Marin Leovac: Zbog Matjaža Keka danas i europske momčadi na Kantridi igraju bunker

Foto: HNK RIJEKA

PREMDA je Rijekin nezaustavljivi pohod po Europi i domaćem nogometnom prvenstvu ovog vikenda zaustavila Lokomotiva, koja je prekinula gotovo pa nestvaran niz od čak 16 pobjeda, momčad s Kantride ušla je u sezone kao nikad do sada. Redale su se pobjede, nizali su se uspjesi, a jedan od najvažnijih kotačića u sjajnom stroju Matjaža Keka je definitivno fantastični Marin Leovac, lijevi bek, koji je sve samo ne klasični bočni igrač. Leovac je tipičan primjer modernog igrača, koji podjednako dobro igra na više pozicija u momčadi, a premda je obrambeni igrač, sve se više nalazi i pred protivničkim golom i postiže ključne golove.

Večeras Rijeka gostuje u Tiraspolju kod Sheriffa, nezgodne moldavske momčadi koja je i u Rijeci u prvoj utakmici play-offa Europa lige pokazala da zna igrati nogomet te je tako najavila da će se Riječani  itekako morati oznojiti ako misle ponoviti uspjeh od lani i igranje u nekoj od grupa Europa lige. Rijeka je na Kantridi pokazala da je bolja momčad od Moldavaca, no mreže su mirovale sve do 86. minute, kad je jedini gol postigao baš Marin Leovac. Hoće li ta zaliha iz Rijeke biti dovoljna za uzvrat, vidjet ćemo večeras, a o sjajnoj sezoni Rijeke i njegovoj ulozi u istoj, razgovarali smo s Marinom Leovcem.

Koja je tajna Rijekinog uspjeha?

Nema tu neke velike tajne. To je spoj našeg rada i truda. Od kad sam ja došao u Rijeku treniramo vrlo kvalitetno, momčad i stručni stožer dišu jedno za drugog. Sve to sad dolazi na naplatu. Još kad uz sebe imamo fenomenalne navijače sve je lakše. Na Kantridi uvijek imamo odličnu podršku, ali i na strani nam Armada daje veliki poticaj. Od njih zaista dobivamo dodatnu snagu. Tako je bilo i u Budimpešti ili npr. na finalu Kupa u Zagrebu. Mi igrači često ostanemo bez riječi.

Može li Rijeka ove godine biti prvak?

 Mislim da i dalje nije vrijeme da pričamo o tome. Tek je početak prvenstva. Nama je cilj u ovom trenutku ulazak u Europsku ligu, to nam je sljedeći korak. Imamo jaku momčad i dosta širok kadar, ali o prvenstvu je rano pričati.

Čestitke na sjajnim igrama i golovima. Je li vam trener Kek dao dozvolu da idete češće u napad i pucate, ili ste sada "otkrili" svoju novu sposobnost?

 Ni jedno ni drugo. Ja sam oduvijek bio takav igrač koji je ofenzivno orijentiran. Ako imam prostora, uvijek idem naprijed. U Rijeci odlično surađujem ili sa Sharbinijem ili sa Kvržićem ili s Jugovićem koji igraju na mojoj strani pa mi je tada puno lakše. Dobro se osjećam kad igram s njima, ali to i ne čudi jer se odlično poznajemo.

Odlično igrate na poziciji lijevog beka, dakle tip ste igrača kakvih inače uvijek nedostaje. Koje rivale iz HNL-a bi istaknuli kao dobre na vašoj poziciji?

 Ne volim pričati ni o sebi a kamoli o drugima. Neka drugi procjenjuju. Ali mislim da u Hrvatskoj ima još dosta kvalitetnih igrača na toj poziciji.

Kako ste iz Austrije Beč završili u Rijeci, odnosno je li vam netko "dobronamjeran" govorio da je to korak natrag u karijeri?

Puno sam se savjetovao s drugim ljudima oko mog prelaska u Rijeku. Ja pred kraj mog boravka u Austriji nisam igrao puno, a svakom igraču je želja igrati. Kad sam čuo da Rijeka traži lijevog beka, savjetovao sam se s Bjelicom koji dobro poznaje Hrvatsku, ali sam nazvao i mog prvog trenera Tihomira Dragoslavića, koji je nekad igrao za Rijeku i koji mi je puno dobrih stvari pričao o klubu. Pričao sam i s Nikolom Pokrivačem koji je tada bio u Rijeci i svim su mi o ovom projektu pričali u superlativima. Sve se ispostavilo – istinitim.

 Nenad Bjelica, vaš bivši trener, jako je cijenjen u Hrvatskoj, recite nam nešto o njemu kao njegov bivši igrač?

 Mogu o Nenadu reći sve najbolje. Vrhunski trener i odličan čovjek. Puno je radio s igračima u Austriji i to ne samo s onima koji su igrali nego apsolutno sa svima. Bio je prema svima korektan i bio nam je velika podrška.

Matjaž Kek, kako tumačite taj "fenomen"?

Ja u njemu vidimo pravog trenera i šefa. On je u kratko vrijeme uspio dovesti Rijeku do te razine da na Kantridi skoro svatko igra bunker. Nije to bilo baš tako prije Keka. Svaka čast njemu i njegovom radu, neka se što duže zadrži ovdje.

Je li istina da Vas je i Dinamo želio dovesti dok ste bili u Austriji?

Interesa je bilo, ali nikakvih konkretnih akcija.

Imate li ponuda iz jačih liga nakon odličnih utakmica za Rijeku?

Ništa što ja znam.

Pročitajte više