Liga prvaka 2012.: Chelsea, Messi i Dinamo ispisali povijest

Foto: AFP

PREGLED sportske 2012. godine nastavljamo s najpopularnijim klupskim nogometnim natjecanjem na svijetu - Ligom prvaka. Jubilarna 20. sezona UEFA-ine lige koja okuplja europsku elitu pripala je, po prvi put u povijesti, londonskom klubu. Chelsea je nakon desetljeća pokušaja konačno stigao do trofeja kojeg su na Stamford Bridgeu najviše željeli, a u razočaravajućem minhenskom finalu na penale su porazili veliki Bayern.

>>> OVDJE PROČITAJTE ŠTO SE JOŠ DOGAĐALO NA SPORTSKIM BORILIŠTIMA U 2012. GODINI

Chelseajevo uskrsnuće pod Robertom Di Matteom

Početkom proljetnog dijela sezone Bayern i Real Madrid činili su se kao jedine momčadi koje bi mogle oteti naslov Barceloni, dok je Chelsea, pod vodstvom Andrea Villas-Boasa, bio na pragu ispadanja nakon 3:1 poraza od Napolija u osmini finala. "Novi Mourinho" je odletio, a uzde privremeno preuzeo njegov pomoćnik Roberto di Matteo, koji je u uzvratu u Londonu izborio prolaz dalje zahvaljujući pogotku Branislava Ivanovića u produžetku za 4:1 i četvrtfinale.

Drugi talijanski predstavnik i prvak iz 2010. godine Inter iz Milana doživio je katastrofu ispavši od Marseillea, Milan je izbacio Arsenal, a senzaciju je priredio ciparski APOEL izbacivši Lyon na penale. Dok je Barcelona gazila Bayer uz pet golova Lionela Messija na jednoj utakmici, Bayern je  sa 7:0 razbio Basel uz četiri gola Marija Gomeza za prolaz u četvrtfinale.
 


Bayern zaustavio Mourinhov "stroj", Olić izbacio Marseille

S lakoćom su četvrtfinale odradili Bayern (dva gola zabio je Ivica Olić, op.a.) i Real, Chelsea se provukao s dvije minimalne pobjede protiv Benfice, a Katalonci su još jednom bili kobni za "rossonere". U polufinalu Bavarci su na koljena bacili Josea Mourinha koji je Realom četvrti put u karijeri zaustavljen u polufinalu. Sa po 2:1 slavile su obje momčadi, a na penale na Santiago Bernabeuu slavili su Nijemci. U drugom sudaru divova Chelsea je odigrao možda najveću utakmicu u klupskoj povijesti i s igračem manje nadoknadio zaostatak od dva gola za konačnih 2:2 na Camp Nouu, nakon pobjede 1:0 u Londonu. Messi je promašio penal i pogodio stativu, a Chelsea izborio finale s Bayernom. Bivšim prvacima Barceloni, utješna nagrada bile su pojedinačne nagrade. Lionel Messi četvrtu sezonu zaredom bio je najbolji strijelac Lige prvaka, dok je njegov suigrač Andres Iniesta proglašen najboljim igračem.

Drogbin junački oproštaj u utakmici godine


Titula je ipak otišla u London. Bayern je na svom terenu u prepunoj Allianz Areni poražen na penale. Bilo je to "finale rezervi", jer su prvotimci Bayerna i Chelseaja, njih čak sedmorica, zbog suspenzija i ozljeda gledali utakmicu s tribina. Di Matteo je "catenacciom" zaustavio Bavarce koji su tek u 83. uspjeli zabiti preko Mullera, ali titula junaka otišla je Didieru Drogbi koji je u posljednjoj utakmici za "plave" konačno uzeo toliko željeni trofej. Drogba je u 88. izjednačio i donio produžetke, a u dramatičnoj završnici Petr Čech obranio je Robbenu penal, i jedanaesterci su odlučili pobjednika. Oliću i Mati vratari su obranili, a nakon Schweinsteigerove stative, Drogba je zakucao za pobjedu.
 


Roberto Di Matteo Romanu Abramoviču donio je ono što mu nisu uspjeli najskuplji treneri svijeta, a legenda londonskog kluba osigurao si je stalni posao, kojeg ipak nije dugo zadržao. Neki uspjeh Chelseaja pripisuju Abramovičevim vezama s Gazpromom, ruskim energetsmim gigantom koji je ovog ljeta postao jedan od glavnih sponzora UEFA-inog cijenjenog natjecanja, a od ranije financiraju Schalke, Zenit i Crvenu zvezdu. Ranije se Gazpromov veliki projekt Zenit povezivao s ruskim tajkunima i podzemljem nakon što su senzacionalno izbacili Bayern u Europa ligi 2008. godine da bi kasnije i osvojili trofej. Prošlog ljeta klub iz Sankt Peterburga potrošio je stotinjak milijuna eura za dovođenje dvije zvijezde Porta i Benfice Hulka i Witsela.



