Mourinho se rastao s Gerrardom: Dragi stari neprijatelju falit ćeš mi, učinio si me boljim trenerom

Screenshot: Youtube

DAN PLJESKA, tako možemo nazvati utakmicu velikih rivala, na kojoj je vladala neprirodna, revijalna atmosfera, a ne neprijateljska, kao i uvijek kada u posljednjih deset godina ratuju Chelsea i Liverpool.

Stamford Bridge i Anfield od vremena Mourinha i Beniteza poprišta su pravih bitaka, kako na terenu, tako i na tribinama, gdje srećom ipak završava na sloganima, pjesmama i transparentima, ali utakmica koja je služila kao ispunjavanje obaveze u već riješenom prvenstvu, donijela je nešto novo.

Prvo su igrači Liverpoola formirali počasnu stražu prilikom izlaska igrača Chelseaja na njihov teren. Inače je u Engleskoj tradicija da tako gosti iskažu počast prvacima kada titulu slave pred svojim navijačima, ali zbog friške burne i bogate prošlosti dva kluba koja su se ovaj put sastajala, postavljalo se pitanje hoće li se uopće Redsi posložiti u špalir kako bi pljeskom dočekali mrske Bluese?

 

Brendan Rodgers, Liverpoolov menadžer, potvrdio je da će njegovih igrači poštovati tradiciju i suparnikov uspjeh: "Mi smo klasni i ponizni klub." objasnio je.

Steven Gerrard, legenda i kapetan Liverpoola na rastanku s navijačima Chelseaja, s kojima je godinama ratovao priznao je da mu je bilo mučno pljeskati rivalima: "Nije lijepo glumiti počasnu gardu ovdje, ali Chelsea je osvojio prvenstvo. Zaslužili su, ali nije mi lijepo to raditi za njih."


Jasno je zašto je Gerrardu bilo iznimno neugodno, gotovo gadljivo pljeskati Chelseaju na njegovom stadionu, jer on je simbol Liverpoola, posljednje desetljeće najvećeg engleskog rivala Chelseaja i kluba na čijem Stamford Bridgeu je tradicionalno gađan uvredama i psovkama. Tako je i bilo i na ovoj utakmici; kada je u prvom poluvremenu pokušao zaustaviti Fabregasa pao je na leđa, što su navijači Chelseaja popratili oduševljenim urlikom.

Nešto kasnije, pred kraj prvog dijela, Gerrard ubačaj Hendersona iz kuta zabija u mrežu glavom, ali ne likuje prema navijačima koji ga prvociraju, vrijeđaju ga i rugaju mu se cijelo vrijeme, kao što su na ovoj utakmici radili podsjećajući na njegovo fatalno poskliznuće na utakmici istih suparnika prije godinu dana, koje je Liverpoolu uzelo naslov kojem su došli senzacionalno blizu.

Nikome zbog toga nije bilo teže nego Gerrardu, jer to je značilo da će nakon što je u Liverpoolu proveo pola života, iz kluba (u LA Galaxy) otići sa svim trofejima, osim onog za prvaka Engleske, ali zato je osvojio srce navijača mrskih suparnika. Deset minuta prije kraja utakmice Rodgers ga je zamijenio ("Namjerno sam to napravio jer sam osjetio da će ga navijači Chelsea, koji su ga toliko vrijeđali godinama, sada ispratiti ovacijama, jer znaju kakav je igrač"), a cijeli Stamford Bridge ustao se i pljeskao mu. Pridružio im se i najveći obožavatelj Stevie G-ja od svih njih, Jose Mourinho:

"Nije nikakva tajna da Gerrarda smatram jednim od najboljih nogometaša svijeta. Toliko sam puta tražio načine da ga zaustavim da me je učinio boljim trenerom. Uostalom, poznato je kako je 2005. malo nedostajalo da ga dovedem u Chelsea, a želio sam ga i u Interu i Realu. Nedostajat će mi kad ode iz engleskog nogometa, jer on mu je davao dodatnu kvalitetu." poklonio se Mourinho kapetanu Liverpoola prije nekoliko dana.

Nakon jučerašnje utakmice bio je presretan rastankom kojeg su mu priredili navijači njegovog kluba: "Oduševljen sam ovacijama koje su mu priredili navijači Chelseaja i tako iskazali poštovanje prema starom, dragom neprijatelju, koji se tako borio protiv nas svih ovih godina i u svim natjecanjima. Zato mi je fanatstično što je cijeli stadion ustao i aplaudirao mu. Na Anfieldu to čuje godinama svakog tjedna, ali tako daleko od kuće i kod najvećih rivala, e to već govori puno o Gerrardu."


On sam nikad nije bio od velikih riječi, a ovako je prokomentirao počast koju su mu iskazali na Stamford Bridgeu: "Navijači Chelseaja pokazali su mi poštovanje na par sekundi, ali su me godinama ubijali. Važna mi je podrška navijača Liverpoola, oni su uz mene od prvog dana."

Tih dana bilo bi mnogo manje da je poslušao zov Mourinha, koji ga je vabio godinama: "Iznimno ga poštujem i mislim da je najbolji trener na svijetu. Tri puta bih potpisao za klubove koje je vodio da nisam toliki navijač Liverpoola. Mourinho je razlog zašto sam se par puta zamislio, ali zna zašto sam ipak ostajao, jer volim Liverpool i uvijek ti znači više kada pobjeđuješ za svoje ljude."



 

Pročitajte više