Kome smetaju gole sise?

U OVOM društvu pada sve što ne treba pasti. Osim licemjerja i lažnog morala.

Obnažene grudi dviju hrvatskih navijačica na Europskom prvenstvu u Poljskoj izazvale su pravu uzbunu u javnosti, a naročito među takvim inkubatorima ćudoređa kao što je Mamićev građanski NK Dinamo ili među utvrdama dostojanstva kao što je Ministarstvo kulture.

Pa je tako Dinamo, onaj Mamićev, onaj Zdravka Mamića, e upravo taj Dinamo, promptno reagirao na samo spominjanje navijačkih sisa u kontekstu tog svetog kluba. U priopćenju se tako tvrdi kako jedna nositeljica para navijačkih grudi nije više povjerenica kluba za Krapinsko-zagorsku županiju, i to od kraja prošle godine.

Njezino ime brže-bolje izbrisano je s internet stranice tog kluba.

Samo jedne sise pale

Ako će itko u Dinamu pokazivati gole grudi, onda će to biti njegov izvršni potpredsjednik Zdravko Mamić. Nikakve povjerenice to neće raditi i nikakve sise, osim Mamićevih, neće se dovoditi u kontekst građanskog - ne seljačkog - nogometnog kluba Dinamo.

Nikada do sada Dinamo se nije oglasio, a kamoli ogradio, od Mamićevih ispada. Ni od trganja majice na Plesu i pokazivanja dlakavih mužjačkih grudi, a kamoli od prostačkih ispada na svakoj drugoj press konferenciji.

Takve pojave slobodno se dovode u vezu sa svetim klubom. Povjereničke grudi nipošto. Takve glasine Dinamo odlučno zatire u korijenu.

Ipak je to jedna fina institucija.

Ni onaj drugi par navijačkih sisa nije bolje prošao.

Nekulturne sise

Ministarstvo kulture najavilo je kako će svoju razuzdanu referenticu u pismohrani novčano kazniti zbog toga što je prekršila etički kodeks i nanijela štetu ugledu te institucije.

Osim što se djevojka nije skinula na radnom mjestu, niti u radno vrijeme, nitko živ nije znao da je ona zaposlenica Ministarstva kulture, niti ju je bilo tko u napadu nemorala poistovjećivao s institucijom Vlade u kojoj sjedi i čovjek kojemu se sudi za ubojstvo iz nehata.

Ako on ne nanosi štetu instituciji čiji je prvi među potpredsjednicima, kakvu to onda štetu nanosi referentica u pismohrani?

Sramota iz pismohrane

Što bi bilo da se obučena zalijevala pivom i povraćala u grmlje? Da je vikala "Za dom spremni", kako to navijači već običavaju? Da se tukla s poljskim huligankama? Bi li i tada bila kažnjena zbog kršenja etičkog kodeksa koji je kršila u svoje slobodno vrijeme ili zbog sramoćenja institucije koja sigurno nema pojma gdje ta mala radi, što radi i tko ju je zaposlio?

Zaboga, po toj logici bi zaposlenici ministarstva trebali biti kažnjavani i zbog prelaženja ceste na crveno svjetlo ili ako ne pokupe iza svog psa. Time također daju lošu sliku o toj instituciji.

A nema sumnje da ta HDZ-ova akvizicija Ministarstva kulture ne bi bila kažnjena za nerad i nesposobnost. Samo za nemoral.

Koga šokiraju sise?

Iako je ovo Hrvatska, ipak se vrijedi zapitati otkud taj poriv za puritanskim iživljavanjem nad dvjema curama koje su se razgolitile 1.500 kilometara od Hrvatske i za razliku od mnogih, nisu svoju golotinju gurale u reality show niti trač rubriku, nego u hrpu (i usta) pijanih navijača?

Zar doista nekoga danas mogu šokirati gole sise?

I zar je doista nekog danas briga što ljudi rade u slobodno vrijeme? Ili što se stavlja na Facebook?

Nije nikakvo čudo da je još najpametniji ispao Božidar Kalmeta, izjavivši kako im on to "u takvim okolnostima ne bi zamjerio".

Hodajuća sramota

Ali zato im to zamjera Vladino ministarstvo koje ni nakon šest mjeseci još nije izleglo novi zakon o HRT-u, što je puno veća sramota od para golih sisa, kao što se od njih ograđuje privatna prćija najsramotnijeg sportskog djelatnika u ovom dijelu Europe.

I tako, nakon one gole guze iz spota Hrvatske turističke zajednice, sada imamo dva para golih grudi kao najbolju turističku reklamu za Hrvatsku.

Očito nije bezveze predsjednik Ivo Josipović prilikom lanjskog gostovanja na Harvardu poručio američkim turistima da je "naše more kristalno čisto, a imamo i prelijepe djevojke”.

Neke su se već bacile na posao.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više