Legenda priznala: 15 godina igrači u reprezentaciju dolaze na odmor

Foto: Guliver Image/Getty Images, Hina

REMI s Azerbajdžanom, poraz u Norveškoj i Hrvatska je s prvog mjesta kvalifikacijske skupine pala na treće mjesto koje vodi tek u dokvalifikacije.
 
> ANKETA: Više od 25 tisuća navijača traži hitnu smjenu Kovača
 
> Kovač nije siguran, Šuker: Izvršni odbor odlučit će u srijedu!
 
> Kovačevi igrači priznali: Više nismo momčad
 
> Kovač prozvao igrače: Pitajte njih zašto se ne bacaju na glavu!
 
> Dosta je: Ova Hrvatska i Mamićev pijun ne smiju na Euro
 
Kovačeva Hrvatska ne izgleda kao momčad, priznali su to i sami reprezentativci, a i sam izbornik ih je optužio da se nisu dovoljno trudili u Oslu. Ujedno bi utakmica u Oslu mogla biti posljednja za Kovača na klupi Hrvatske budući da će u srijedu Izvršni odbor HNS-a raspravljati o njegovoj budućnosti.
 
Provjerili smo što o posljednjim utakmicama i aktualnoj situaciji u reprezentaciji, nimalo ugodnoj, misli Dražen Ladić, legendarni vratar ''Vatrenih'', jedan od najzaslužnijih za svjetsku broncu 1998.
 
''Ovo što se dogodilo u zadnjih par dana, najprije protiv Azerbejdžana, a onda i protiv Norveške,  nimalo me ne čudi. Pa ljudi, osvijestimo se, probudimo se, pa ovakvo stanje nije od jučer, to se događa posljednjih 15 godina. Čim ostvarimo neki dobar rezultat odmah s njime u paketu dolazi euforija. Puna su nam usta priča o titulama, o moćnim Hrvatima, o ovome, o onome. A onda, dva loša rezultata i sve to splasne i kreće i hajka, brutalna hajka. 
 
 
Niti jedna sredina, pa ni hrvatska nogometna reprezentacija nije imuna na trulež koji obitava u njenoj sredini. Bez obzira što velika većina igrača dolazi iz stranih klubova, čim dođu u ''naše dvorište'', potpadnu pod taj utjecaj u svega nekoliko minuta". 
 
Dobri smo, no svjetska klasa nismo. Tko je to osim Modrića stožerni igrač u svom klubu?
 
"Nejasno mi je kad čitam ili slušam kad se o hrvatskom nogometu priča kao o nekom svjetskom čudu, kao da smo puni klasnih igrača koji su stožerni igrači u najvećim svjetskim klubovima. Ma o čemu vi ljudi pričate? Kakvi svjetski klubovi, kakvi stožerni igrači.
 
Spustimo malo loptu na zemlju i prihvatimo činjenicu da smo europski prosjek, ništa više, ništa manje od toga. U redu, Luka Modrić je klasa u Realu, Ivan Rakitić nametnuo se u Barceloni. No, recite mi što dalje, tko je još vođa u tim najvećim svjetskim klubovima. A čitajući naše medije stječe se dojam da smo najbolji na svijetu. Žao mi je ako će ovo nekoga zasmetati, ali nismo".
 
"Danas ovu reprezentaciju može voditi bilo tko, ja , vi, Marko ili Đuro"
 
"Što se tiče Nike, mislim da je krenuo jako dobro, da je ta reprezentacija na početku imala i glavu i rep, no sad vidim da je i on pogubio konce i mislim da je stanje takvo da se sad teško što može napraviti i popraviti. Mislim da bi rezultati bili isti da reprezentaciju vodite vi, ja, Marko ili Đuro. 
 
Pričati o njegovoj smjeni, za mene je malo deplasirano. Kod nas svaki izbornik proživljava istu stvar, imao on jedan dan iskustva ili 20 godina. Nakon jednog dobrog rezultata taj je najprije spasitelj, a nakon mjesec dana svi ga žele pokopati. Problem hrvatskog sporta u cjelini je da mi stalno pričamo o nekim šok terapijama, dok se vani radi studiozno, strpljivo i planski. Strpljenje je ključ, a kod nas je ono nepoznanica. 
 
Također, nakon što smo uvjerljivo pobjeđivali Azere i Norvešku u prvim susretima, svi su nas vidjeli u borbi za zlato u Francuskoj, a nitko se nije usudio kritički analizirati i te susrete. Nemojte mi samo reći da smo mi tada igrali neke čudesne utakmice. Igrali smo loše, bezidejno, a tada nas je mazila sreća jer smo golove davali i kad bi puknuli s tramvajske stanice. Sad nam se to vratilo, golove nismo mogli zabiti ni iz puno čistijih prilika, a Norvežani su znali to kazniti".
 
"Ne mogu shvatiti zašto u reprezentaciji postoje ''svete krave'' koje moraju igrati vječno"
 
"Ono što me posebno brine, činjenica je da u ovoj reprezentaciji postoji jedan dio igrača, njih nekolicina kojima je vrijeme prošlo, no nitko ih se ne usudi dirati, kao da su neke ''svete krave''. Naravno, isključivo sam protiv da se greške pojedinaca izvlače iz konteksta i javno te pred svima seciraju. I sami dobro znate kakve sam ja sve greške imao u karijeri.
 
Međutim, ne mogu vjerovati da ova reprezentacija, da ovaj Savez nema neku osobu koja će se zahvaliti nekim igračima, a ne iz straha za vlastitu kožu mudro šutjeti. Najprije, s takvim pristupom čine štetu tim igračima, a samim tim i reprezentaciji, koja bi trebala i morala biti iznad svakog pojedinca".
 
 
"Frajeru, nemoj ništa ni govoriti, nego izađi na teren i pokaži tko si i što si"
 
"Probudimo se i priznajmo ono što je jasno. Većina reprezentativaca odaziva se da bi došla malo doma, odmorila se od kluba, vidjela prijatelje i obitelj, proveselila se. Zadnjih 15 godina to je tako. Zašto to ne priznati?
 
Slušam zadnjih dana izjave igrača. Pa što je to? Kao da jedan od drugog prepisuju. ''Idemo skupiti glave''…. Pa kakve su to izjave? Je li moguće da nitko od njih nije u stanju nešto pametno reći? Ili, kad malo bolje razmislim, frajeru, nemoj ništa ni govoriti, nego ako si pravi izađi na teren i pokaži tko si i što si, a nemoj se skrivati iza jeftinih floskula i frazetina".
 
"Kovač me iznenadio napadom na igrače, ali čisto sumnjam da bi Modrić u Realu kritizirao trenera zbog taktike"
 
"Iskreno, nakon poraza protiv Norveške, začudio me potez Nike Kovača, koji se onako javno obrušio na igrače. Mislim da to nije njegov posao, da to tako javno radi, no s druge strane, on je izbornik i na njemu je odgovornost.
 
Međutim, taštine igrača me brinu. Oni se ponašaju upravo onako kako misle da se mogu ponašati. Čisto sumnjam da bi se Luka Modrić u Realu usudio kritizirati trenera zbog taktike koja mu se ne sviđa.
 
No, u našem društvu je ionako sve dozvoljeno, nitko za svoje postupke ne odgovora, pa zašto bi igrači bili izuzetak?''.
 

Pročitajte više