Mamić za Index ispred Dinamove kapelice: Dovodim Eduarda. I neću mu uzeti 20 posto!

Foto: Damir Krajač / Cropix

"OKUPLJANJE reprezentacije za utakmicu sa Škotskom iskoristit ću za razgovor s Eduardom. Želim ga u Dinamu i među nama nema zle krvi." otkrio je Dinamov gazda za Index nakon euharijstijskog slavlja, kojim je ispod južne tribine Maksimira otvorena kapelica Svetog Josipa.

Dinamo je otvaranje kapelice predstavio kao vrhunac završetka radova na uređenju trošnog prostora pod jugom, koji je nakon nekoliko mjeseci i par milijuna kuna, preoblikovan u zdanje reprezentativne kategorije.

A da bi takva bila i Dinamova momčad, prije svega prilično jalovi napad, Mamić je krenuo u ofenzivu za sinom razmetnim, neprežaljenim Eduardom da Silvom, jer općepoznato je da Dinamo od njegove prodaje Arsenalu u ljeto 2007., nije našao ni blizu dostojnu zamjenu brazilskom golgeteru s hrvatskom putovnicom.

"Eduardu smo provjerenim kanalima poslali više od signala da ga jako želimo i nema nikakvog razloga da do njegovog povratka ne dođe", uvjeren je Mamić.

Ali, niste li na suprotnim stranama u sudskom procesu, u kojem od njega potražujete značajan novčani iznos na osnovu ugovora, po kojem vam je morao isplaćivati postotak od svojih zarada?

"Nikad nisam imao ništa protiv Eduarda, ali znate kako je, ponekad s nekim završite i na sudu. Bilo je tu i nekih ružniih stvari, ali mi njega bespogovorno želimo."

Što je onda s veliki iznosom koji od njega potražujete i koliki je uopće novac u pitanju? Hoćete li to "prebiti" njegovim potpisom za Dinamo?

"Ne bih sad govorio o tome, to bi stvarno sad bilo deplasirano i nepotrebno u ovom trenutku."

Pretpostavimo da Eduardo dođe u Dinamo i to recimo za milijun eura, koliko ste mu ponudili prije dva mjeseca, na prošlom sudskom ročištu. Hoćete li u skladu s vašim osporavanim ugovorom, uzeti 20 posto od primanja, pa da to ne bude milijun, nego njemu 800, a vama 200 tisuća eura?

 "A ne, ne. Mojih 20 posto od njegove zarade, bilo je dogovoreno samo za Eduardovu zaradu u inozemstvu!"

Eduardo prije dva mjeseca na Mamićevu ponudu da se vrati za milijun eura: Nemam komentara


Foto: Guliver Image/Getty Images

Hm, Eduardo tvrdi da je i za vrijeme njegova igranja u Dinamu bila ista praksa: "Svaka tri mjeseca od Mamića sam dobivao pet tisuća eura, od kojih sam tisuću morao davati Zdravkovom sinu Mariju", izjavio je prije dva mjeseca na sudu, ali pustimo sada te "sitnice".

Da Silva je nedavno napunio 30 godina i u razdoblju je karijere kada se lovi "posljednji ugovor", drugim riječima, zadnja prilika da bogato kešira golgetersko umijeće. U Šahtaru, u koji je iz Arsenala prešao 2010.,odlično je plaćen, ali igra premalo.

Ove sezone samo je 11 puta bio starter u ukrajinskom prvenstvu, uz tek dva gola, u Ligi prvaka jedan nastup u "prvoj", bez gola i s takvom statistikom ne samo da će se teško prodati nakon što mu iduće godine istekne ugovor s Ukrajincima, nego mu je problem osigurati mjesto u hrvatskoj reprezentaciji, koja dogodine igra SP u njegovom Brazilu.

Eduardo je posebno motiviran za to natjecanje, osim očitih razloga, jer spletom nesretnih okolnosti, prije svega teškog loma noge u veljači 2008., propustio je velika natjecanja kada je bio u naponu snage: EP 2008., a posljedično i SP dvije godine kasnije. Na Euro 2012, Bilić ga je vodio, ali turistički, tek kao treći izbor, iza Mandžukića i Jelavića.

Kako bi ostao u Štimčevom najužem krugu, mora igrati. Mamić dakako to zna, kao i da se Eduardu trenutno ne smiješe atraktivne ponude i zato mu je poslao svoju. Mjesto u momčadi mu je zajamčeno, kao i nastup u Ligi prvaka, a i izbornik Štimac bi pozdravio ovu pomirbu. Nakon vatrenog sudskog ročišta u ožujku, na kojem je Mamić Eduarda zvao "ljubavi", napadač je na novinarsko pitanje o Mamićevom pozivu da se vrati u Dinamo, rekao: "Nemam komentara".

Pročitajte više