Kraljevskih devet, i tako već 12 godina

Foto: Real Madrid, Getty Images/Guliver Image

"DECIMA", riječ koja prosječnom hrvatskom nogometnom fanu ne znači ništa, posljednjih je tjedana jedna od najčešćih riječi u Madridu i Španjolskoj. Kao da devet naslova prvaka Europe nije dovoljno, opsesija desetim trofejem Lige prvaka dovela je Real Madrid do još jednog finala. Večeras u 20:45 u Lisabonu igraju protiv Atletica.

Titulom najbolje momčadi Europe okitila su se do sada 22 kluba, a na vrhu ljestvice osvajača nalazi se Real Madrid s devet naslova. Prvih pet osvojio je prije gotovo 60 godina u zlatnim vremenima "kraljevskog kluba".

Sve je počelo sa Santiagom Bernabeuom Yesteom koji je početkom pedesetih godina 20. stoljeća izgradio stadion, sportsku akademiju, a onda od Reala stvorio instituciju. Kad je UEFA 1955. odlučila po uzoru na južnoameričku ligu napraviti kontinentalno natjecanje Real je bio među osnivačima.

Već prvo izdanje, u kojem je sudjelovalo 16 europskih klubova, Madriđani su osvojili pobjedom 4:3 nad francuskim Reimsom na krilima nenadmašnog Alfreda di Stefana.

Naredne sezone u finalu su porazili Fiorentinu sa 2:0 na svom terenu u Madridu, a treći trofej podigli su pobjedom protiv Milana na Heyselu. U četvrtoj sezoni Kupa prvaka Reims je imao priliku za osvetu zbog poraza u premijernom finalu, ali Real je lako slavio sa 2:0 za četvrti uzastopni naslov.

Peti naslov morao se osvojiti na poseban način. Protiv Eintrachta iz Frankfurta, predstavnika Zapadne Njemačke Real je na Hampden Parku slavio sa čak 7:3 uz četiri gola legendardnog Ferenca Puškaša i hat-trick Di Stefana. Do danas niti jedno finale nije srušilo taj rekordni zbog golova. Madriđani su dobili trofej u svoje stalno vlasništvo i za vijeke vjekova urezali svoje ime u povijest svjetskog nogometa.

U sezoni 1960/1961 u četvrtfinalu je Realov niz prekinula Barcelona koju je u finalu porazila Benfica. Portugalski velikan uzeo je europsku krunu i naredne sezone pobjedom protiv Reala u finalu 5:3 na krilima legendarnog Eusebija. Dvije godine kasnije Real je opet dospio do finala, ali u Beču je Inter bio bolji sa 3:1. Tek nakon šest godina posta Real je upisao i šesti naslov, vratio se na vrh pobjedom nad Partizanom 2:1 u Bruxellesu.


Uslijedile su duge godine čekanja do finala u Parizu 1981. godine, koje je označilo samo polovicu puta do sljedećeg naslova. Pred 50 tisuća gledatelja Redsi legendarnog Boba Paisleyja, trostrukog prvaka Europe, slavili su protiv ekipe Vujadina Boškova golom Kennedyja u 82. minuti.




Prošle su osamdesete, i devesetima se bližio kraj, kao i dominaciji talijanskih klubova, a u Madridu su se rađali "Galacticosi" koji su donijeli posljednje tri europske krune.

U finalu 1998. godine Real je naletio na Zidaneov i Del Pierov Juventus u spektaklu na Amsterdam Areni. Predrag Mijatović zabio je jedini gol za pobjedu Španjolaca u 66. minuti. Jupp Heynckes vodio je do trofeja momčad za koju su igrali Roberto Carlos, Raul, Seedorf, Redondo, Hierro i Davor Šuker.

Dvije godine kasnije odigrano je posljednje španjolsko finale u Ligi prvaka. Real je Valenciju u Parizu porazio sa 3:0 uz golove Morientesa, Raula i McMannamana.

Na vrhuncu "galaktičkog" ludila 2002. godine stigao je i posljednji, deveti naslov prvaka Europe. Raulu, Carlosu i stalima pridružene su najveće i najskuplje zvijezde tog vremena Zidane, Figo, Makelele, koje su u finalu u Glasgowu sa 2:1 porazile tada moćni Bayer Leverkusen.

Na drugom mjestu po broju osvojenih titula je Milan sa sedam, a zatim slijede Liverpool i Bayern sa po pet naslova.


Atletico Madrid je do sada bio u jednom finalu, 1974. godine kada je izgubio od Bayerna.

Sva finala Real Madrida u Kupu/Ligi prvaka

1956 Pariz: Real Madrid - Stade Reims 4:3
1957 Madrid: Real Madrid - Fiorentina 2:0
1958 Bruxelles: Real Madrid - Milan 3:2
1959 Stuttgart: Real Madrid - Stade Reims 2:0
1960 Glasgow: Real Madrid - Eintracht Frankfurt 7:3
1962 Amsterdam: Benfica - Real Madrid 5:3
1964 Beč: Inter Milano - Real Madrid 3:1
1966 Bruxelles: Real Madrid - Partizan 2:1
1981 Pariz: Liverpool - Real Madrid 1:0
1998 Amsterdam: Real Madrid - Juventus Torino 1:0
2000 Pariz: Real Madrid - Valencia 3:0
2002 Glasgow: Real Madrid - Bayer Leverkusen 2:1

LJESTVICA OSVAJAČA:

9 - Real Madrid
7 - Milan
5 - Liverpool, Bayern München
4- Ajax Amsterdam, Barcelona
3 - Manchester United, Inter Milano
2 - Benfica, Nottingham Forest, Juventus Torino, Porto
1 - Celtic Glasgow, Feyenoord Rotterdam, Aston Villa, Hamburger SV, Steaua Bukarešt, PSV Eindhoven, Chelsea, Crvena zvezda, Olympique Marseille, Borussia Dortmund

Pročitajte više