto) poretka, no jasno je vidljivo kako to ne garantira rezultatski uspjeh.„U posljednje tri utakmice nismo napravili ono što smo željeli, ali uvelike nam je značila podrška navijača, vidjeli smo koliko vole hokej i koliko su uz nas. Protiv SKA moramo biti mudri u obrani, moramo eliminirati njihove šanse i moramo što više igrati u suparničkoj zoni i imati što  više udaraca na gol“, kazao je iskusni branič Kurtis Foster koji se osvrnuo i na to kako veliki dio igrača nikad nije igrao u Rusiji i kako će to za većinu biti novo iskustvo.Medveščak je standardno bez braniča Klubertanza, a vjerojatno bez i drugog braniča Carla, ali to su izostanci na koje su navikli. Ova utakmica ipak Medvjedima može posložiti kao skupljanje velikog iskustva jer do pobjede će protiv ovakve momčadi na gostovanju jako teško doći.

Prognoza:

St. Petersburg - Medveščak

Hendikep -2,5 Tip: 1

SKA je sa tri ili više razlike slavio u tri od četiri prve utakmice na gostovanjima i to protiv jakih ekipa kao što su Omsk i Barys i za očekivati je da ni Medvjedi neće dobro proći. Lakoća kojom SKA stvara šanse je nevjerojatna, a kako i ne bi kad se radi o najboljoj momčadi KHL-a, sa nekim od najvećih zvijezda hokeja uopće. Probudio se i Kovalchuk koji je zabio na zadnje dvije utakmice, Cervenka igra fantastično, no tu je i puno drugih sjajnih igrača. Presudno je i to što im obrana funkcionira savršeno, Salak je na golu u velikoj formi, Barysu su u gostima dopustili samo jedan gol, a izvukli su čak 9 od 10 penalty kilinga. Medvjedima je ovo prvo gostovanje u KHL-u, a veliki broj igrača nikada ni nije igrao u Rusiji i bojim se da ih danas čeka neugodno iznenađenje.

Zanemarivši prvu utakmicu koja nije realna Medvjedi nisu pokazali baš zavidnu igru, uvjerljivo su ih dobili Riga i Lev, a protiv Slovana su ispustili prednost od dva gola. Puno griješe u obrani, što su protivnici znali kazniti, a SKA će još više jer imaju nevjerojatnu individualnu kvalitetu koja će doći do izražaja. Da se igra u Ledenoj ne bih drukčije razmišljao, a ovo se pogotovo mora uzeti. SKA razbija sve redom, neuvjerljivi Medvjedi dolaze prvi put u Rusiju gdje mislim da neće proći ispod tri razlika jer domaćini će se sigurno htjeti pokazati u najboljem svjetlu svojim navijačima u prvoj domaćoj utakmici ove  sezone.

Pročitajte više