Mourinho na koljenima: Bayern u finalu Lige prvaka!

NAKON šokantnog ruleta jedanaesteraca minhenski Bayern plasirao se u finale Lige prvaka, postavši tek treća momčad u povijesti koja će imati priliku igrati finale na svom terenu.

Umjesto El Clasica na Allianz Areni dvoboj "rezervnih momčadi" Bavaraca i Bluesa

Tamo će se suprotstaviti još jednom velikom ovosezonskom iznenađenju, londonskom Chelsea, koji je u dvije utakmice bio bolji od favorizirane Barcelone. Veliki Jose Mourinho tako je izgubio svoje četvrto polufinale najcjenjenijeg klupskog nogometnog natjecanja svijeta, a tragičari kraljevskog kluba bili su Ronaldo, Kaka i Sergio Ramos koji su promašili kaznene udarce. Prije početka sezone mnogi su najavljivali kako ćemo na Allianz Areni gledati El Clasico, uz obrazloženje kako Real i Barcelona igraju daleko najbolji nogomet na kugli zemaljskoj. Rasplet je ponudio draž kakvu samo nogomet može ponuditi, pogotovo što će zbog ozljeda i kartona iz minhenskog finala izostati čak sedam prvotimaca Bayerna i Chelsea. U finalu dvoboj "rezervnih" momčadi Bavaraca i Bluesa kao pljuska Mourinhu, Guardioli i njihovim preskupim zvijezdama.

Realovci nakon El Clasica imali snage za 45 minuta, ostalo je bilo mučenje

I dok je Chelsea u finale prošao u rijetko viđenoj igri mačke i miša, na Santiago Bernabeu gledali smo dijametralno suprotan dvoboj. Dvije moćne momčadi sudarili su se na blještavoj madridskoj pozornici, a prilike i lijepi potezi prštali su na sve strane. Indikativan je bio podatak kako su u prvih pola sata obje momčadi ukupno uputili nevjerojatnih 14 udaraca na gol. Ipak, vidljivo je bilo kako El Clasico  prilično potrošio Mourinhove igrače, a kako je susret odmicao sve je više nalikovao onom na Allianz Areni gdje su vezni igrači Bayerna dobar dio utakmice vodili glavnu riječ na sredini terena. Mourinho je pokušavao spasiti situaciju kasnijim uvođenjem Granera i Kake, ali isto nije donijelo ploda. Bavarci su na kraju imali premoću posjedu lopte i prilikama, a ukupni je dojam kako su u dvije utakmice bili bolja momčad.

Obrana Bavaraca najslabija karika Heynckesove momčadi

Obrana Bayerna naizgled je sastavljena navrat-nanos, i Badstuber i Boateng nekada igrali kao bočni igrači, dok je lijevi bek David Alaba cijeli juniorski i prvu godinu seniorskog staža okupirao poziciju srednjeg i lijevog veznjaka. Na početku ove godine nametnuo se i postao neizostavan član bavarske momčadi, međutim koliko god brz, kreativan Alaba bio, limit u defenzivi očit je. Mourinho je lukavo uočio priliku, Di Maria je odgovorio na pravi način, napravivši u uvodu susreta dar-mar na desnoj strani, što je na koncu rezultiralo i kaznenim udarcem za kraljevski klub. Naravno, i Bavarci nisu iskoristili nekoliko sjajnih prilika, međutim njihov stoperski dvojac bio je daleko ispod razine polufinala Lige prvaka, a samo su sreća i nepreciznost domaćina spasili Bavarce od ispadanja.

"Bolest Pranjić" - Alaba sjajno lijevo krilo, ali osrednji lijevi bek

No, isti taj Alaba režirao je dvije sjajne prilike za momčad Juppa Heynckesa. U 8. minuti mladi Austrijanac prošao je u trku gotovo 50 metara, pretrčao tri madridska igrača, da bi na koncu njegov odličan centaršut Robben neometan s pet metara poslao nebu pod oblake. Bio je to uistinu nevjerojatan promašaj, baš kao što je i nevjerojatna bila glupost Marija Gomeza koji je u samom finišu susreta propustio nevjerojatnu šansu. Alaba je opet bio začetnik akcije, nevjerojatnom loptom uposlio je Robbena koji se po prvi put na susretu odlučio dodati da bi se njemački reprezentativac odlučio na dribling, a šansa otišla u nepovrat.

A gdje je Franck Ribery?

Ribery je ove sezone za Bayern odigrao 46 utakmica, a upisao je 16 golova i 24 asistencije, međutim na Santiago Bernabeu Francuz je iščezao nakon prvog sučevog zvižduka. Ribery je istina pretrčao preko 12.000 metara, ali nije uputio nijedan jedini udarac na gol. Nije imao nijedno kvalitetnije ubacivanje, a upisao je tek četiri napravljena i pet pretrpljenih prekršaja. Čudesno skromna partija ponajboljeg igrača današnjice kojeg su mnogi vidjeli kao jednog od glavnih aktera madridskog polufinala. Početkom prvog produžetka Heynckes je napokon shvatio da ulja u toj svijeći više nema i da ga bezrazložno čeka pa je priliku dobio mladi Muller.

CR7 ne može sam: Ronaldo briljirao do kaznenih udaraca

Dok je Lionel Messi prespavao tri najvažnije utakmice sezone Barcelone, Cristiano Ronaldo je istovremeno zasjao na najbolji mogući način. Prvo je CR7  postigao pobjedonosni pogodak u El Clasicu, dok je u uzvratnom dvoboju protiv Bayerna bio strijelcem oba gola kraljevskog kluba, gotovo sam igrajući protiv bavarskog giganta. Ronaldo je zabio deveti i deseti pogodak u ovosezonskom izdanju Lige prvaka, ukupno astronomskih 56 golova uz 16 asistencija u 51 susretu za momčad sa Santiago Bernabeua. Statistika je to, kakvu iz današnje perspektive izuzev Lionela Messija, rijetko tko može ponoviti u sljedećih deset godina.

Najbolji igrači današnjice"slabići"!

Dok su produžeci bili uspavljujući i uistinu iscrpljujući, jedanaesterci su donijeli pravu dramu. Nevjerojatno je da je i drugi iz dvojca najboljih igrača svijeta Cristiano Ronaldo promašio odlučujući jedanaesterac. Intrigantno je kako ni Messi, a ni Ronaldo nemaju čelične živce. Nakon promašaja Ronalda i Kake Bayern je vodio 2:0 da bi onda Casillas briljantno ukrotio udarce Tonyja Krossa i Phillipa Lahma. Mourinho je potom kleknuo na travu, a Sergio Ramos poslao loptu nebu pod oblake. Shvatio je tada Mourinho napokon slavnu Linekerovu izjavu. Schweini je bio beskompromisan, a nevjerojatno slavlje uslijedilo je na travnjaku Santiago Bernabeua i ulicama Muenchena.

Pročitajte više