McEnroe o legendarnom rivalstvu s Lendlom: "Ja sam bio Rocky, a on Ivan Drago"

Foto: AFP

RIVALSTVO Lendl-McEnroe jedno je od najvećih u povijesti tenisa, a John McEnroe se u intervjuu za Eurosport prisjetio tih trenutaka i ponovno "bocnuo" najvećeg suparnika.

Sve je počelo 1980. godine kada je McEnroe dvaput pobijedio Lendla. Čeh mu je uzvratio u sljedeće dvije godine kada je u sedam mečeva protiv Amerikanca izgubio samo jedan set. Mcenroe Lendlu u tim godinama nije mogao ništa na terenu, ali je dominirao van njega:

"Ja imam više talenta u malom prstu, nego Lendl u cijelom svom tijelu", jedna je od izjava koja je obilježila njihovo dvanaestogodišnje rivalstvo.

Najpoznatiji njihov dvoboj je finale Roland Garrosa 1984. godine. McEnroe je do finala imao omjer 42:0 u toj sezoni, a Lendl je poražen u sva u četiri Grand Slam finala koja je igrao. Bio je i na pragu petog poraza, gubio je 2:0 u setovima, ali je uspio okrenuti meč i osvojiti prvi od osam Grand Slam naslova.

"Bilo je to kao Rocky protiv Ivana Drage u Rockyju 4. Amerikanac protiv mašine, tako mi je to izgledalo", opisao je McEnroe legendarno finale u Parizu koje je označio najtežim porazom u karijeri.

"Među nama je uvijek postojalo uzajamno poštovanje iako smo se borili na terenu i van njega. Kako godine prolaze shvatite da vam je to bio najbolji period života i da smo jedan drugog napravili boljim igračem, a da se danas možemo s osmijehom prisjećati tih trenutaka", objasnio je McEnroe i dodao da je danas u mnogo boljim odnosima s Lendlom, koji je od prošle sezone trener Andyja Murraya. Ukupno su odigrali 36 mečeva, a "Drago" je "Rockyja" u karijeri pobijedio 21 put.

McEnroe se dotakao i najboljih na svijetu, Novaka Đokovića i Rogera Federera.

"Volio bih kada bi Federer i Đoković pokazivali mnogo više emocija. Ako nastave ovako do 35. godine obojica će dobiti čireve. Uopće mi nije jasno kako mogu spavati sa svim tim emocijama. Možda im pogled na račun pomaže u tome jer zarađuju mnogo više od nego što smo mi nekada."

Pročitajte više