Najljepši golovi Lige prvaka 2011/2012 prema Uefi:


1. Iniesta (Barcelona - V. Pilsen, 2-0)
2. Boateng (Milan - Barcelona, 2-3)
3. Valbuena (B. Dortmund - Marseille)
4. Perišić (B. Dortmund - Arsenal, 1-1)
5. Ramires (Barcelona - Chelsea, 2-2)
6. Hulk (Porto - Shakhtar, 2-1)
7. Meireles (Chelsea - Benfica, 2-1)
8. C. Ronaldo (R. Madrid - APOEL Nicosia, 5-2)
9. Tošić (R. Madrid - CSKA Moskva, 4-1)
10. Van der Wiel (Ajax - D. Zagreb, 4-0)

Eksplozija Falcaa i madridskog Atletica

U predvečerje nove sezone Chelsea je s madridskim Atleticom igrao za potvrdu titule najbolje europske momčadi, no Superkup je još jednom uzeo osvajač Europa lige. Bila je to čudesna večer čija je zvijezda bila samo jedno ime - Falcao. Sa hat-trickom u prvom poluvremenu osigurao je pobjedu Španjolcima i upisao se u povijest europskog nogometa. Kasnije je Chelsea ispustio i naslov svjetskih prvaka porazom od brazilskog Corinthiansa u finalu.

 

Burna jesen među elitom: Arapski milijuni gurnuli Malagu i PSG među elitu, Chelsea i City se "utopili" u skupinama

Nova sezona Lige prvaka donijela je neke nove igrače, a ruske milijune zamijenili su arapski. Doduše, s polovičnim uspjehom. Malaga i Paris St. Germain superiorno su prošli skupine, dok se engleski prvak Manchester City, od kojeg su šeici puno očekivali, utopio u "skupini smrti" s Borussijom Dortmund, Real Madridom i Ajaxom. Utopio se i Chelsea pored Juventusa i Šahtara, te je postao prvi branitelj naslova koji je ispao već u skupini. Roberto di Matteo završio je svoj posao, a Rafael Benitez vodit će Chelsea kroz Europa ligu. I Zenit će nastaviti u "rezervnoj Ligi prvaka", a ruske investicije branit će samo Schalke.

Prvo iznenađenje u novoj sezoni Lige prvaka priredio je luksemburški Dudelange izacivši u 2. pretkolu Red Bull Salzburg čime je osigurao zagrebačkom Dinamu status nositelja, kojeg su "modri" gotovo propustili protiv Ludogoreca, no o europskim avanturama hrvatskog prvaka čitat ćete u posebnom pregledu.

Real i City odigrali "ljepoticu" jeseni

Real Madrid s Mourinhom na klupi opet je jedan od glavnih favorita natjecanja, a europsku sezonu otvorili su "utakmicom od milijardu eura" protiv Manchester Cityja. U najljepšoj utakmici jeseni Madriđani su pobijedili s 3:2, ostali neporaženi u uzvratu, ali protiv Dortmunda uzeli su samo bod u dvije utakmice te pokazali kako Mourinho još nije pronašao pobjedničku formulu.

 


Malaga, Schalke, Borussia Dortmund i Juventus fazu po skupinama završili su bez poraza, no niti jedna momčad nije dominirala kao PSG koji je u grupi s kijevski i zagrebačkim Dinamom te Portom upisao pet pobjeda i poraz. S velikim ambicijama krenuo je Šahtar koji je izgurao Chelsea pobjedom u Donjecku, dok su Milan i Arsenal jedva prošli u drugi krug.

Treba spomenuti odlično izdanje rumunjskoj Cluja, koji je u posljednjem kolu izgubio drugo mjesto od Galatasarayja unatoč pobjedi na Old Traffordu, dok je BATE Borisov priredio je dvije senzacije pobjedom protiv Bayerna 3:1 i kod Lillea istim rezultatom. Po lošemu će ovu jesen u Ligi prvaka pamtiti zagrebački Dinamo, koji je u posljednjoj minuti posljednje utakmice zabio gol za prvi remi nakon 11 poraza.
 

U 96 utakmica po skupinama padalo je tri gola po susretu, a ljestvicu nakon šest kola predvode Cristiano Ronaldo i Burak Yilmaz sa šest golova.

U osminu finala prošla su sva četiri španjolska i tri njemačka predstavnika, po dva predstavljaju Italiju (Milan, Juventus) i Englesku (Arsenal, Manchester United). Ovdje pročitajte koje ćemo velike europske dvoboje gledati u osmini finala Lige prvaka.


Na proljeće se u osmini finala susreću:
Arsenal - Bayern
Celtic - Juventus
Galatasaray - Schalke
Šahtar - Borussia Dortmund
Milan - Barcelona
Real Madrid - Manchester United
Valencia - PSG
Porto - Malaga

Pročitajte više